Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi

93 Harbi, Balkan Savaşları ve Günümüzdeki Göçler

Osmanlı Devleti dağılma dönemine girip toprak kaybetmeye başlayınca Kırım, Kafkasya ve Balkanlarda yaşayan Müslüman ve gayrimüslim halk da Anadolu’ya doğru göç etmeye başlamıştır. Bu göçlerin en büyükleri, 1877-1878 yılları arasında yapılan Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi) ve 1912-1913 yılları arasında yapılan Balkan Savaşları sonrasında yaşanmıştır.

Yapılan bu göçler, Anadolu’nun nüfusunu artırmış, aynı zamanda köykent nüfusunun dağılımı üzerinde de etkili olmuştur. Kırım, Kafkasya ve Balkanlardan gelen halk Anadolu’ya taşınmış, muhacirler (göçmenler) yerleştikleri mirî arazileri, geldikleri ülkedeki tecrübelerini de kullanıp işleyerek, ekonomiye önemli katkıda bulunmuşlardır.

Göçmenler sayesinde boş araziler tarıma açılmış, bataklıklar kurutularak kullanılır hâle getirilmiş ve Anadolu’ya yeni tarım metotları girmiştir. Rumeli’den gelen Müslüman Türk göçmenler Anadolu’ya, Trakya’ya ve Ege Adaları karşısındaki yerlere yerleştirilmiştir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  I. ve II. Meclisin Milletvekili Yapısı

Yapılan bu uygulama, Millî Mücadele Dönemi’nde yararlı olmuş ve millî bir Türk devletinin kurulmasında önemli rol oynamıştır. Türk Milleti her zaman mazlumlara kucak açtığı için günümüzde de Türk sınırlarında yaşanan savaşlar sonucunda Türkiye’ye büyük göçler olmuştur.

Örneğin günümüzde Iraklı ve Suriyeli vatandaşlar Türkiye’ye göç etmiş, Türk Milleti, dün olduğu gibi bugün de kadim tarihi içinde zulme uğrayan bütün toplumlara sahip çıkmıştır.

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Notları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu