İşletmenin Sorumlulukları Nelerdir?
Daha çok günümüzde kurumsallaşmalarını tamamlayan işletmeler toplumda belirli bir sosyal sorumluluk yüklenmekte ve sosyal yatırımları desteklemektedir. İşletmelerin sorumlulukları aşağıda kısaca açıklanmıştır:
İşletmenin Sorumlulukları Kısaca
a. Devlete karşı sorumlulukları
İşletmeler, getirilmiş kurallarla sağlanmış kamu düzeniyle ve hazırlanmış çalışma ortamıyla etkinlik yapabildikleri devlete vergi ödemekle sorumludur. Böylece toplum hizmetlerine daha fazla katkıda bulunulur.
b. Topluma, tüketiciye ve çevreye karşı sorumlulukları
İşletmeler üretimde bulunurken atık maddelerle ve başka uygulamalarla çevre, hava ve gürültü kirliliğine yol açarak doğanın dengesini bozmamalıdır. Ayrıca sağlıksız üretimde bulunarak canlıların sağlıklarını tehlikeye atmamalıdır. Tüketicilere kaliteli ve ucuz ürün sunarak toplumun ihtiyaçlarını karşılamayı ilke edinmelidir.
c. Ortaklarına karşı sorumlulukları
İşletmeler ortakların yatırdıkları sermayeye daha fazla kâr dağıtarak onların gelirlerini artırmalı ve işletmenin piyasa değerini yükseltmelidir.
ç. Çalışanlara karşı sorumlulukları
İşletmeler istihdam ettikleri iş görenlere uygun çalışma koşulları ve huzurlu bir iş ortamı sağlamalıdır. Ayrıca iş görenlere olabildiğince fazla ücret ödenmelidir.
d. Rakiplerine (öteki işletmelere) karşı sorumlulukları
İşletmeler piyasada etkinlikte bulunurken kendilerinden başka daha birçok rakip işletmelerin varlığını bilerek rekabet ortamında onların haklarına saygı göstermeli, negatif reklam yapmamalı ve haksız rekabete girmemelidir.
e. Toplumda yer alan kurumlara karşı sorumlulukları
Toplumda işletmeler yanında ailevi, dinî, askerî, politik, finans ve eğitim konularında etkinlikte bulunan birçok kurum vardır. İşletmeler bu kurumların gereksinim ve beklentilerini saptayıp etkinliklerini olabildiğince bu gereksinim ve beklentilere göre yürütmelidir. Ayrıca olanakları uygunsa çevrelerindeki eğitsel, sosyal ve kültürel etkinliklere sponsorluk yapmalıdır.
f. Uluslararası sorumlulukları
Uluslararası pazarlarda etkinlikte bulunan işletmeler, değişik ülke yönetimlerinin belirlediği dış ticareti düzenleyen; sınırlama, kontenjan, teşvik benzeri uygulama ve kurallara uymak zorundadır.
İşletme etkinliklerini uygun bir şekilde yönlendirebilmek ve yönetebilmek için ülke içinde ve dışında yayımlanan, işletmenin etkinlik konusu ile alakalı bilgileri içeren yayınları izlemelidir.
Ülke içindeki şekilde uluslararası alanda da haksız rekabetten kaçınmalı, etkinlik konusuyla alakalı kuruluş, birlik, federasyon benzeri mesleksel örgütlerle iletişim içinde olmalı ve iş birliği yapmalıdır.
İşletmelerin sorumluluklarına ilişkin konular ayrıca onların çevresini ve bu çevreleriyle olan ilişki ve etkileşimi de kapsamaktadır.