Haber

Ders Çalışmak için Program Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ders çalışma programı, öğrencilerin belirledikleri akademik hedef doğrultusunda ilerlemelerini sağlayan en önemli araçlardan biridir program hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler yazımızda sizleri bekliyor. Uzun bir yolun en önemli yönlendiricisi olarak da atfedebileceğimiz ders çalışma programının hazırlanışı konusunda ne yazık ki yapılan basit hatalar, birçok problemin ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu gibi konuların önüne geçilebilmesi amacıyla da öğrencilerin ders çalışma programı konusunda dikkat etmeleri gereken önemli noktalar içeriğimizde yer almaktadır.

İlk olarak ders çalışma programına dair belirtmemiz gereken en önemli detaylardan biri de bahsegel istatistikleridir. Yapılan çalışmalara göre iyi bir ders çalışma programı, öğrencilerin akademik anlamda istedikleri hedefe %45 oranında çok daha başarılı bir şekilde ulaştıklarını göstermektedir. Bu yüzden akademik hedefinizi gerçekleştirmeniz adına mutlaka kendinize uygun bir program oluşturmanız gerekir program hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler.

İlk Olarak Zayıf Yönlerinizi Tespit Edin

Zayıf yönlerin tespit edilmesi, başarılı ve doğru bir ders programının oluşturulması konusunda son derece önem taşıyan detaylardır. Bu nedenle ilk olarak zayıf yönlerinizi tespit etmeniz ve bu doğrultuda hareket etmeniz son derece önem taşıyan bir konudur. Zayıf yönlerinizin neler olduğunu tespit etmek adına birkaç adet deneme çözebilir veya kendinizce bir deneme sınavı hazırlayabilirsiniz. Ardından ders çalışma programı dahilinde hangi yönlerinize güç katacağınızı, hangi zayıf yönlerinizi de geliştirebileceğinizi belirleyerek ders programınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Günlük Kaç Saat Çalışmak İstediğinizi Belirleyin

Her bireyin ders çalışma konusunda günlük kapasitesi farklı olabilir. Uzun süredir düzenli olarak ders çalışan biri ile daha önce böyle bir alışkanlığı olmayan birilerinin günlük dersler özelinde gösterdikleri çalışma saat performansı tamamen farklılık gösterecektir. Bu yüzden günlük olarak kendinizce kaç saat ders çalışmanın uygun olduğunu belirlemeniz büyük önem taşır. Günlük olarak 1 saat, 2 saat, 3 saat ve 5 saat gibi seçeneklerden dilediğiniz belirleyebilir, bu saatleri gün içerisinde bölümlendirebilir ve böylelikle programınızın ilk çerçevesini hazır hale getirebilirsiniz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Ruhsal Uyanış Nedir ?

Haftalık Hangi Derse Kaç Gün Ayıracağınızı Seçin

Haftalık olarak hangi derse kaç gün ayıracağınız da önem taşıyan konulardan biridir ancak öncesinde mutlaka haftanın 1 ya da 2 gününü boş bırakmanız gerekir. Bu yüzden boş günler haricinde kalan günleri, haftanın belirli periyotlarına ayırarak, özellikle de zayıf olan yönlerinize ağırlık vererek, haftanın günlerinin hangi derslere ait olacağını belirleyebilirsiniz. Son olarak bunu yaparken, haftanın gün sıralamalarını da sık sık değiştirmenizi öneririz.

Ders Çalışırken Günler Özelinde Kendinize Farklı Mekanlar Belirleyin

Ders çalışma programının en önemli detaylarından biri de mekanlardır. Bu yüzden mekan seçimi son derece önem taşıyan konulardan biridir ve aynı mekanda sürekli olarak ders çalışmak, bir miktar bunaltıcı gelebilir. Bu yüzden ders çalışırken mutlaka farklı farklı mekanlar belirleyerek, haftanın belirli günleri bu mekanlarda ders çalışma aktivitenizi gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle ders çalışma aktivitesini çok daha hareketli ve keyifli bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz.

Hangi Kaynaklardan Yararlanacağınızı Belirleyin

Ders çalışırken, hangi kaynakları kullanacağınızı ve bu kaynakların size neler katacağını mutlaka bilmeniz gerekir. Bu yüzden ders çalışma programınızın en önemli detaylarından biri kaynaklar olmalıdır. Eksik yönlerinizi geliştirecek aynı zamanda size farklı bakış açıları katacak olan kaynaklara yönelmeniz, son derece önem taşıyan konulardan biridir.

Deneme Yapmayı İhmal Etmeyin

Ders çalışma programınızda, çalışmalarınızın ne denli sonuç verdiğini görmeniz adına mutlaka deneme yapmanız gerekir. Deneme yaparken de süre çok önemlidir. Her hafta deneme yapmaktansa ayda bir, 2-3 hafta bir ya da belirli bir ders ölçeğine göre hareket etmeniz önemlidir. Bu denemeler de mutlaka gerçek bir sınav ortamındaymış gibi olmalıdır ve ciddi bir şekilde uygulanmalıdır .

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu