Mantık

Mantığın Uygulama Alanları | Mantık ve Felsefe

Mantık ve felsefe ilişkisinde özel bir durum vardır. Felsefe, bir düşünce çabası olarak evren ve varlık hakkında bütünsel bir açıklama yapmaya çalışan bilgi türüdür. Bunu yaparken mantığa muhtaçtır.

Ama öbür yandan, genellikle “her şey üzerinde” bir düşünme çabası olmak bakımından, özdeş felsefe mantığı da kendi konuları arasına katar. İşte bu yüzden mantık binlerce yıl felsefe disiplini olarak işlenmiştir. Böylece mantık felsefesi oluşmuştur. Ancak felsefe, mantığı inceleme hatta sorgulama konusu yaparken, yine özdeş mantığın ilkelerini ve düşünme formlarını kullanmadan hiçbir şey yapamaz. Felsefenin mantığı konu edinmesini kısaca; “düşünme üstüne düşünmek” etkinliği olarak tanımlayabiliriz.

Mantık kendi ilkelerinin kaynağı, niteliği vb. sorunları üzerinde düşünmez. İşte tam bu noktada mantık, felsefi açıdan inceleme konusu olmuştur. Felsefe mantığın ilkelerini kullanarak, herhangi bir bilginin kaynağını değerini ve sınırlarını sistemli bir şekilde inceler.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Kavram ve Terim | Beş Tümel

Mantık, felsefe ve bilim birbirleriyle hem tarihsel açıdan hem de birbirlerini kapsamaları açısından sıkı ilişki içindedirler. Klasik mantık önceleri felsefenin bir alt disiplini olarak kabul edilmiş ancak 19. yüzyılda modern mantığın gelişmesi sürecinde mantık felsefeden ayrılmış, bilim haline gelmiştir. Ancak felsefe bütüncül yaklaşımıyla mantığı da kapsayarak mantık felsefesi oluşturmuştur.

Mantık Ders Notları

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu