Faydaları NelerdirPratik Bilgiler

Yumurta Yemeli miyiz?

Yumurta Yemeli miyiz, Yememeli miyiz?

Öncelikle yumurtanın içeriğini tanıyalım. Yumurta anne sütünden sonra protein kalitesi en yüksek besindir. Yumurtanın %11’i kabuk, %58’i beyaz, %31’i ise sarıdır. 1 adet yumurta ortalama 75 kaloridir.

İçerdiği proteinlerin % 100’ü vücut proteinlerine dönüştüğü için ‘örnek protein’dir. Protein kalitesi yüksektir. Dolayısıyla özellikle çocukluk ve gelişme çağında mutlaka tüketilmelidir.

Yumurta hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Yani kalp damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitleri ve toplam yağ miktarı azdır. Yağın üçte biri doymuş, %10’u çoklu doymamış, kalanı tekli doymamış yağ asitleridir.

Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir ve güneş ışıklarından da yeterince faydalanıldığı takdirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller. Ayrıca A, E, B2 vitaminleri,fosfordan zengindir. Demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri de içerir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma rolü vardır. Beyin gelişiminde etkili bileşenleri de içermektedir.

Yumurta bileşimindeki maddeler sayesinde kanser, kalp ve damar hastalıklarından koruyucu etkiye sahiptir.

Yumurta sarısı kolesterolden zengindir, 1adet yumurta yaklaşık 225 mg kolesterol içerir ama kolesterolün artmasında tek suçlu da yumurta değildir. Yumurtanın yağ bileşimi ise kandaki LDL(kötü kolesterol)’yi düşürücü, HDL(iyi kolesterol)’yi artıran bir etki sağlar.

Zihinsel ve fiziki yönden hızlı bir büyüme ve gelişme çağındaki bebek ve çocukların protein gereksinmesi daha fazladır. Bu nedenle bebeklere 6. aydan itibaren ek besin (tamamlayıcı besin) olarak yumurta sarısına başlanılmalıdır. Çocukların beslenmesinde yumurta besin çeşitliliğini sağlaması açısından önemlidir. Sağlıklı gebe ve emzikli kadınların beslenmesinde artan protein gereksinmesinin karşılanmasında yumurta önerilir. Yüksek kaliteli protein sağlıklı yaşlılarda, egzersize yanıt olarak kas kütlesinin gelişimi için gereklidir. Yanıklı hastalar, enfeksiyonu olan hastalara hazırlanan diyetlerde yumurta protein içeriği nedeniyle önemli yer tutar.

Protein değeri düşük olan sebzelerle birlikte pişirilmesi protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar. C vitamininden zengin bir besinle birlikte tüketildiğinde yapısındaki demirin faydası artar.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Sosyal Fobiden Kurtulmak Mümkün Mü ?

Peki kimler yememeli?

Kolesterolü yüksek hastalar, kan yağları yüksek hastalar, kalp-damar hastalığı olanlar yumurta tüketirken dikkatli olmalıdır. Bu hastalarda haftada1-2 kez’den fazla yumurta tüketmemelidir. Bu hastalarda yumurtanın pişirme şeklide çok önemli. Haşlama veya rafadan şekilde tercih edilmelidir.

YANİ sağlıklı insanlar yumurtayı düzenli olarak her gün tüketebilir. Kolesterolü yüksek olan hastaların ise yumurta tüketimine dikkat etmesi gerekmektedir. Haftada 1-2 kez tercih olmalıdır.

Yumurtanın Sağlığa Faydaları

Kahvaltıların önemli besinlerinden birisi olan yumurta, sağlık içinde önemli faydalar sağlıyor. Peki yumurtanın sağlığa faydaları neler, öğrenmek ister misiniz?

Yumurtanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Yumurta sarısı ve beyazı ile çok değerli bir besin. Vücuda gerekli bütün besin öğelerini yumurtada bulmak mümkün. Yapılan araştırmalar da günde bir yumurtanın kolesterol seviyesini değiştirmediğini gösteriyor. Bazı bilim insanları günde birkaç yumurta yemenin multi vitamin takviyesi almaktan daha yararlı olduğunu savunuyorlar. Üstelik vitaminlerden başka protein deposu. Mineral deposu. Düşünün yumurtadan gerektiğinde bir canlı oluşabildiğine göre…

Bütün besin öğelerini içeren yumurta gibi gıdaları sıklıkla tüketmekte fayda var. Alerjisi olanlar da krep, peynirli v.b. şekillerde tüketebilirler. O zaman alerjen özellikleri yapı değiştirmiş olacağından dokunmayabilir.

Yumurtanın sarısında A, D, E, B6, B12, gibi önemli vitaminlerle; demir, kalsiyum, magnezyum, gibi önemli mineralleri de içerir.
Yumurta yiyenler yorgunlukla daha az karşılaşırlar. İçerisindeki karotenoid göz sağlığına da iyi gelir.

Yumurta Yemek Hakkında Bilgiller

Yumurtanın İçeriği

Yumurtanın %11’i kabuk, %58’i beyaz, %31’i ise sarıdır. 1 adet yumurta ortalama 75 kaloridir.

Yumurta Zararlı mı?

Yumurta hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Yani kalp damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitleri ve toplam yağ miktarı azdır. Yağın üçte biri doymuş, %10’u çoklu doymamış, kalanı tekli doymamış yağ asitleridir.

Yumurta Sarısının Faydaları Nelerdir?

Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir ve güneş ışıklarından da yeterince faydalanıldığı takdirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu