Temel Dini Bilgiler

İbadetlerin insana kazandırdıkları

Peygamber Efendimiz bir hadisinde Yüce Allah’ın: “…Kulum, kendisine farz kıldığım şeylerden daha sevimli bir şeyle bana yaklaşamaz. Kulum nafile ibadetlerle de bana yaklaşmaya devam eder, ta ki ben onu severim…” buyurduğunu bildirerek ibadetlerin önemini vurgulamıştır.

İbadetlerin İnsana Kazandırdıkları ( maddeler halinde ) aşağıdaki gibi listelenebilir.

  • İbadetler bizi Allah’a (c.c.) yakınlaştırır.
  • İbadetler sayesinde Yüce Rabbimizle aracısız bir şekilde irtibat kurarız.
  • İbadetler, bizi görüp gözeten bir yaratıcı olduğunu bilerek kendimizi O’nun koruması altında hissetmemizi sağlar.
  • İbadetler bize sabrı, başkalarını düşünmeyi ve yardımlaşmayı öğretir.
  • İbadetler toplum içinde birlikte yapıldığında kaynaşmaya ve dayanışmaya da katkı sağlar.
  • Zekât ve kurban ibadetleri de paylaşma üzerine kurulmuştur. Bu ibadetlerin insanlar arasında inşa ettiği dostluk başka hiçbir şeyle sağlanamaz.
  • İbadetler bize zamanı doğru kullanma ve disiplinli olma bilinci kazandırır.
  • Vakitleri belirlenmiş ibadetler, Müslümanların hayatlarını tanzim eder. Bu ibadetler öz denetim sağlayarak bizi başıboş davranmaktan alıkoyar.
İbadetlerin İnsana kazandırdıkları Nelerdir?

İbadetlerin Kazandırdıkları

Yaptığımız bütün ibadetler bizi Allah’a (c.c.) yakınlaştırır. İbadetler sayesinde Yüce Rabbimizle aracısız bir şekilde irtibat kurarız. Halimizi O’na bildirir, zor zamanlarımızda yardımını isteriz. Verdiği nimetlere teşekkür eder, nankörlük yapmadığımızı gösteririz. Hayatın sıkıntıları karşısında O’nun korumasına sığınırız.

Günde beş vakit namaz kılarak, dua ederek, gün boyu oruç tutarak Rabbimizle irtibatımızı kuvvetlendiririz. İnsanın maddi ihtiyaçlarının yanında manevi ihtiyaçları da vardır. Bunların en başında yüce bir yaratıcıya inanmak ve O’na kulluk etmek gelir. İman edip kulluk görevlerimizi yerine getirerek Allah’ın (c.c.) yolunda yürümenin huzurunu yaşarız.

İbadetler, bizi görüp gözeten bir yaratıcı olduğunu bilerek kendimizi O’nun koruması altında hissetmemizi sağlar. Böylece bizi huzursuz eden şüphe ve tereddütlerden uzaklaştırır. Kur’an’da namazın ve orucun insanı kötülükten uzaklaştıracağı bildirilmiştir. İbadetle kötülük bir arada olamayacağından, ihlas içinde kulluğunu yapan bir Müslüman kötülüklerden uzaklaşır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Müminlerin Özellikleri | Özü ve Sözü Doğrudur

Kulluk bilinci içinde olan kimse kendini dinin ilkelerine bağlı hisseder. Hata ile yaptığı olumsuz işler varsa bunlar için tövbe eder ve kul hakkı yemiş ise helalleşmenin yollarını arar. İbadetler bize sabrı, başkalarını düşünmeyi ve yardımlaşmayı öğretir. Bütün ibadetlerimizde sabırlı olmayı gerektiren hususlar vardır. Namaz ibadetinde devamlılık önemlidir ve sabır ister.

Oruç açlığa, susuzluğa karşı sabırdır. Zekât, sadaka ve kurban, sabır göstererek malımızdan vermeyi gerektirir. Hac ibadeti neredeyse bütün aşamalarında sabırlı olmayı ve fedakârlığı gerektiren bir ibadettir. Böylece hem sabrı hem de başkalarını düşünmeyi öğreniriz.

İbadetler toplum içinde birlikte yapıldığında kaynaşmaya ve dayanışmaya da katkı sağlar. Namazlarımızı cemaatle kıldığımızda omuz omuza durduğumuz insanlarla tanışma ve kaynaşma fırsatı buluruz. Dertleri olanların üzüntülerini paylaşır ve elimizden geliyorsa yardımcı olmaya çalışırız.

Özellikle hac ibadeti bütün dünya Müslümanlarının bir araya geldiği muazzam bir ibadettir. Değişik ülkelerden gelen Müslümanlar, farklılıkları ne olursa olsun din kardeşliğinin mutluluğunu hissederler. Zekât ve kurban ibadetleri de paylaşma üzerine kurulmuştur.

Bu ibadetlerin insanlar arasında inşa ettiği dostluk başka hiçbir şeyle sağlanamaz. İbadetler bize zamanı doğru kullanma ve disiplinli olma bilinci kazandırır. Vakitleri belirlenmiş ibadetler, Müslümanların hayatlarını tanzim eder. Bu ibadetler öz denetim sağlayarak bizi başıboş davranmaktan alıkoyar. Bu sayede hayatı verimli yaşar ve zamanı israf etmemiş oluruz. Beş vakit namazla bir günü belli aralıklara böler; oruçla sahur, imsak ve iftar vakitlerini gözeterek planlı olmaya kendimizi alıştırırız.

Temel Dini Bilgiler Ders Notları

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Güzel yani ama maddeler daha kısa olsaydı iyi olurdu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu