Felsefe tarihi içinde düşünüyorum o halde varım diyen filozof belki de en çok bilinen felsefe sözlerinden birisine imza atmıştır. Sözün sahibi olan Rene Descartes, felsefe tarihi içinde ve özellikle modern düşüncenin gelişimde oldukça önemli birisidir. Özellikle skolastik düşünceden kopuşu ve modern felsefenin başlangıcı Descartes ile başlatılmaktadır.
Rene Descartes Kimdir?
Rene Descartes bir filozof olarak 1628’den itibaren kendi geliştirdiği bir felsefi sistem kurmak için çabalı. Öğrendiklerinin, gördüklerinin, inandıklarının ve duyduklarının yani duyular ile algılanan her şeyden sıyrılarak müthiş bir kuşkulanma hareketi başlattı. Ancak emin olduğu ve sahip olduğunu düşündüğü tek şey vardı ve o da düşünmek eylemi idi.
Bundan hareketle evrenin düşünce yolu ile açıklanıp açıklanamayacağı üzerine fikirler yürüttü. Metot üzerinde konuşmalarda karmaşıktan basite inerek, gerçeklerin her zaman kavranabileceğini savunan filozof, felsefeyi de o zamana kadar alışılmış dil olan Latince dışında Fransızca ile yazarak herkesin felsefeden yararlanabilmesini amaçladı.
Rene Descartes Felsefesi Ana Hatları Nedir?
Düşünüyorum o halde varım sözünü söyleyen filozof olan Rene Descartes felsefesine göre şüphecilik olayları ve kavramları açıklamak için oldukça önemli bir tutumdur. Ancak şüphecilik de iki şekilde olmalıdır. Septik şüphecilik yani boş bir şüphe duymak anlamsız olup olması gereken asıl şüphe metodik şüphedir. Bu bakımdan Tanrı’dan, çevreden ve insanlardan şüphe etmek normaldir. Şüphe konusunda da tüm düşüncesini sonuna kadar götüren filozof, böylelikle ancak insanın şüphe ederek düşünebileceğini ve düşünme sonucunda da var olabileceğini, varlık kazanacağını iddia eder.
Descartes aynı zamanda matematik olasılıklara da son vererek mutlak bir kesinlik kazandırmak için çalışmalar yapmıştır. Buna göre tümdengelim kesin olarak bilinen olgulardan yapılmakta olan çıkarımdı ve tüm bilgi sezgisel olarak kavranarak tüm açıklığı ile anlaşılan önermeleri ortaya çıkarabilirdi. Böylece felsefi düşünce için sezgisel düşüncelerin yani duyu yöntemlerinin tüm açıklığı ile ele alınması gerektiğini savunmuştur. Açıklık ile kavram zihin tarafından net olarak algılanabilir ve böylece farklı alanlarda ayrım daha rahat bir şekilde yapılabilir.
Sitemizden bilim felsefesinin konusu ve problemleri hakkında bilgileri de ulaşabilirsiniz.
“Düşünüyorum O Halde Varım”
Descartes felsefesinin anlaşılması için dört aşamalı bir yöntemi savunmuştur;
- Doğruluğunun tam olarak bilinmediği şeyleri doğru olarak kabul etmemek,
- Araştırılan sorunların her birinin mümkün oldukça küçük parçalara bölünmesi,
- Basitten karmaşığa doğru sorunlar üzerinde durmak,
- Geriye dönerek eldeki verileri sınayarak çözmek
Bu tutum “düşünüyorum o halde varım” sözünün açıklamasıdır. Kişi, ancak düşünme eylemi olarak varlık kazanabilir. Ayrıca görüldüğü üzere Descartes aklı temel aldığı için de skolastik düşünceden kopuş noktasında önemli bir dönemeç olarak durmaktadır. Düşünmek kuşkuları doğurmaktadır ancak kuşkular her şeyi daha iyi bir şekilde anlamaya yardımcı olmaktadır. Böylelikle düşünüyorum o halde varım diyen filozof felsefe tarihi ve düşünce gelişimi açısından da önemli bir yer edinmiştir.