Kimdir

Prof. Dr. Fuat Sezgin Kimdir? Hayatı

İslam bilim tarihi alanında yaptığı araştırmalar ile tanınan Prof. Dr. Fuat Sezgin 24 Ekim 1924 tarihinde Bitlis’te doğmuş, ortaokul ve lise öğrenimini Erzurum’da tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsünde Alman Şarkiyatçı Helmutt Ritter’in (Helmut Rıta) öğrencisi olmuştur. Fuat Sezgin, İslam bilim tarihi alanında en önemli otorite olarak kabul edilmektedir.

İslam bilim tarihine ait 5 aletin çizimini yapan Alman fizikçi Eilhard Wiedeman’dan (İlırd Vidmın) sonra yaklaşık 800 adet bilimsel aletin çizimini yapmış, Frankfurt Johann Wolfgang Goethe (Yohan Volfang Göte) Üniversitesinde kurduğu Arap-İslam Bilimler Tarihi Araştırmaları Müzesinde bu aletleri sergilemiştir.

Fuat Sezgin, olağanüstü gayret ve çalışmalarının sonucunda ikinci bir müzeyi de 2008 yılında İstanbul’da İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi adıyla kurmuştur. Bu müzede Arap-İslam Bilimleri Enstitüsü için hazırladığı bilimsel araç ve gereçlerin benzerleri sergilenmiştir.

Müzede; astronomi, coğrafya, gemicilik, zaman ölçümü, geometri, optik, tıp, kimya, mineraloji, fizik, mimari, teknik ve harp tekniği alanlarındaki eserler sistematik bir düzenle sergilenmektedir. Fuat Sezgin’in yaptığı çalışmalar günümüz İslam dünyası için büyük önem taşımaktadır. Fuat Sezgin İslam bilim tarihi üzerine 1400 civarında kitap yayımlamıştır.

Önemli eserleri arasında yer alan on sekiz ciltlik Geschichte des Arabischen Schrifttums (Arap-İslam Bilim Tarihi) adlı eserin ilk cildini 1967 yılında yazmıştır. İslam biliminin Yunan, Hint, Bizans ve İran dönemlerinden devraldığı bilimsel mirası koruduğunu, yaydığını ve yaptığı özgün eserlerle daha ileri götürdüğünü belirtmiştir.

Özverili çalışmaları ile tanınan Fuat Sezgin bilimsel eserlerden hiçbirini çevirilerden okumamış, onların asıllarını okumak için 30’a yakın yabancı dil öğrenmiştir. En büyük amacı İslam kültür çevresinde unutulmuş olan bilimsel geçmişi hatırlatmak, kaybolan belleği yeniden kazandırmak, bilimsel araştırma şevkini aşılamak ve öz güven oluşturmak olmuştur.

Ömrünü İslam bilim tarihi çalışmalarına adayan Fuat Sezgin, 30 Haziran 2018’de İstanbul’da vefat etmiştir. Mezarı, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin de içinde bulunduğu Gülhane Parkı’nda yer almaktadır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Ceren Yaldız Kimdir? Kaç Yaşında?

Prof. Dr. Fuat Sezgin SSS

Fuat Sezgin hangi liseden mezun?

Fuat Sezgin 1936 yılında ilkokulu Doğubeyazıt’ta okudu. Babası Mirza Mehmet Efendi’nin vefatı üzerine Bitlis’e giderek, 1939 yılında burslu ve yatılı olarak ortaokulu bitirdi. 1942 yılında ise Erzurum’a giderek yine burslu ve yatılı olarak Erzurum Lisesi Fen Bölümü’nü bitirdi.

Fuat Sezgin nerede okudu?

Fuat Sezgin 1936 yılında ilkokulu Doğubeyazıt’ta okudu. Babası Mirza Mehmet Efendi’nin vefatı üzerine Bitlis’e giderek, 1939 yılında burslu ve yatılı olarak ortaokulu bitirdi. 1942 yılında ise Erzurum’a giderek yine burslu ve yatılı olarak Erzurum Lisesi Fen Bölümü’nü bitirdi. İstanbul Üniversitesi'nde ise Üniversite tahsiline devam etmiştir.

Fuat Sezgin in babası kimdir?

Fuat Sezgin in babası Mehmet Sezgin'dir.

Fuat Sezgin kimdir kısa bilgi?

İslam bilim tarihi alanında yaptığı araştırmalar ile tanınan Prof. Dr. Fuat Sezgin 24 Ekim 1924 tarihinde Bitlis'te doğmuş, ortaokul ve lise öğrenimini Erzurum'da tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsünde Alman Şarkiyatçı Helmutt Ritter'in (Helmut Rıta) öğrencisi olmuştur.

Fuat Sezgin Hangi Dilleri Biliyordu?

Sezgin, Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca da dahil 27 dili çok iyi derecede biliyordu.

Fuat Sezgin nerede ne zaman doğdu?

24 Ekim 1924 Tarihinde Bitlis'te Doğdu.

Fuat Sezgin yılı nedir?

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle 2019 yılı "Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" olarak ilan edildi.

Fuat Sezgin ne zaman vefat etti?

Ömrünü İslam bilim tarihi çalışmalarına adayan Fuat Sezgin, 30 Haziran 2018'de İstanbul'da vefat etmiştir. Mezarı, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nin de içinde bulunduğu Gülhane Parkı'nda yer almaktadır.

Biyografiler

Kaynak: İslam Bilim Tarihi 10. Sınıf Kitabı MEB

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu