Temel Dini Bilgiler

Müminlerin Özellikleri | Namazlarına Özen Gösterirler

Müminler Namazlarına Özen Gösterirler

Allah (c.c.) insanları kendisine kulluk etmeleri için yaratmıştır. İslam dininde Allah’a (c.c.) kulluğun en önemli göstergelerinden biri namazdır. Müminler namazla hem Yüce Allah’a kulluk görevini yerine getirirler hem de kendilerini huzurlu hissederler. Müminler günde beş kez Allah’a (c.c.) yönelir, verdiği nimetler için O’na şükreder ve her türlü yardımı da yalnız O’ndan beklerler.

Namaz bütün peygamberlerin hayatları boyunca yerine getirdikleri bir ibadettir. Kur’an’da bu husus birçok ayette vurgulanmıştır.10 Allah (c.c.) inananlardan güçlüklere karşı namaz ve sabırla kendisinden yardım dilemeleri gerektiğini şu şekilde bildirmiştir: “Ey inananlar sabır ve namaz ile yardım isteyin…” Namaz inananların zorluklara karşı sabrını artırdığı gibi dinimizin de temel şartlarından biridir. Peygamberimiz namazı dinin direği olarak tanımlamıştır. 

Namaz, müminlerin Yüce Allah’ın huzuruna çıkarak içtenlikle konuşmasıdır. Bu konuyu Sevgili Peygamberimiz şöyle vurgulamıştır: “Muhakkak ki sizden biri namaz kılarken (aslında) Rabbiyle konuşmaktadır…” Kur’an’da müminlerin özellikleri sıralanırken onların namazlarına devam ettikleri vurgulanır. Namazı devamlı ve özenli kılmak inanan insanın vazgeçilmez bir özelliğidir.

Sevgili Peygamberimiz de tüm hayatı boyunca namazlarına özen göstererek müminlere bu konuda da örnek olmuştur. O, “Benim nasıl namaz kıldığımı gördüyseniz siz de öyle namaz kılın.”  buyurarak Müslümanlara namazın nasıl kılınması gerektiğini öğretmiştir. Kur’an-ı Kerim’de iman edip namaz kılanların ecri şöyle vurgulanmıştır: “İman edip iyi işler yapan, namaz kılan ve zekât verenler var ya onların mükâfatları Rableri katındadır. Onlara korku yoktur, onlar üzüntü de çekmezler.

Peygamber Efendimiz de “Namaz cennetin anahtarıdır.” buyurarak namazın önemini ifade etmiştir. Allah Resulü namaz kılarken bazı konulara dikkat etmemizi istemiştir. Bu hususların başında huşû gelir.

  • Huşû; Allah’a (c.c.) duyulan saygının bir gereği olarak başta namaz olmak üzere ibadetlerin yerine getirilmesi sırasında kulun sükûnet ve vakar içinde bulunmasıdır.

Kur’an-ı Kerim’de “Onlar namazda huşû içindedirler.” buyrularak inananların namazlarında Allah’a (c.c.) karşı derin bir saygı içerisinde olmaları gerektiği vurgulanmıştır. Hz. Peygamber de namazda huşuyu olumsuz etkileyen davranışlar konusunda Müslümanları uyarmıştır. O, namazda etrafla ilgilenmenin, namazda dikkati dağıtan şeylerle uğraşmanın, sofra hazırken aç karnına namaza durmanın, uykulu durumda ve tuvalet ihtiyacı varken namaz kılmanın uygun olmadığını ifade etmiştir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?

Namaz müminler için günahtan arınma vesilesidir. Bu konuda Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “Birinizin kapısının önünden bir nehir geçse ve onda her gün beş defa yıkansa, o kimsenin kirinden bir şey bırakır mı, ne dersiniz?” Sahâbîler, “Onun kirinden hiçbir şey bırakmaz.” dediklerinde Peygamber Efendimiz: “İşte beş vakit namaz da böyledir! Allah onlarla günahları yok eder.

Tüm ibadetlerin özü Allah’a itaat ve O’nu zikretmektir. Namaz ibadetinin de her anında Yüce Allah anılmaktadır. Mümin namazını samimiyetle kıldığında her türlü kötü iş ve davranıştan uzaklaşır.

Namazını dosdoğru kılanların durumu Ankebût suresi 45. ayette şöyle vurgulanmaktadır: “(Ey Muhammed!) Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkor. Allah’ı anmak elbette en büyük ibadettir…” Allah Resulü namazda dikkat edilmesi gereken hususları şöyle vurgulamıştır: “Bu namazda insan kelâmı konuşulmaz. Namaz ancak tesbih, tekbir ve Kur’an okumaktır.” Bu nedenle müminlerin namazda Allah’a (c.c.) kulluk etmeye yönelmeleri ve buna engel teşkil eden her türlü davranıştan uzak durmaları gerekir. Müslümanlar “… Allah’a saygı ve bağlılık içinde namaz kılın.” ayetine uygun olarak sadece Yüce Allah’a ibadet etmeye odaklanmalıdırlar.

Hz. Peygamber, namazı cemaatle kılmanın daha çok sevap kazandıracağını bildirmiştir. Onun bu teşvikine uyan sahabe de cemaatle namaz kılmaya büyük önem vermiştir. Cemaatle namaz kılmanın en önemli yönlerinden biri hep birlikte saf tutmaktır.

Müminlerin saftaki duruşları onların birlik ve bütünlüğünü temsil eder. Sevgili Peygamberimiz müminlerin cemaatle namazlarında saflarını düzgün tutmalarını önemsemiş ve bu konuyla ilgili şöyle buyurmuştur: “Düzgün durun, karışık durmayın ki kalpleriniz de karmakarışık olmasın!… ” Dinin direği olan namaz konusunda bizler de çok dikkatli olmalıyız. Peygamberimizin ve ashabın namaza gösterdiği hassasiyeti örnek alıp, cemaatle, devamlı bir şekilde ve huşû içerisinde namaz kılmaya gayret etmeliyiz.

Temel Dini Bilgiler Ders Notları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu