Sağlık

Kilo Almak İçin 5 Tavsiye

Aşırı zayıf olduğunu düşünüp kilo almak isteyen insanların sayısı yabana atılmayacak kadar çok. Fakat televizyonlarda genellikle insanların fazla kilolarından kurtulmaları üzerine programlar yapılır, gazetelerde hergün ayrı ayrı zayıflama reçeteleri yayımlanır. Çeşit çeşit bitki çaylarının hepsi nedense! hep zayıflatıcıdır.

Peki şişmanlamak için ne yapmalı? Önce gerçekten zayıf mısınız ona karar vermelisiniz. Vücut kitle endeksiniz 18.5′in altındaysa zayıfsınız demektir. Vücut kitle endeksinizi kilonuzu boyunuzun karesine bölerek bulabilirsiniz. Mesela boyunuz 1.80 m, kilonuz 59 kg ise 59/(1.8×1.8)=18.2 çıkar yani zayıfsınız demektir.

Sizde bu değer 18.5′in üstünde çıkmasına rağmen kendinizi zayıf kabul ediyor ve kilo almak istiyor olabilirsiniz. Bu durumda yapmanız ve yapmamanız gereken şeyler var. Öncelikle çok yiyor fakat kilo alamıyorsanız bir doktora görünmekte yarar var. Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa hızlı çalışan bir metabolizmaya sahip olduğunuz için kilo alamıyor olabilirsiniz.

Kilo almanın püf noktası yaktığınızdan daha fazla kalori almaktır. Gün boyu yediğiniz yiyeceklerin toplam kalorisi 2000 ise fakat siz 2500 kalori harcıyorsanız 500 kalorilik açık vücudunuzda depolanmış yağlardan karşılanır. Yağ kalmazsa bu sefer kaslarınız yakılarak enerjiye çevrilir. Fazla kalori aldığınızda da tam tersi olur yani fazla kaloriler yağa ve kasa çevrilir.

Kilo Almak İçin Yapılması Gerekenler

  1. Kendinizi tartın. Yediğiniz gıdaların kalorilerini hesaplayın. Hangi gıdanın ne kadar kalori verdiğini göstren kalori cetvellerini internette bulabilirsiniz. Paketteki hazır yiyeceklerin kalorileri zaten paketinde yazar.
  2. Daha önce bir günde aldığınız kalori ne kadar ise artık 500 kalori daha fazla alın. 3 ana 2 ara öğün yemek yiyin. Uzun süre (5-6 saat) aç kalmayın.
  3. Ağırlık çalışın. Bunun için bir jimnastik salonuna üye olabilirsiniz. Dambıl, halter vb. aletlerle önce küçük ağırlıklarla başlamak koşuluyla ağırlık çalışın. Spor salonuna gitme imkanınız yoksa evinizde de ağırlık (dambıl, mekik, şınav) çalışabilirsiniz. Ağırlık çalışması kas olarak kilo almak için önemlidir fakat aşırıya kaçmayın yoksa var olan kaslarınızı da eritebilirsiniz.
  4. 2 hafta sonra tekrar tartılın. Hassas bir kantarla tartılın ki aldığınız az bir miktar kiloyu bile gram cinsinden görebilesiniz. Aldığınız bu gramlar sizi mutlu edecek ve bu plana devam etmek için motive edecektir.
  5. Birkaç hafta daha geçince kilonuz artmamaya başlar. Bu durumda ikinci maddede belirtilen fazladan aldığınız 500 kalori miktarını 750 kaloriye çıkarın.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Scarfin Krem Kullanımı ve Fiyatı

Şunları yapmayın:

Kilo yapsın diye şeker, pasta, çikolata gibi abur cuburları sık tüketmeyin. Patates kızartması, kremalı pasta gibi bol yağlı gıdalar iştahınızı keser. Çay, kahve, kola ve meyve suyu olmayan! meyve sularını fazla tüketmeyin. Kas yapacağım diye kaslarınızı fazla zorlamayın. Ağırlık çalışmanın kuralları vardır, internetten veya spor salonlarına giderek bunları öğrenin yoksa kaslarınıza zarar verebilirsiniz.

Şunları yapın:

Kaliteli karbonhidrat ve protein içeren gıdalar alın. Tahıl ürünleri, süt, yoğurt, peynir, et, yumurta, ceviz, fındık, kuru üzüm, kuru fasülye, nohut ve her çeşit meyveyi bolca yiyebilirsiniz.

En önemlisi de sabırlı olun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu