II.Süleyman Kimdir? Hayatı
II.Süleyman Hakkında Genel Bilgiler
1642 yılında istanbul’da dünyaya gelen II.Süleyman, Osmanlı Devleti’nin 20. Padişahıdır ve İslam Halifesidir. Ağabeyi IV.Mehmet’in devlet içerisinde ki olumsuzluklar yüzünden tahttan indirilmesi üzerine, 46 yaşında tahta geçti. Babası I.İbrahim, annesi ise Saliha Dilaşub Sultan’dır.
II.Süleyman’ın eşlerinin adları Hatice Haseki, Behzat Haseki, Sülün Haseki, İvaz Haseki, Zeyneb Haseki, Şehsüvar Haseki’dir. II.Süleyman’ın çocuklarının isimleri bilinmemektedir.
II.Süleyman’da sonra tahta kardeşi II.Ahmet geçti.
Padişahlık Öncesi
II.Süleyman şehzadelik döneminde iyi bir eğitim gördü. Dönemin önemli alimlerinden dersler aldı. Annesi Saliha Dilaşub Sultan, oğlu II.Süleyman’ın eğitimi için çok titiz davrandı, bir yandan kendisi bir yandan da hocaları tarafından inançlı ve akıllı bir insan olarak yetiştirildi. Şehzadeliği boyunca sarayda yetişti. Ağabeyi IV.Mehmet’in tahttan indirilmesi üzerine 1687 yılında tahta geçti.
Padişahlık Dönemi
IV.Mehmet döneminde gerçekleşen II.Viyana kuşatmasında ki başarısızlıktan dolayı, daha önce Osmanlı İmparatorluğu’nu yenilmez olarak gören Avrupalı’ların bu düşüncesi yıkıldı ve Osmanlı’ya karşı hücuma geçtiler. Venedikliler Mora yarımadasını, Avusturya ise Budine’e girmişti. Ayrıca Avusturya, Macaristanda ki Türk hakimiyetine son vermek üzereydi.
Ülkede dış sorunların yanı sıra iç sorunlarda vardı. İmparatorluğun savaşlarda mağlup gelmesi devlet hazinesinde sıkıntılara neden olmuştu. Bu da Anadolu’da ayaklanmalara neden oluyordu. Sultan II.Süleyman Anadolu’da ki sorunlarla uğraşırken, Avusturya Osmanlı İmparatorluğunun içinde bulunduğu durumu kendisine fırsat bilip 1687 yılında Eğri Kalesini, 1688 yılında ise İstoni Kalesi’ni ve Belgrad’ı ele geçirdi. Belgrad Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1521 yılında fethedilmişti ve o zamandan beri Türk eğemenliğindeydi, Belgrad’ın fethedilmesi Osmanlı için çok ağır olmuştu. Belgrad’ın alınması Avrupa’lılara Balkanlara ilerleme fırsatı doğurmuştu. Avusturya’lılar Bosna, Erdel ve Eflak’ı da aldıları. Venedikli’ler 1688 yılında Eğriboz Adasını kuşattılar. Bunun üzerine Osmanlı Ordusu 1688 yılında Çelebi İbrahim Paşa komutasında harekete geçtiler. Kale kuşatması Osmanlı’lar tarafından kaldırıldı ve Venedikli’ler Eğriboz’dan çekildiler.
1689 yılında Köprülü Fazıl Ahmet Paşa’nın kardeşi Köprülü Fazıl Mustafa Paşa Sadrazamlığa getirildi. Köprülü Fazıl Mustafa Paşa’da kendinden önce sadrazamlık yapan kardeşleri gibi ülkesine hizmet etmiş, bazı icraatlarda bulunmuştu onlardan bazıları ise:
- Halkı sıkan gereksiz vergileri ortadan kaldırdı,
- Devlet hazinesinin dolması için çalışmalar yaptı,
- Maliyeyi düzeltti,
- Orduda düzen sağladı.
Eğriboz Zaferi’nden sonra, Sadrazam Köprülü Fazıl Mustafa Paşa tarafından yenilenmiş ordu Avusturya seferine çıktı. Önce Niş’i ardında Belgrad’ı yeniden Osmanlı topraklarına kattı.
Sultan II.Süleyman Osmanlı İmparatorluğu’na 4 yıl hizmet etti. Padişahlığının son dönemlerinde hastalığından ötürü çok zayıfladı ve 1691 yılında Edirne’de vefat etti. Naaşı İstanbul’da Süleymaniye Camii yanında ki Kanuni Sultan Süleyman türbesine defnedildi. II.Süleyman’da sonra tahta kardeşi II.Ahmet geçti.
Sultan II.Süleyman şehzadelik döneminde iyi bir eğitim almıştı ve hayatı sarayda geçmişti. Rüşveti sevmezdi. Hertürlü haksızlığa karşıydı. İnançlı, dürüst vatanını çok seven bir padişahtı.