Sosyal Bilgiler

Toplumsal Hayatımızda Demokrasinin Önemi

Cihan ve ailesi arasında demokrasinin toplumsal yaşamımızdaki önemi üzerine yapılan konuşmaların anlatıldığı bir metin okudunuz. Cihan, annesi ve babası, aile ortamında kişisel görüşlerini özgür bir şekilde ifade etmişlerdir. Sosyal topluluktaki her bireyin görüşlerini özgürce ifade etmesi, bir kişinin diğerinden üstün olmaması demokrasinin bir gereğidir. Günlük hayatta karşılaşılan çeşitli uygulamalar demokrasinin bir toplum için ne kadar önemli olduğunu bize göstermektedir.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Demokrasinin Önemi

Aşağıda ve sonraki sayfada bu uygulamalara örnekler verilmiştir. İnceleyiniz.

Toplumda Demokrasinin Önemine Örnekler

  • Ülkemizde ortaokul ve liselerde öğrencilerin genel dersler haricinde seçmeli dersler görme hakkı bulunmaktadır. Bu dersleri öğrenciler özgür iradeleriyle seçebilmektedir.
  • Ülkemizde yürürlükte olan kanunlar herkes için geçerlidir. İnsanlar kanunlara uygun olarak haklarını kullanabilirler. Demokratik bir toplumda kanunun üstünlüğü vazgeçilmezdir.
  • Her görüşten insan seçim sonuçlarına saygılı olmalıdır. Seçime katılan siyasi partiler ve kişiler seçimden sonra birbirini tebrik etmelidir. Böylece toplumsal barışa katkı sağlanır.
  • Demokratik toplumlarda seyahat özgürlüğü vardır. Bireyler kanuni engel yoksa istedikleri yere, istedikleri ulaşım aracıyla seyahat edebilirler.

Demokrasinin bir yaşam biçimi olarak kabul edildiği toplumlarda, insanların hak ve özgürlükleri anayasal güvence altındadır. Toplumdaki insanlar eşittir ve kimsenin diğerinden üstünlüğü yoktur. Kişiler ve kurumlar arasındaki sorunlar hukuk yoluyla çözülür. Kişiler ülke yönetimine katılabilirler. Demokrasiden vazgeçildiği anda bütün bu kazanımlar kaybedilir.

15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Ülkemiz 15 Temmuz 2016 tarihinde bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. Bu darbe girişimi sırasında ülkemizde yaşanan bazı gelişmeler aşağıda verilmiştir. İnceleyiniz.

  • Darbe girişimi esnasında ülke yönetimine el konulmaya çalışıldı.
  • Darbe girişimine kalkışanlar tarafından savaş uçaklarıyla demokrasinin sembolü olan TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Ankara Gölbaşı’nda bulunan Polis Özel Harekat Daire Başkanlığı, Ankara Emniyet Müdürlüğü bombalandı.
  • Başta Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) olmak üzere medya organları ele geçirilerek halkın haber alma özgürlüğü kısıtlanmaya çalışıldı.
  • İstanbul’daki Boğaziçi Köprüsü (şimdiki adıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü) ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ulaşıma kapatıldı. Hatta Boğaziçi Köprüsü’nde darbe girişimine karşı koymaya çalışan vatandaşların üzerine ateş açıldı.
  • Halkın oylarıyla seçilen yöneticilere suikast girişiminde bulunuldu.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir  6. Sınıf Sosyal Bilgiler | Gelecekteki Yaşam

Demokrasinin koruyucusu olan yönetici, polis, asker, savcı ve hakimler darbe girişiminin sonlandırılmasında etkili oldular. Türk ordusunun komutanları ve askerleri, kalkışma hareketinin olduğu yerlerdeki kontrolü sağladı. Polisler darbeye katılan kişileri, savcıların talimatıyla gözaltına aldılar. Hakimler, mahkemeye sevk edilen kişilerden suçlu olanlarla ilgili tutuklama kararı verdi. Türk halkı, demokratik haklarının ellerinden alınmaması için 15 Temmuz gecesi canını vermekten çekinmedi. 15 Temmuz darbe girişimi esnasında 251 vatandaşımız şehit oldu. 15 Temmuz gecesi ülkenin çeşitli yerlerinde başlayan darbe girişimi; devletimizin yetkili birimleri ve halkın gösterdiği çaba sonucunda önledi. Darbe girişiminin engellenmesinden sonra bu gün, devletin yetkili organları tarafından “15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü” olarak ilan edildi.

Toplumsal hayatta demokrasi vazgeçilmez bir unsurdur. İnsanların huzurlu bir ortamda yaşaması, görüş ve düşüncelerini ifade edebilmesi, birbirleriyle iyi ilişkiler kurabilmesi toplumsal hayat için önemlidir. Bunların sağlanabilmesi demokrasi sayesinde olmaktadır. Bizler de hayatımızın her alanında demokrasiye sahip çıkmalı, onu korumalı ve hayatımızın en önemli parçası olarak görmeliyiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu