Kimdir

II.Ahmet Kimdir? Hayatı

II. Ahmet Hakkında Genel Bilgiler

1643 yılında Edirne’de dünyaya gelen II.Ahmet, Osmanlı Devleti’nin 21. Padişahıdır ve İslam Halifesidir. Babası I.İbrahim, annesi ise Hatice Muazzez Sultan’dır.

  • II.Ahmet’in eşlerinin adları: Ayşe Haseki Sultan, Rabia Haseke Sultan ve Şayeste Sultan’dır.
  • Erkek çocuklarının adları: Şehzade İbrahim ve Şehzade Selim’dir.
  • Kız çocuklarının adları: Atike Sultan, Asiye Sultan, Hatice Sultan’dır.

II.Ahmet’ten sonra tahta kardeşi IV.Mehmet’in oğlu II.Mustafa geçti.

Padişahlık Öncesi

II.Ahmet’de, ağabeyi II.Süleyman gibi iyi bir eğitim gördü. Arapça ve Farsça dillerine çok iyi derecede hakimdi. Sarayda Kafes hayatı yaşadı. II.Süleyman’ın 4 yıllık hükümdarlığından sonra vefat etmesi üzerine 1691 yılında 48 yaşında tahta geçti.

Padişahlık Dönemi

Sultan II.Ahmet tahta geçtiğinde sadrazamı Köprülü Fazıl Mustafa Paşa’ydı. Köprülü Fazıl Mustafa Paşa, Sultan II.Süleyman’ın da sadrazamlığını yapmıştı ve 1690 yılında Avusturya’lıların elinden Belgradı’ı almıştı. II.Ahmet tahta geçtiğinde Avusturya ile olan savaş hala devam ediyordu.

Salamanken Savaşı (1691)

Köprülü Fazıl Mustafa Paşa komutasında ki Osmanlı Ordusu ile Ludwig Wilhelm komutasında ki Avusturya ordusu ile karşılaştı. Kırım Ordusundan Osmanlı’ya yardım için geliyorlardı fakat Kırım Han’ının ordusu gelene kadar savaş başlamıştı. Savaşın başlarında çok kuvvetli çarpışmalar oldu ve Avusturya ordusunda dağılmalar başladı. Osmanlı Kuvvetleri düşman gemilerde ki düşman erzaklarını yakmışlardı. Avusturya ordusu son büyük bi hamle yaparak 30000 askerle Osmanlı Ordusuna saldırdı. Köprülü Fazıl Mustafa Paşa bu sırada alnına isabet eden bir kurşunla şehit oldu. Orduda şehit olduğu haberinin duyulması ordunun gücünü kırdı ve orduda dağılmalar başladı. Bu durumun üzerine Ludwig komutasında ki Avusturya Ordusu Osmanlı Ordusuna karşı saldırdı ve ordu geri çekilmek zorunda kaldı. Kırım Han’ının ordusu geldiğinde savaş bitmişti ve Osmanlı Ordusunun yenilebileceği bir savaş kayıp edilmişti.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Yunus Emre Kimdir?

Salamanken Savaşından sonra Lipya ve Varat kaleleri Avusturya tarafından fethedildi.

IV.Mehmet döneminde 1672 yılında Bucaş Antlaşması ile Podolya Osmanlı eğemenliğine girmişti. Lehistan Osmanlı İmparatorluğu’nun içinde bulunduğu karışıklıktan istifade edip Podolya’nın başkenti Kamaniçe’yi ele geçirmek istedi fakat Kahraman Paşa kaleyi korumayı başardı. Buarada  Venedikliler de Osmanlı’nın içinde bulunduğu durumu kendilerine fırsat bilip saldırıya geçtiler Eğriboz kalesi Osmanlı kuvvetlerince korundu. Ancak 21 Eylül 1695 yılında Sakız Adası tüm uğraşlara rağmen kurtarılmadı ve Venedikliler’in eline geçti. Sakız Adasının elden çıktığını duyan Sultan II.Ahmet üzüntüsünü Sürmeli Ali Paşa’ya şöyle bildirdi.

Madem ki Sakız düşman elindedir, bütün Engürüs memleketini fethetsen makbulüm değildir.” diyerek bildirdi. Ayrıca sadrazam Sürmeli Ali Paşa Edirne’ye gelince II.Ahmet , “Eğer bu kış Sakız geri alınmazsa, bütün reisleri katlederim.” diye ciddiyetini bildirdi.

Padişah II.Ahmet’in bu emrinden sonra Osmanlı donanması Mezemorta Hüseyin Paşa’nın komutasında harekete geçti. Büyük başarı sağlayıp Sakız Boğazında ki Koyun adalarında Venedik donanmasını yendiler. Türk donanması Sakız Adasına asker çıkardı. Fakat Sultan II.Ahmet bu güzel haberi alamadan 6 şubat 1695 yılında vefat etti.

Sultan II.Ahmet halkının huzuruna çok önem verirdi bu yüzden sık sık kıyafet değiştirip halkın içine çıkar onların sorunlarını dinlerdi. Vatanını ve dinini çok seven bir Osmanlı Padişahıydı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu