Faydaları Nelerdir

Çay ağacı yağı nedir? Faydaları nelerdir?

Çay ağacı yağı

Çay ağacı bitkisi Avustralya’da yetişen, boyu 2 m civarı ve yassı yapraklara sahip olan bir ağaçtır. Bu bitkinin ismi ise Yeni İzlanda’nın keşfedildiği sırada Kaptan Cook’un tayfasının, bu bitkinin yapraklarını çay olarak kaynatmasına dayanır. Böylelikle aslen ismi Melaleuca Alternifolia olan bitkinin adı “çay ağacı” olarak anılmaya başlanmıştır. Daha sonra çay ağacının iyileştirici ve dezenfektan yanını keşfedilir ve Maoriler (Yeni Zelanda yerlileri) denizcilerin yaralarını sarılmasında bu bitkinin yapraklarını kullanıyorlardı. Aynı zamanda çay ağacı denizcilerin bağırsak rahatsızlıklarında ve gerginliklerini azaltmada kullanılırdı.

2. Dünya Savaşı’nda ise çay ağacı bitkisinin yağı askerlere dezenfektan olarak kullanmaları için dağıtılıyordu. Günümüzde de hala antiseptik özellikleri nedeniyle kullanılmaktadır.

Çay ağacı yağı, çay ağacı bitkisinin (Melaleuca Alternifolia) yapraklarından elde edilmektedir. Çay ağacı bitkisi Avustralya’da yetişen endemik bir bitkidir. Sadece bu bölgede yetişen çay ağacı bitkisinden elde edilen yağ, dünyaya ihraç edilmektedir.

Çay ağacı yağı, antibakteriyel (bakteri öldürücü), antivirüs (virüs öldürücü), antifungal (mantar öldürücü) ve antiseptik özellikleri sebebiyle oldukça işlevsel bir yağdır.

Çay Ağacı Yağının Kullanım Alanları

  • Tırnak ve ayaktaki mantarlarda kullanılan çay ağacı yağı oldukça etkilidir. Mantarlı olan bölgeye iyice yedirilerek uygulanır.
  • Sivilce üzerine uygulandığında sivilceleri kurutur ve dezenfekte eder. Eğer yağlı bir cildiniz var ise su ile seyrelterek kullandığınız çay ağacı yağı tonik görevi görecektir. Cilt lekeleri ve aknelerde oldukça etkili olduğu bilinmektedir.
  • Böcek sokmaları ve sinek ısırıkları üzerine sürüldüğünde, antibakteriyel özelliği sayesinde o bölgenin iyileşmesini sağlayacaktır. Yine sinek ısırıkları sebebiyle oluşan kaşıntıları ortadan kaldıracaktır. Ayrıca çay ağacı kokusuna sineklerin yaklaşmadığı görülmektedir. Su ile seyreltip vücudunuza sıkabilirsiniz.
  • Herpes (uçuk) olan bölgeye uygulandığında antivirüs etkisi sayesinde bölgeyi zamanla iyileştirecektir.
  • Siğiller üzerinde de düzenli kullanım sonucunda etkili olduğu bilinmektedir. Genital bölgedeki siğillere de uygulanabilmektedir.
  • Çıban henüz olgunlaşmadan temizlenip üzerine sürülür.
  • Mitelara karşı yatağınıza su ile karıştırıp püskürtebilirsiniz. Yastık ve yataklardaki mite ve bakterilere karşı dezenfektandır.
  • Banyo suyuna eklediğiniz takdirde vücuttaki organizmalarla savaşır ve bronşlarınızı açar.
  • Sinüsleri açtığı da bilinmektedir. Buhar banyonuza 2-3 damla ekleyebilirsiniz.
  • Dolama ve tırnak batmalarında da etkilidir. Tırnak batması olan bölgeye damlatıp emdikten sonra batan kısmı dikkatlice çıkarıp kesiniz. Çay ağacı burada antiseptik özelliği ile mikrop kapmayı önleyecektir. Bir süre o bölgeye sabah akşam çay ağacı yağı damlatarak oluşan iltihabı giderebilirsiniz.
  • Ağızdaki iltihap ve diş eti sorunlarında iyi bir dezenfektandır. Su ile seyrelterek kullanıldığında  gargara ve ağız çalkalama suyu görevi görür. Takma dişler için de iyi bir temizleyici olmuş olur.
  • Cilt kesiklerinde yine antiseptik olarak kullanılır. İyileşmeyi hızlandırır ve iz kalmasını önler.
  • Yanık üzerine uygulandığında iltihabı ve iz kalmayı önler.
  • Hemoroit (basur) tedavisine ek olarak uygulanabilir.
  • Kepeklenme sorununuz var ise şampuana bir miktar ekleyerek kullanabilirsiniz. Veya çay ağacı ekstresi içeren şampuanları satın alıp kullanabilirsiniz.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Keçi Boynuzu Çayının Faydaları Nelerdir?

Görsel: https://www.modanium.com/cay-agaci-yaginin-faydalari/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu