Girişimcilik

İnternet Girişimciliği Nedir?

İnternet girişimciliği ticaretin internet üzerinden yapılmasıdır. İnternet girişimciliği iş hayatına yeni ekonomi, yeni iş modelleri ve yeni girişimcilik yaklaşımları getirmiştir. Bu tür girişimciliğin öteki girişimcilik örneklerine benzer ve farklı özellikleri vardır.

İnternet Girişimciliğinin Özellikleri

Bu özellikler aşağıda açıklanmıştır:

a. Sermaye

İnternetin getirdiği yeni ekonomi düzeninin en önemli farklarından birisi, girişimin hayata geçirilmesi, işin büyük sermayelere gerek olmadığı gerçeğidir.

Hatta çok büyük oranda kişisel emek ve zamanın ötesinde finansal bir kaynağa gerek bile kalmayabilir. Fikir hayata geçirildikten ve girişimci çalışarak kendini ispatladıktan sonra finans kaynaklarına ulaşmak çok daha kolay olacaktır.

b. Süreç

Tıpkı geleneksel girişimcilikte olduğu benzeri internet girişimciliğinde de hemen hemen özdeş süreçler yaşanır.

Bu süreçler şunlardır:

• Girişimcilik ruhu

Girişim yapmak isteyen herkesin çeşitli fikirleri vardır. Ancak sadece girişimci ruhunu taşıyan insanlar, risk alarak ve zorluklarla savaşarak fikirleri başarılı birer iş haline dönüştürürler.

• Fikir ve hedef kitle

İnternette ya da geleneksel iş dünyasında, bir işin gerçek olarak başladığı nokta fikirdir. İş fikirleri, mevcut ihtiyaçlardan doğmaktadır. Yani bir başka deyişle girişimcinin, hedef kitlenin bir ya da birden fazla ihtiyacını gidermek üzere bir fikri ve bu fikirden doğan ürün ya da ürünleri olmalıdır.

Bunun için dünyada başarılı olmuş olan bir fikri ve gelir modeli ülkemiz için uyarlanabilir ya da hiç yapılmamış bir fikir ya da gelir modeli hayata geçirilebilir.

• Tasarım (geliştirme)

Her iş bir mal ya da hizmetin hedef kitleye sunulmasından ibarettir. Fakat burada ürün kavramı sadece geleneksel somut ürünleri değil, yazılım, e-book vb. dijital mal ve hizmetleri de içine alır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Girişimcilikteki Gelişmeler ve Genç Girişimcilere Öneriler

• Ürün (Üretim ve revizyon)

Tasarıma göre ürünü ortaya koymak ve ürün yaşadığı sürece gerekli revizyonları yapmak gerekir. Ürünü sunmaya başlamak için mükemmele ulaşması beklenmemelidir. Sunuma hazır olduğunda başlamak ve zaman içinde eksikleri tamamlayarak ürünü olgunlaştırmak en doğru yaklaşımdır.

• Satış ve pazarlama

Bu aşamada yapılacak olan hedef kitleye kendini anlatabilmektir. Satış ve pazarlama süreci hiç bir zaman bitmeyen bir süreçtir. Aslında internet girişiminin başarısını da büyük ölçüde bu aşama belirler.

Bazen satış ve pazarlama konusundaki başarısızlıklar çok parlak fikirlerin başarısızlığına neden olabilir ya da bir girişimcinin deneyip başaramadığı bir iş fikri başkası tarafından başarılı bir iş hâline getirilebilir.

• Hedef kitleyi öğrenmek

Hedef kitleye kendini iyi tanıtmanın yanında ayrıca onları iyi tanımak, iyi bir gözlemci olmak gerekir.

İnternet girişimciliği yoluyla gelir elde edilebilecek bazı yöntemler şunlardır:

  • İçeriğe erişim üyeliğinden gelir elde etme
  • İçerik görüntüleme başına gelir elde etme
  • Reklam gösterim başına gelir elde etme
  • Reklam tıklama başına gelir elde etme
  • İnternette sağlanan gösterim sonucu yapılmış olan satışın bedeli üzerinden komisyon alarak gelir elde etme
  • Elektronik kitap (e-kitap) vb. dijital ürün satışından gelir elde etme
  • Yazılım satışından ve/veya desteğinden gelir elde etme
  • Mal satışından gelir elde etme

Girişimcilik Ders Notları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu