Kimdir

Nikola Tesla Kimdir?

Tesla alternatif akım elektriğini ve dönen manyetik alanını keşfeden bilim insanıdır. Tesla, günümüzde yaygın olarak kullanılan elektrik sistemi olan alternatif akım elektrik sistemini tasarladığı bir mühendis ve bilim insanıydı.

Tesla, 1856 yılında Hırvatistan’ın Smiljan şehrinde dünyaya geldi. Tesla’nın küçük yaştan beri elektriğe olan ilgisi aslından ailesinden gelmektedir. Tesla ailede olan beş kardeşten biridir ve Annesi küçük ev aletleri icat ederken, Annesi tarafından teşvik edilmiştir. Babası ise rahipti. Tesla’nın da rahip olmasında ısrarcıydı lakin Tesla’nın yolu çok başkaydı. O dünyayı değiştirecek şeyi keşfedecek en büyük bilim insanlarından biri olacaktı.

Tesla Almanya’da RealSchule’de okuduktan sonra Avusturya’da Politeknik Enstitüsünün ardından 1870 yıllarında Prag Üniversitesinde okudu. Ardından Budapeşte’ye taşındıktan sonra Merkezi Telefon Santralinde çalışmaya başladı. Asenkron motor kavramını geliştirdi. 1883 yılında Fransa’nın Strazburg şehrinde endüksiyon motorunun bir prototipini inşa etti.

İcatlarının ve çalışmalarının çok ilgi görmediğini düşünen Tesla, 28 yaşındayken Amerikaya göç etmeye karar verdi.

Aslında Tesla’nın hayali, Niagara Şelalesinin enerjisini kullanıp elektrik üretmekti. Ve Alternatif akım için büyük bir zafer olan Şelalelerdeki ilk hidroelektrik santralini tasarlayan yine Teslaydı.

Tesla, Amerikaya geldiğinde Thomas Edison’a iş başvurusunda bulundu ve Edison Tesla’yı işe kabul etti. Bu iki dahi çok kısa sürede bir çok iş yaptılar ve Edison’ın icatlarında bir takım iyileştirmeler yaptılar. Ve tabi bilindiği üzere bu iki dahi bir kaç ay beraber çalıştıktan sonra “en iyi elektrik akımı” savaşı için yollarını ayırdılar.

1882 yılında Tesla, AC (alternating current) gücü kullanan neredeyse tüm cihazların temelini oluşturan bir fizik prensibi olan dönen manyetik alanını keşfetti. Elektrik enerjisi üretimi, iletimi, dağıtımı ve kullanımı için AC endüksiyon motoru ve çok fazlı sistemi inşa etmek için dönen manyetik alanı kullandı.

Edison, DC’yi (direct current) yani doğrudan akım, Tesla ise AC’yi (alternating current) yani alternatif akımı tercih etti. Bugün de kullanmaya devam ettiğimiz, Tesla’nın AC’nin daha fazla verimliliği sebebiyle “akımların savaşını” kazanmasını sağladı.

Nikola Tesla
Nikola Tesla

Tesla aynı zamanda bir mucit ve sanayici olan George Westinghouse ile yakından çalışmalar yaptı ve ortaklıkları Amerika’da sokaklarda dahil elektrik oluşturulmasına yardımcı oldu.

Ayrıca radyo teknolojisinde kullanılan “Tesla bobini”ni de keşfeden Tesla’dır. Bobin, yüksek frekanslı alternatif akımlar üreten bir indüksiyondur, bu bobin aynı zamanda televizyon ve diğer elektronik aletlerde yaygın olarak kullanılan bir cihazdır. Ve radyo ve televizyonun temeli oldu.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  II.Mahmut Kimdir? Hayatı

Nikola Tesla Biyografi Özeti

Hırvat-Amerikalı mucit ve elektrik mühendisi Nikola Tesla (1856-1943), asenkron motoru ve Tesla bobini olarak bilinen transformatörü icat etti ve dönen manyetik alan prensibini keşfetti.

Nikola Tesla, 9 Temmuz 1856’da Hırvatistan’ın Smiljan kentinde doğdu. 4 yıl Graz’daki Politeknik Okulu’na katıldı ve bir yıl Prag Üniversitesi’nde (1879-1880) geçirdi. İlk işi, Budapeşte’deki bir devlet telgraf mühendisliği ofisindeydi, burada ilk icadı olan bir telefon tekrarlayıcısını yaptı ve dönen bir manyetik alan fikrini tasarladı. Ardından Paris ve Strasbourg’da çalıştı.

1884’te Tesla Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Kısa bir süreliğine New Jersey’de yeni dinamolar tasarladığı Thomas Edison ile ilişkilendirildi, ancak ikisinin maaşı yanlış anlaşıldı ve Tesla çekildi. Tesla’nın ark aydınlatma sistemini icat ettiği ancak haklarını kaybettiği zor bir dönemden sonra, 1887’de New York’ta kendi laboratuvarını kurdu.

Alternatif akım ve doğru akım savunucuları arasında, 1880’lerde ve 1890’larda, Tesla ve Edison’u rakip kamplarda lider olarak gösteren bir tartışma çıktı. Tesla tarafından geliştirilen çok fazlı alternatif akım sisteminin avantajları, özellikle uzun mesafeli güç iletimi için kısa sürede ortaya çıktı. Alternatif akıma erken geçiş yapan ve Tesla’nın bir yıllığına işvereni olan George Westinghouse’un yardım ettiği sistem, 1890’ların başında hem büyük bir enerji projesi (Niagara Şelalesi) hem de büyük bir aydınlatma projesi (Chicago World’s Columbian Exposition) için benimsendi.

Zeki ve eksantrik olan Tesla, o zamanlar yaratıcı güçlerinin zirvesindeydi. Hızla art arda endüksiyon motorunu (dönen manyetik alan prensibini kullanarak) ve diğer elektrik motorlarını, yeni jeneratör ve transformatör biçimlerini ve alternatif akım güç aktarımı için bir sistem üretti; daha sonra Tesla bobinini icat etti ve kablosuz iletişimle ilgili temel keşifler yaptı. Tesla ayrıca floresan lambaları ve yeni bir tür buhar türbini icat etti ve kablosuz güç iletimi ile giderek daha fazla ilgilenmeye başladı.

Çarpıcı derecede yakışıklı, uzun boylu, ince bir adam ve büyüleyici bir kamu öğretim görevlisi olan Tesla, alışılmışın dışında, neredeyse mistik bir insandı; Alışılmadık bir algılama ve tahmin gücü sergiledi, ancak hayatı giderek utangaç, yalnız bir inzivaya dönüştü. Kendisine ve Edison’a ortak olarak verilen 1912 Nobel Ödülü’nü kabul etmeyi reddetti ve 1917’de Amerikan Elektrik Mühendisleri Enstitüsü’nün Edison Madalyasını isteksizce kabul etti. 700’den fazla patentin sahibi olarak 7 Ocak 1943’te New York’ta öldü. .

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu