Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi

Hilâl-i Ahmer’den Türk Kızılayı’na

1868 tarihinde “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” ismiyle kurulan bu topluluk, 1877 yılında Osmanlı Hilâl-i Ahmer adını almıştır. Osmanlı Devleti’nin yıkılmasının ardından 1923 yılında Türkiye Hilal-i Ahmer Cemiyeti, son olarak da 1935 tarihinde Türkiye Kızılay Cemiyeti ismini almıştır.

Bu cemiyet kuruluşundan itibaren Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı ve İstiklâl Savaşı döneminde önemli çalışmalarda bulunmuştur. Bu çalışmalar arasında yaralı askerlere yardım, ihtiyaç olan bölgelere sıhhiye heyetlerinin gönderilmesi gibi birçok hizmet ve fedakarlıklar vardır. Gönüllü hasta bakıcılar, bu cemiyet aracılığı ile savaş alanında yaralanan binlerce askere yardıma koşmuşlardır.

Hilâl-i Ahmer Cemiyeti’nde erkekler kadar kadınlar da önemli görevler üstlenmişler, bol miktarda yardım toplamışlardır. Balkan Savaşları’nda hastaneler için gerekli olan çamaşır, çarşaf ve sargı bezi gibi malzemeleri, gece gündüz demeden çalışarak temin etmişlerdir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Saltanatın Kaldırılması

Türk Kızılay Cemiyeti, günümüzde yurt içinde ve yurt dışında ihtiyacı olan birçok topluma yardım götürmektedir. Bu yardımlar sayesinde muhtaç insanların barınma, beslenme ve sağlık ihtiyaçları karşılanmıştır. Türk Kızılayı aynı zamanda gençlik ve eğitim alanlarında da önemli faaliyetlerde bulunmaktadır.

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Notları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu