Sütçü İmam Hayatı ve Kahramanlık Hikayesi

1878 yılında doğdu. Geçimini süt satarak sağladığı için Sütçü İmam olarak tanındı. 31 Ekim 1919’da, Maraş’ta düşmana ilk kurşunu atan Sütçü İmam, düşmanın Maraş’tan kovulmasından sonra savaştaki fedakârlıkları nedeniyle belediyeye odacı olarak alındı.
Bu görevinin yanında kaledeki topun idaresi kendisine verilmişti. Bir top atımı sırasında barutun ısınan namludan erken ateş alması neticesinde yaralandı. Tedavi altına alındıysa da iki gün sonra 25 Kasım 1922 tarihinde hayata veda etti.
Sütçü İmam Hikayesi
Milli mücadelemizin simgesi Sütçü İmam, 1872 yılında Maraş’ın Fevzipaşa (Bektutiye) mevkiinde doğdu. Babası Kireçcioğulları’ndan Ömer Efendi, annesi Tiyeklioğulları’ndan Emine Hanım’dır. Uzunoluk Camii’nin “Allah rızası için” imamı olan Sütçü İmam, geçimini sağlamak için caminin hemen altındaki küçük dükkânında süt sattı. Asıl adı “İmam” olmasına rağmen süt sattığı için “Sütçü İmam” olarak anılmıştır. “Sütçü İmam (Uzunoluk) Olayı” olarak bilinen olayın yaşandığı 31 Ekim 1919, Maraş’ın milli mücadelesinde görkemli bir direnişin başladığı gündür. Bu tarihte Fransızlardan güç alan Ermeniler, Maraş sokaklarına dağılarak önlerine gelen Türklere, azizlere hakaretler yağdırdı. Bir grup Fransız-Ermeni devriyesi akşama doğru Uzunoluk’dan kışlaya dönüş yolundaydı. O sırada Ermeni askerlerinden biri Uzunoluk Hamamı’ndan çıkan bir hanıma saldırdı ve peçesini yırttı ve ardından “Burası artık Türklerin yeri değil, Fransız ülkesinde peçe takamazsın” dedi. tehdit etti. Vatandaşlar bu durumu görünce hemen dışarı çıkıp olay yerine geldiler. Olaya karışan Çakmakçı Said, işgalci güçlerin açtığı ateş sonucu şehit oldu. Sütçü İmam bu olaya tanık olunca tabancasını davetsiz misafirlere ateşledi ve işgalci askerlerden birini etkisiz hale getirdi. Sütçü İmam’ın “Maraş bize mezar olmadan düşmana gülzar olmaz” mottosuyla attığı ilk kurşun, Maraş’ın Fransızlara ve Ermenilere karşı kurtuluş mücadelesinin de başlangıcı oldu.
Maraş’ın yirmi iki gün süren iç savaşında büyük faydalar sağlayan Sütçü İmam, işgal kuvvetlerinin Maraş’tan atılmasının ardından savaşta gösterdiği fedakarlıkların ödülü olarak belediyeye işçi olarak alındı. Bu göreve ek olarak kaledeki topun yönetimi de kendisine verildi. Abdülmecit Efendi halife olunca 101 gülle atmak için kaleye gitmiş, topların altından açılan ateş sonucu ağır yaralanmış ve iki gün sonra 25 Kasım 1922’de vefat etmiştir. Sütçü İmam’ın üç kız ve bir erkek olmak üzere dört çocuğu vardır. İlk kurşunun sıkıldığı Uzunoluk Meydanı’na 1936’da belediye başkanı olan Hasan Şükûti Tükel tarafından Sütçü İmam adına anıt ve çeşme yaptırıldı. 1977 yılında Kıbrıs Meydanı’na Sütçü İmam adına “Kurtuluş Anıtı” inşa edildi. 1980’den sonra Çınarlı Camii’ndeki türbesi Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından “anıt mezar”a dönüştürülmüştür. 1992 yılında Sütçü İmam’ın adını taşıyan “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi” kuruldu.