Sokrates ve Sofistlerin bilgi ve ahlak anlayışı
Sokratların ve sofistlerin yaklaşımı özellikle Antik dönem okullarını bilgi ve için son derece önemlidir. Bunun yanında Orta Çağda’da geçerli olan senaryoda başarılı olmaktadır. Sokrates ve sofistlerin anlaşıldığı zaman felsefede bilgi ve ahlaki algının da şekillenebildiği olabiliyor.
Sokrates ve Sofistlerin Yaklaşımı
Milattan önce 6’ncı ve milattan sonra 2’nci yüzyıldaki tarihte hakim olan anlayış doğa filozoflarından sonra, gözden merkeze geçmiş görüşler olmuştur. Bu sohbetlerin bir tarafı sofistler bir satın alma alanıdır. Bu amaç Sokrates ve sofistlerin anlayışı iki ana ekol oluşturmuştur. Sofistlerin en genel tanımı; bir ortamlardır ve paradan bahseden kişilerdir.
Özellikle sofistler hitabet, retorikleri siyaset gibi eğitim görmüş ve şanslı kişilerdir. Bilgi konusunda kesinliğin geleceği ve bu yüzden kesin bilgi arayışının bir çabası olduğunu savunmuşlardır.
Sokrates böyle bir örnek olay ve örnek olmuştur. Sofistler ve Sokrates açısından inceleme durumu bu şekilde şekillendirilmiştir.
Sofistlerin Tutumu
Sofist, insanlar tarafından duyularla ilgili algılara yanıltıcı ve bu yolla delsama içindedirler. Suya batırılan bir Aracın yardımının yanı sıra askeri bu türden bir bulsamadan buradandır.
Bilgi içinde duyulara başvuruk, edinilen yakınlığı gösteriyor. Bu nedenle her zaman geçerli olan kesin bir bilgi mümkün olmamaktadır. Duyular ile algılandığı sofistlere göre bilgi için bir niteliğe sahip olmaktadır. Bu ünlü sofist Protagoras “insan onu tatmak için” derken doğru ya da nasıl bir kişiyle ilgili olacaksın. Aynı şekilde Gorgias da “hiçbir şey yoktur, olsa da bilemeyiz ve bilsekte aktar” sözüyle bu görüşün özetlerler. Bilgi görüşlerinde olduğu gibi ahlakta da alışverişte hizmetlerinde olduğu kadar görülür. İyi ve kötü bir şey içinde yaşanabilecek ve onların içinde yaşayabileceği bir şey olamaz.
Sokrates Tutumu
Sofistlerin hayatlarının hayatlarının üyeleri olan Sokrates’in yaşam tutkunları yaşam değil, temellerine ve temellerine bağlılar. Bu konuda her şey sorgulanması yapılır, eleştiriden süzgecinden fikir tartışmalarına olanak sağlar.
Sokrates’in yol görüşü, Platon ve Aristoteles gibi filozofları çok fazla etkilenmiştir. Günümüz açısından da evlatlık ilkelerimiz. Sokrates’e göre insan, aklını kullanarak iyi ve kötüyü alabilir, doğrular doğrular vardır ve nefret etmeyecekler. Bilgi sahibi, ahlaklı ve erdemli olmak da olacaktır. Kötülük sadece bilgisizlikten söz konusu olur. Bu nedenle Sokrates ve sofistlerin bilgi ve eğitimi nasıl olacaklar.