Girişimcilere Öneriler
1- Girişimcilerin Aşması Gereken Engeller
Girişimcilerin aşması gereken başlıca engeller aşağıdaki gibidir:
a. Ekonomideki istikrarsızlık
İş kurarken, belki de girişimciyi en fazla zorlayacak şeylerin başında ekonomik istikrarsızlık gelir. İş planının finansal bölümleri ekonomik istikrarsızlık nedeniyle farklılaşmış olarak girişimcinin karşısına çıkabilir.
Henüz plan aşamasındayken bile enflasyonun etkisiyle yatırım araçlarının fiyatlarında yükselmeler meydana gelebilir. Meydana gelen bu yükselmeler maliyetleri arttırarak girişimcinin motivasyonunu düşürebilir.
Bunun yanında alınan ani kararlarla vergi oranlarında artmalar meydana gelebilir ya da yeni vergiler etlenebilir. Bu olumsuzluklardan uzak durabilmek için ekonomik istikrarsızlığın en az etkileneceği alanları tercih etmek bir başka çözüm yolu olabilir.
b. Sermaye ve finansman
Yeni bir iş kurmak için mutlaka belli bir sermaye gereklidir. Bu sermaye, pek çok yoldan temin edilebilir. Örneğin banka kredileri bu alanda en çok başvurulan yollardan biridir.
Ancak prosedürlerin uzun olması ve birtakım güvencelerin gösterilme gerekliliği, sadece iş fikri ve planı olan girişimciyi oldukça zorlamaktadır. Fakat son yıllarda bazı sivil toplum örgütlerinin geliştirdiği fon sistemi ile bu engeli belli ölçüde aşmak mümkündür.
c. Bürokratik engeller
Ülkemizin şirketlere yönelik mevzuatlar ve bürokratik engeller yüzünden iş ve yatırım için uygun bir ortam oluşturduğunu söylemek güçtür. Bu durumun farkında olan kuruluşlar, yürürlükteki mevzuatı basitleştirip vergi sisteminin düzenlenmesini talep etmektedir.
ç. Ağır vergi yükü
Ülkemizdeki vergi sistemi yüksek vergi yükünü de beraberinde getirmektedir. Bu da girişimcilerin iş kurma planlarını ertelemeye, hatta vazgeçmelerine neden olmaktadır.
d. Bilgi eksikliği
Girişimciliğin ilk şartı, teknik bilgi sahibi olmak değildir; ancak bu kriter de göz ardı edilmemelidir. Yaptığı işin inceliklerini bilmeyen bir kişi, o mal veya hizmeti pazarlayamaz, geliştiremez; dolayısıyla kurulan işletmenin de uzun ömürlü ve kazançlı olması beklenemez.
e. Öz güven eksikliği
Girişimcilik öncelikle insana bağımlı olan bir kavramdır. Tüm şartlar yerine geldiğinde bile kişi kararlı ve ne istediğini bilen bir tutumda değilse yeni bir iş kurmak için gerekli en önemli kaynak yetersiz demektir.
Bu özgüven eksikliği, genellikle toplumdaki yanlış yargılardan ileri gelir. Yeni bir iş fikri oluşturmaya başlandığında rakiplerden veya tecrübesizlikten korkmak, meydana gelen olumsuzluklardan yılmak, girişimcinin baştan kaybetmesine neden olur.
2- Girişimcilerden Girişimci Adaylarına Öneriler
Başarılı girişimcilerin, yeni işe başlayacak girişimci adaylarına önerileri genellikle şunlardır:
Bir iş kurarken veya mevcut bir işi yapılandırırken en fazla gereksinim duyulan yetenek yaratıcılıktır. Ancak yalnız sizin arayış içinde olmanız, yeni yol ve yöntemler aramanız ve yaratıcı çözümler peşinde koşmanız yetmez.
Birlikte çalışacağınız kişilerin de belirli düzeyde yaratıcılığa sahip olması gerekir. Yaratıcı ekipler, her tür işte tutunma ve başarı ihtimalini yükseltir.
Özellikle reklamcılık, iletişim, perakendecilik, finans ve bilişim benzeri hizmet sektörlerinde yaratıcılık başarının ilk koşuludur.
Yaratıcı ekibi oluştururken aşağıdaki önerileri dikkate almak gerekir:
- Farklı bakış açısı olanları seç: Ekibinize iş arkadaşı seçerken, sıra dışı düşüncelere sahip ve herkesin göremediğini görebilen kişileri tercih ediniz.
- Özgür bir tartışma ortamı oluştur: Yaratıcı öneriler, bürokratik ve hiyerarşik bir yapıya sahip şirketlerde yeşeremez. Siz, iş arkadaşlarınızın yeni önerilerine dudak büktüğünüzde yenilikçiler kabuklarına çekilir ve yalnız kendilerinden istenilen şeyleri yapar. İş yerinde demokrasiyi derinleştirecek önlemler aldığında, yaratıcılık düzeyi hızla yükselir.
- Yaratıcılığın izini sür: Kafaları yeniliklere dönük olarak çalışan yaratıcı kişiler, dışarıdan bencil, küstah ve ukala insanlar olarak görülür. Siz, yetenekli bir ekip yöneticisi olarak onların gerçek kişiliklerini ortaya çıkarabilirsiniz.
- Kendi kendine motivasyona öncelik ver: Yaratıcı elemanların motivasyonuna özel bir önem verip gerekli teşvik ve desteği sağladığınızda ekipten gelen orijinal önerilerin sayısı hızla artar. Ancak sizin esas göreviniz insanların kendi kendilerini motive edecekleri bir ortamı oluşturmak olmalıdır.
- Sıcak bir iş ortamı kur: Yaratıcı kişileri işyerinde tutmak için, onların en rahat şekilde fikir üretebilecekleri bir çalışma ortamı oluşturmanız gerekir.
- Yaratıcılığı hayatın içinde geliştir: Yüksek verim için ekibin, öteki çalışanlarla, müşterilerle ve dış dünya ile bağlantılarını güçlendirmelisiniz.
- Sabırlı ol: Yaratıcı ekiplerin yaptığı araştırma ve geliştirme çabalarının sonuç vermesi bazen umulandan daha fazla zaman gerektirir. Girişimci olarak öncelikle siz sabırlı olmalısınız.