Faydaları Nelerdir

Sakinleştirici Bitki Çaylarının Faydaları ve Yan Etkileri

Sakinleştirici bitki çayları, bitki çaylarının faydaları, hepimizin hayatında stres yönetimi altında uyguladığımız meditasyon tekniklerimiz vardır. Bunlar; günlük yapılan yürüyüşler, kitap okumak, bisiklet sürmek, uyumak, sıcak duş yapmak vb gibi. Yapılan bu aktivitelerin başında ise bitkisel çaylar gelmektedir.

Stres çayları uykuya iyi geldiği gibi sindirim içinde oldukça faydalıdır. Bu çayları tüketmeden önce mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Bu anlatımımızda sizlere sakinleştirici, rahatlatıcı, bitki çaylarından bahsedeceğiz. 

Sakinleştirici Bitki Çayları Nelerdir?

  • Sarı kantaron çayı, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, stresi azaltması sebebiyle pek çok ülkede sıkça kullanılan sarı kantaron çayı günümüzde de modern tıpta uzman kimseler tarafından reçete şeklinde sunulmaktadır. Bu çayın sakinleştirici özelliğinin yanı sıra depresyon ve kişilik kaybını ortadan kaldırdığı görülmüştür. Sarı kantaron açı Avrupa ülkelerinde en çok satılan şifalı bitkiler arasında yerini almıştır.
  • Melisa çayı, uykusuzluğun giderilmesinde sıkça başvurulan bitki olan melisa çayı uykusuzluğun yanı sıra sindirim sistemi rahatsızlıkları, safra, karaciğer ve sinir sistemi bozukluklarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Melisa çayı ya da melisa yağı tedavi amaçlı sıkça karşımıza çıkan bitki türüdür.
  • Kedi otu kökü çayı, kedi otu kökü çayı sakinleştirici bitki çayları arasında en etkili olanıdır. Roma dönemlerinden beri tıbbı reçetelerde ilaç olarak adı geçmektedir. Uyku sorunlarını ortadan kaldırdığı gibi stres ve endişe azaltır. Kedi otu kökü çayı rahatlatıcı ve kaygı giderici etkileri sebebiyle geçmişten günümüze varlığını hala sürdürmektedir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Karabaş Otu Çayının Faydaları Nelerdir?

Bitki Çaylarının Faydaları

  • Lavanta çayı, 2 . dünya savaşında Alman ordusu tarafından serum olarak kullanılan lavanta tarih boyunca kokusu sebebiyle hayatın her karesinde yerini korumuştur. Yapılan bir araştırma da lavanta çayının uyku düzensizliğini ortadan kaldırarak kaygı giderici etkiler taşıdığı görülmüştür.
  • Meyan kökü çayı, meyan kökü çayı sinirlerin rahatlamasını sağlayan anti depresyon görevi üstlenmiş bitki türüdür. Bu bitki vücutta bulunan kimyasal bakterilerin atılmasını hızlandırdığı gibi vücutta hormon üretimini de etkiler. Depresyon bozukluğu olan kimselerin bu çayı tüketmemeleri gerekir.
  • Papatya çayı, stres ve sıkıntıyı en aza indiren ruhsal olarak dingin olmamızı sağlayan en yaygın çay türüdür. Papatya çayı uykusuzluk sorununa iyi geldiği gibi mantar enfeksiyonu gibi cilt hastalıklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Papatya çayını market ve eczanelerde çeşitli markalarda paketlenmiş poşetler içerisinde kolaylıkla bulabilirsiniz.

Sakinleştirici Bitki Çaylarının Yan Etkileri

Sakinleştirici bitki çaylarının yan etkileri, sitemizde yer alan bir çok bitki çayında bahsettiğimiz gibi bitki çaylarının fazla kullanılması halinde beyinde ve sinir sisteminde rahatsızlıklara yol açacak etkileşimler olabilir.

Bu tür olumsuz olaylarla karşılaşmamak için içilen bitki çayının dozunu iyi belirlemeli ve bu çayları ilaçla birlikte kullanmadan önce doktora başvurmalıyız. Bu çayların aşırı tüketimi halinde ağız kuruluğu, baş dönmesi, kabızlık, ve kusma gibi belirtiler oluşur. Ayrıca bitki çaylarını hamile ve bebek emziren bayanların kullanmaları sağlık bakımından tavsiye edilmez.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu