Sağlık

KOAH Hastalığı

KOAH’a Karşı Akdeniz Tipi Beslenme

Kronik Obstrüktif (Engelleyici) Akciğer Hastalığı (KOAH), ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. Tütün ve tütün ürünleri, bazı mesleklerde karşılaşılan toz, duman, evlerde kullanılmakta olan odun, tezek, kök benzeri yakıtlardan çıkan dumanın solunması akciğerlerde bir tür iltihap oluşturarak akciğerlerin olduğundan daha erken yaşlanmasına neden olur. Hastalık müzmin bronşit ve amfizem olarak da bilinir.

Hastalığı ortaya çıkaran temel etken sigaradır. 1986 yılında başlatılan ve 43.000 kişinin izlendiği çok geniş kapsamlı bir çalışmada, yaşam biçimi, sigara kullanımı, egzersiz vb. yanı sıra, beslenme alışkanlıkları da ayrıca ele alınmış. “Akdeniz” (meyve, sebze, tahıl, balık vb.) ve “Batılı” tipi (işlenmiş gıdalar, işlenmiş kırmızı et, işlenmiş şekerler, kızartmalar, fast food vb) beslenme olarak ayrılan beslenme biçimlerinden birincisini tercih edenler, sonuçlara göre KOAH bakımından oldukça avantajlı durumda.

Bu kişilerde KOAH ortaya çıkma olasılığı, öteki gruba göre % 50 daha az. Üstelik yaş, sigara kullanımı ve öteki risk faktörleri de hesaba katılarak. Akdeniz tipi beslenme biçimine ne kadar sadık kalınırsa riskin o kadar düştüğü de çalışmanın sonuçları arasında…

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Diş Beyazlatma Estetiği Nedir? Nasıl Yapılır?

Derin Yüz Kırışıklıkları, Akciğer Hastalığının Habercisi Olabilir

Sigara içenler bundan hoşlanmayacak… Çünkü sigara içiyorsanız, orta yaş ve üzerindeyseniz, yüzünüzde normalden çok daha derin ve fazla sayıda kırışıklık oluşmuşsa Cambridge Üniversitesi araştırmacılarına göre KOAH hastalığına yakalanma olasılığınız öteki sigara içenlere göre beş kat fazla!

KOAH, amfizem ve bronşit benzeri hava yollarını tıkayan ve vücutta oksijen dolaşımını sınırlandıran bir dizi ilerleyici ve kalıcı (kronik) akciğer hastalığı için kullanılmakta olan terimdir. Sigara içmenin, deriyi zamanından önce yaşlandırdığı, ayrıca birçok KOAH vakasının da sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıktığı biliniyor.

Yüz kırışıklarının derece ve derinliğinin, sigara içen birinde KOAH ortaya çıkması konusunda ipucu olup olamayacağını merak eden araştırmacılar, 78 aileden 149 kişiyle yaptıkları çalışma sonucunda tahminlerini güçlü bir şekilde doğrulayan sonuçlar aldılar.

Kaynak: www.saglik.gov.tr (Erişim Tarihi: 10.10.2017) Bilim ve Teknik, Haziran 2007 (Derlenmiştir.)

Sağlık Konuları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu