Psikolojinin Konusu 11. Sınıf
Konu: Psikolojinin Konusu 11. Sınıf konu anlatımı Kazanım: Psikoloji biliminin ilgilendiği diğer bilim dalları, amacı ve Psikoloji Felsefe ilişkisi konusunda bilgi edineceksiniz.
Psikoloji, kelime kökeni olarak Yunancadan gelmektedir. Yunanca psyche (ruh) ve logos (bilim) kelimelerinin birleşimiyle oluşmuştur. En genel tanımıyla psikoloji, insan davranışlarını, duygularını, düşüncelerini ve hayvan davranışlarını inceleyen bilim dalıdır, psikolojinin konusu 11. sınıf.
Psikoloji Biliminin İlgilendiği Konular
Psikolojinin konusu temelde insan davranışları olsa da hayvan davranışları da psikolojinin konu alanına girer. Çeşitli yöntemler kullanılarak hayvanlar yeni davranışlar öğrenme ya da farklı davranışlar göstermeleri konusunda eğitilmektedir. Hayvanlar, bir organizma olarak davranışta bulunma yetisine sahiptir. Ancak davranışta bulunmanın bilincinde olma açısından insanlardan farklılaşmaktadırlar, psikolojinin konusu 11. sınıf.
Psikolojinin hayvan davranışları üzerinde çalışmasının sebebi aslında bilimsel etiktir. Bilimsel süreçlerde temel ilkelerden biri de insan hayatı, sağlığı ve onuruna zarar vermemektir. Bu bağlamda psikoloji alanında yapılan insana zarar verme olasılığı bulunan bazı deney, inceleme ve çalışmalarda hayvan denekler kullanılmakta ve hayvan davranışlarından elde edilen bilgiler ve gözlemler insan davranışlarını anlamlandırmak için kullanılmaktadır.
Psikolojinin tanımında yer alan “davranış” kelimesi ile insanın zihinsel ve bedensel her türlü hareketi kastedilmektedir. Psikoloji, insan davranışlarını inceleyen bir bilim olduğu için bireylere kendi davranışlarını daha iyi anlayabilme olanağı verir. Kendi davranışlarının nedenleri konusunda bilinçlenmiş insan, daha sağlıklı davranışlarda bulunur.
Psikolojinin amacı, insan davranışlarının sebebini ve davranışı oluşturan zihinsel süreçleri belirlemektir. Örneğin; “Konuya Başlarken” bölümündeki sorular ve “Bir konuda başarılı olduğumuzda neden seviniriz?”, “Bir yakınımızı kaybettiğimizde neden üzülürüz?”, “Bazı insanlar sosyal ortamlarda nasıl bu kadar rahat davranır?” vb. sorular hayatımızın bir parçasıdır. Sınıfınızdaki öğrencilerin bazıları çok iyi ders çalışırken bazılarının ders çalışma motivasyonu düşüktür; öfkelendiklerinde bazıları daha saldırgan davranırken bazıları öfkesini kontrol eder. Hayatımızdaki bu farklılıkların sebebini psikoloji bilimi araştırır, psikolojinin konusu 11. sınıf.
Psikoloji ve Felsefe
Psikoloji de diğer tüm bilimler gibi felsefeden doğmuştur. Bu nedenle her iki disiplin de belirli bir dereceye kadar birbiriyle örtüşür. Her iki disiplin de insanlarla ve yaşamla ilgilenir, ancak odaklandıkları yönler önemli ölçüde değişir. En basit ayrımı ile felsefe insan hayatının varlığı ve doğasını anlamaya çalışırken psikoloji ise insan davranışını ve zihinsel süreçlerini anlamaya çalışmaktadır. Psikoloji, zihinsel süreçlere dayanarak objektif (nesnel) bir şekilde insan davranışlarını inceler. Felsefe, genel olarak tüm insan doğasını inceler ve yaptığı açıklamalar tamamen subjektiftir (özneldir). Psikoloji, bilimsel ölçütlerle bilimsel yöntemler kullanarak davranışları inceler. Psikoloji ile felsefe arasındaki en temel ayrım budur.
İç Bağlantılar :
- https://konuanlatimi.org/psikolojinin-konusu-nedir/
- https://konuanlatimi.org/bilim/psikoloji-bilimi/11-sinif-psikoloji/
Dış Bağlantılar :