Milli Mücadele

Maraş’ın Kurtuluş Savaşı Kahramanları

Maraş önce İngilizler, daha sonra Fransızlar tarafından işgal edildi.

Halkın kahramanca direnişi karşısında şehirde tutunamayan Fransızlar, gecenin karanlığından yararlanarak gizlice şehirden ayrıldılar (11-12 Şubat 1920). Daha BMM açılmamışken Maraş halkının kazandığı bu başarı Millî Mücadele’nin ilk zaferlerinden biri oldu.

Maraş halkı 7 Şubat 1973’te TBMM tarafından “Kahraman” unvanıyla ödüllendirildi.

Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra Anadolu’nun güney bölgeleri İngilizler tarafından işgal edilmişti. Ancak bir süre sonra İngilizler bu bölgeyi Fransızlara bıraktılar. Fransızlar, bölgeyi işgal edebilmek için Suriye’den getirdikleri Ermenilerden de birlikler oluşturdular. Bölge halkı ise kurduğu Kuvâ-yı Millîye birlikleriyle şehirlerini savundular.

Güney Cephesi
Güney Cephesi

Maraş Kahramanı: Sütçü İmam

Maraş’ı işgal için gelen Fransız askerleri, şehirdeki Ermeniler tarafından sevinçle karşılandı. Taşkınlık yapmaya başlayan bir grup Ermeni, sokaktan evine gitmekte olan Müslüman bir kadına sataşarak başındaki örtüyü çıkarmak istedi (31 Ekim 1919).

Sütçü İmam olayını anlatan temsilî çizim
Sütçü İmam olayını anlatan temsilî çizim

Bunu gören Uzunoluk Cami imamı Sütçü İmam duruma müdahale ederek Ermeni eşkıyalardan birini öldürdü. Olayı haber alan Fransız askerleri Sütçü İmam’ı yakalamak üzere harekete geçtiler. Ancak Sütçü İmam onlardan kurtulmayı başardı. Olay, şehirde duyulduğunda büyük bir heyecan ve Fransızlara karşı büyük bir tepki oluşturdu…

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Mudanya Ateşkes Antlaşması 11 Ekim 1922

Rıdvan Hoca ve Bayrak Meselesi

Fransız komutan Andre, onuruna verilen baloda bir Ermeni kadınla dans etmek ister. Ancak kadın şehirde Fransız ya da Ermeni bayrağı dalgalanmadıkça buna razı olmayacağını söyler. Bunun üzerine Andre, Maraş kalesindeki Türk bayrağının indirilmesini emreder. Ertesi gün Cuma namazı için Ulu Camide toplanan Maraş halkı kalede bayrağımızın dalgalanmadığını görür.

Bayrak olayına halkın tepkisini anlatan temsilî çizim
Bayrak olayına halkın tepkisini anlatan temsilî çizim

Ulu Cami İmamı Rıdvan Hoca halka “Hürriyeti elinden alınmış bir millet Cuma namazı kılamaz.” diye seslenir. Camiden çıkıp kaleye doğru koşan halk; kaleye vardıklarında yere atılmış bayrağımızı bulur, yerden alır, öper ve yeniden kale burcuna asarlar…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu