Sağlık

İdrarda Kan Neden Olur?

İdrarda Kan

Tıbbi olarak hematüri olarak bilinen idrarda kan, sanılanın aksine genellikle büyük bir sorun teşkil etmez. Ancak tedbiri elden bırakmamak adına yine de ciddi bir tıbbi durumun işareti olabilir bu yüzden göz ardı edilmemelidir. Hematürinin tüm vakaları, altta yatan bir nedeni doğrulamak veya ekarte etmek için çeşitli muayeneler yapabilecek bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Tedavi

Hematüri için özel bir tedavi yoktur, çünkü bu bir semptomdur, spesifik bir durum değildir. Bunun yanında tedavi bulunması halinde altta yatan neden daha yakından incelenmelidir. Çoğu durumda, herhangi bir tedavi gerekli değildir.

İdrar Kanı Nereden Gelebilir?

İdrarda kan, idrarın yapıldığı böbreklerden gelebilir. Ayrıca idrar yolundaki diğer yapılardan da gelebilir. Örneğin üreter (böbrekler içindeki mesane), mesane (idrarda saklanır), üretra (mesane içinden dışa doğru görünen tüp) vb.

Hematüriye Eşlik Edebilecek Semptomlar

İdrarda kan varsa, belirti açıktır. Normal soluk sarı renginin yerine idrarda pembe, kırmızı, kahverengimsi-kırmızı veya çay renkli olabilir. Doktorlar bu duruma brüt hematüri der.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Karaciğere İyi Gelen Bitki Çayları

Bazen idrardaki kan çıplak gözle görülemez ve kırmızı kan hücrelerinin varlığı ancak laboratuar tarafından tespit edilebilir. Doktorlar bu olguya mikroskobik hematüri adını verir. Genellikle idrar numunesi bir test çubuğu ile test edildiğinde ortaya çıkar ve sonuçlar mikroskobik bir muayene ile teyit edilir. Hematüri başka herhangi bir belirti olmadan ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, bazı temel nedenler, orta ila şiddetli olabilen ek semptomlarla ilişkilidir. Bunlar aşağıda belirtilmiştir.

  • Mesane enfeksiyonları (akut sistit): Yetişkinlerde, mesane enfeksiyonları genellikle idrar yaparken yanmaya veya ağrıya neden olur. Mesane enfeksiyonları olan bebekler beslenemeyecek kadar kötü durumda olabilir. Yaşlı bireyler, idrar, aciliyet ve alt göbek ağrısı sırasında ateş ve yanma da yaşayabilirler.
  • Böbrek enfeksiyonları (pyelonefrit): Semptomlar; ateş, titreme ve alt sırt ağrısı şikayetlerini içerebilir.
  • Böbrek taşları: Semptomlar; ağır abdominal veya pelvik ağrı içerebilir.
  • Böbrek hastalıkları: Semptomlar; zayıflık, yüksek tansiyon ve göz çevresindeki şişkinlik de dahil olmak üzere vücudun şişmesi olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu