Faydaları NelerdirPratik Bilgiler

Dereotunun Faydaları ve Zararları

Kendine has kokusu ve tadı ile dereotu Türk mutfağının vazgeçilmez çeşnilerinden biridir. Geniş bir kullanım alanı olsa da genelde salata malzemesi olarak veya yemeklere lezzet vermesi için katılır. Peki uzun yıllardan beri hem mutfaklarımızda hem de ilaç niyetine kullanılan dereotunun yararları nelerdir, hangi rahatsızlıklara veya hastalıklara iyi gelir ve dereotunun yan etkileri var mıdır? İşte dereotunun faydaları ve zararları:

Dereotunun Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Hem tohumları hem de yaprakları kullanılabilen dereotu tıbbi yönden vücuda faydalı bazı bileşikleri bünyesinde barındırır.

Sindirim Sistemine Faydaları

Dereotunun içinde bulunan temel yağlar, sindirim sistemini uyararak safra ve sindirim suyu salgılanmasını sağlar. Ayrıca bağırsakları peristaltik hareketler yapması için uyarır.

Uykusuzluk

İçindeki bazı yağların uyarıcı, sedatif ve sakinleştirici etkisi vardır. İçerdiği flavonoidler (bir anti oksidan türü) ve B komleks vitaminler vücudun yatıştırıcı ve uyumaya yardımcı bazı enzim ve hormonları salgılamasını tetikler.

Hıçkırık

Hıçkırık iki nedenle oluşur. Birincisi; yemek yeme gibi faaliyetler sırasında yutulan havanın yemek borusundan yukarı doğru tekrar tekrar hareket etmesi nedeniyle oluşur. İkincisi bazı alerjiler, aşırı duyarlılık halleri ve hiperaktivite gibi sebeplerle hıçkırık oluşur. Dereotu sinir bozuklukları, hiperaktivite ve alerji sebebiyle oluşan hıçkırıkların giderilmesinde faydalıdır.

İshal

İshal iki türlüdür; hazımsızlık veya mikrop kapma nedeniyle oluşan ishaller. Dereotu hem sindirim sistemini güçlendirerek hazımsızlığa iyi gelir hem de doğal bir antiseptik olması nedeniyle mikropları öldürerek ishalin tedavisine yardımcı olur (Sadece yardımcı olur, eğer ishalseniz mutlaka doktora gidip vereceği ilaçları kullanmalısınız).

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Futbolda Mevkiler ( Kısaltma ve Görevleri ) Nelerdir?

Menstural Bozukluklar

Vücudun hormon dengesini düzenleyerek aybaşı halinin normal zaman ve süresinde gerçekleşmesine yardımcı olur.

Solunum Bozuklukları

İçindeki kaempferol, flavonoid ve monoterpenler anti-histaminik özellikleri sayesinde alerji, hapşırma ve öksürüğe karşı iyi gelir.

Ağız Bakımı

Dereotu yağrağı gibi tohumunun da faydaları vardır. Hem ağız kokusuna iyi gelir hem de dezenfektan etkisiyle mikropları öldürüp hijyen sağlar. Antioksidan etkisi ile de serbest radikallerin ve mikropların zararlarına karşı diş ve diş etlerini korur.

Diğer Faydaları

Dereotunun gevşetici, dinçlik verici, kansere karşı koruyucu, kramp engelleyici, diüretik (idrar yapmada artı sağlayarak vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar) ve endokrin hormonu salgılatılmasını sağlamak gibi faydaları da vardır. Ayrıca kemik ve diş sağlığı için gerekli olan kalsiyum dereotunda bolca bulunur.

Dereotunun Zararları (Yan Etkileri)

Dereotunun zararları ve yan etkileri konusunda raporlar sınırlıdır fakat fototoksik bir bileşik olan furocoumarin içerdiğinden bazı kişilerde fotosensitivizm görülmesine neden olduğu bilinmektedir. Böyle kişiler ultraviyole ışık veya güneş ışığına maruz kaldıklarında ciltlerinde alerjik reaksiyonlar görülür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu