10. Sınıf Felsefe

Felsefe Terimi Anlamı Nedir?

Felsefe terimi anlamı nedir kökeni Yunanca Philosophia’dan gelmektedir. Bu terim sevgi anlamına gelen “philia” ve bilgelik anlamına gelen “sophia” sözcüklerinden oluşmuştur. Anlamı bilgeliği sevme, bilgeliği aramadır. Filozof (Philosophos) ise bilgeliği seven, bilgeliği arayan demektir.

İlk Çağ Antik Yunan toplumunda yaşayan bazı düşünürler kendilerini “sofist” yani “bilge” olarak adlandırmışlardır. Aynı dönemde, insanın “bilge” olamayacağı, her konuda her şeyi bilemeyeceği düşüncesinden hareketle düşünürler için sofist yerine filozof sözcüğü kullanılmaya başlanmıştır. Felsefe yalnızca bilgiye ulaşma arayışında değildir. Aynı zamanda doğru davranışın yollarını da aramaktadır Felsefe terimi anlamı nedir.

Felsefe bu arayışta varlık, insan ve hayat hakkında çeşitli sorular sormaktadır. Bu nedenle felsefenin çeşitli konulardaki kavramlarla ilişkisi bulunmaktadır.

Felsefe teriminin ilişkili olduğu kavramlar
Felsefe teriminin ilişkili olduğu kavramlar

Felsefe teriminin ilgili bulunduğu kavramlardan biri hikmettir. Türkçe karşılığı bilgelik olan hikmet, insan yaşamının anlamı ve değeri ile ilgili derin bir bilgi olarak tanımlanabilir. Bu bilgiye ulaşan kişinin hem hayatını anlamlı ve değerli yapacağı hem de mutlu olacağı düşünülür. Felsefe ise bilgeliği seven, arayan bir bilgidir. Arama etkinliği sorgulamayı da beraberinde getirecektir. Yani bir sorgulama etkinliği olan felsefe, hikmetin kendisi değil; ona ulaşma isteğidir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Düşünme ve Akıl Yürütmede Dilin Önemi

Hikmet, İslam felsefesinde zaman zaman felsefenin eş anlamlısı olarak da kullanılmasına rağmen farklı bir kavramdır. Hikmet (bilgelik) her türlü bilgiye sahip olacak ölçüde olgunluğa ulaşma hâlidir. Felsefenin ise böyle bir iddiası yoktur. Felsefe hikmete ulaşma değil, ona yönelme, sevme ve arama çabalarıdır.

Yunan mitolojisinde bilgeliği temsil eden Athena'nın sembollerinden biri baykuştur.
Yunan mitolojisinde bilgeliği temsil eden Athena’nın sembollerinden biri baykuştur.

Felsefenin ilgili olduğu kavramlardan bir başkası hakikat kavramıdır. Hakikat kavramının tam bir tanımını yapmak zordur. Çünkü bu kullanıldığı durum ve yere göre farklı anlamlar taşıyabilir. Bazen gerçeklik, bazen doğruluk anlamında kullanılabilir. Eğer gerçeklik anlamında kullanılırsa varlık alanı ile ilgilidir. Bu anlamda gerçeklik gerek zihne bağlı gerekse zihinden bağımsız varlıkları işaret eder. Doğruluk anlamında kullanılırsa bilgi alanı ile ilgilidir. Yargıların gerçeğe uygun oluşuna işaret eder.

Felsefe Sözcüğünün Kaynağı ve Anlamı Nedir?
Felsefe Sözcüğünün Kaynağı ve Anlamı Nedir?
https://www.youtube.com/embed/g-lg0Izcqoo
10.Sınıf Felsefe | Felsefenin Anlamı

İç Bağlantılar:

Dış Bağlantılar:

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu