Girişimcilik

Girişimcilik İçin Gerekli Kaynaklar Nelerdir?

Üretim faktörleri, insan ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmetleri elde etmek için kullanılır. Girişimci ise öteki üretim faktörlerini (doğal kaynak, emek, sermaye); fiyatı ödenerek talepte bulunulabilecek mal ve hizmetlere dönüştürür.

Üretim faktörlerinin dönüşüm sürecindeki ilişkiler
Üretim faktörlerinin dönüşüm sürecindeki ilişkiler

Girişimcilik için gerekli kaynaklar; doğal kaynaklar, emek ve sermayedir. Bunların dışında motivasyon ve sağlam bilgi desteğini de girişimcilik için gerekli kaynaklardan saymak mümkündür.

Girişimcilik için gerekli kaynaklar

Doğal kaynaklar

Doğal hâlde üretim girdisi olarak kullanılabilecek her şeyi kapsar. Araziler, madenler, su kaynakları, güneş enerjisi, bitki örtüsü vb. başlıca doğal kaynaklardır.

Emek (iş gücü)

Mal ve hizmetlerin üretilmesi için insanların harcadıkları bedensel ve zihinsel çabaların tümüdür. Bir hamalın yük taşımak için harcadığı enerji bedensel, bir bilgisayar programcısının program yazmak için gösterdiği çaba da zihinsel emektir. Bir ressam veya öğretmenin işlerini yaparken verdikleri emekte olduğu benzeri bazen bedensel ve zihinsel çaba birlikte gösterilebilir. Herhangi bir mal veya hizmeti üretebilmek için mutlaka emeğe gereksinim vardır.

Sermaye

Üretimin üçüncü faktörü olan sermaye, insanın ortaya çıkardığı ve üretimde emeğin verimliliğini arttıran her türlü alet, makine, tesis, bina ve malzemedir. Sermayenin doğal kaynaklardan farkı, sonradan yapılmış yani insanlar tarafından üretilmiş olmasıdır.

İnsan sadece emeğini kullanarak ne toprağın veriminden ne de yer altı ve yer üstü doğal kaynaklardan yararlanabilir. Eski çağlarda bile insanlar karınlarını doyurabilmek için çok basit de olsa bir takım araçlardan yararlanıyorlardı. Bunlar olmadan insanın varlığını ve hayatını devam ettirebilmesi, o günün koşullarında dahi zordu. O günden bu yana sorunun özünde bir değişiklik olmadığı için insanlar yine mal ve hizmet üretiminde, üretimi verimli kılacak, insan emeğini daha çok değerlendirecek bir kısım araçlar kullanmaktadırlar. Bu araçların tamamına ise sermaye malları adı verilmektedir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Girişimcilere Öneriler

Günümüz ekonomistlerinin çoğu tarafından üretim faktörü olarak kabul edilen bir başka kaynak teknolojidir.Teknoloji, insan yaşamını geliştirmek ve üretim yeteneğini artırmak için bilginin üretilmesi ve uygulanması olarak da tanımlanabilir. Teknoloji, mal ve hizmetleri elde etmek için kullanılmakta olan yöntemleri de içerir. Özellikle bilişim alanındaki gelişmeler, bilgi toplumuna geçiş evresi olarak kabul edilen günümüzde teknolojiyi çok önemli bir konuma getirmiştir.

Motivasyon

Girişimcilik motivasyonu, girişimci adaylarının sahip olması gereken en önemli güçtür. İş kurma ve yürütme sürecinde birçok zorluk ortaya çıkabilir. Girişimci adaylarının motivasyonlarının eksik olması durumunda başarılı olmaları mümkün değildir. Motivasyon tüm aşamalarda tetikleyici ve oldukça önemli bir unsurdur ve iş kurmak isteyen insanlar gerekli motivasyona sahip olmalıdır.

Bilgi

Girişimcinin başarılı olmasının bir başka olmazsa olmazı, bilgidir. Başarılı olmak için iyi eğitim almış olmak, girişim yapacağı konuda yeterince bilgi ve deneyim sahibi olmak, bu bilgi ve birikimden kaynaklanan cesaretle yola çıkmak gerekir. Ancak bu cesaret her işi başarıyla yapacağına kendini inandırmış kişilerin cahil cesareti olmamalıdır.

Girişimcilik Ders Notları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu