Psikoloji Bilimi

Psikolojide Hayat Boyu Öğrenme Nedir?

Hayat Boyu Öğrenme

Eğitim, öğrenmeyi sağlayan, öğrenenin bilgi ve becerisini artıran, istendik yönde kalıcı davranış değişikliklerini kazandırmaya denir. Bu tanım örgün eğitim kurumlarındaki uygulamaları kapsayan formel eğitimi anlatır. Ancak insanlar çeşitli nedenlerle eğitimlerini yarım bırakmış ve bitirememiş olabilirler. Birçok insan bunun acısını hissetmiştir.

Eğitimin hedefi bireyi meslek sahibi yapma ve topluma hazırlama işlevini yerine getirmektir. Formel eğitim sürecine uyum sağlayamayan ve eğitimini tamamlayamayan insanlar eğitimin insan yetiştirme hedeflerine ulaşmasını zorlaştırmaktadır. Ancak bu gerçeğin zararlarının en aza indirilmesi eğitim kayıplarının en alt düzeye çekilebilmesi ile mümkündür.

İşte bu nedenle yaygın eğitim kurumları oluşturulmuş ve hedefe uygun olarak çalışılmaya başlanılmıştır. Millî Eğitim Bakanlığı bu uygulamaları bünyesinde bulundurduğu Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri ile yürütmektedir. Yaygın eğitim kurumları zincirine yerel yönetimlerin ve orta ölçekli sanayi kuruluşları olan Kosgeb bünyesinde oluşturulan meslek edindirme kursları dahil olmuştur.

Bireylerin öğrenimle ilgili faaliyetleri öğrenen olarak hayat boyu sürmektedir. Yaygın eğitim anlayışı ile oluşturulan uygulamaya dönük Halk Eğitim, Bilmek ve Kosgeb gibi kuruluşlar eliyle bireylere meslek kazandırmaya dönük hayat boyu öğrenme ihtiyaçları karşılanmaya çalışılmıştır.

Hayat boyu eğitim

Eğitimde Süreklilik ve Her Yerde Eğitim

Millî Eğitim’in temel ilkelerinden olan “süreklilik” ve “her yerde eğitim”, bireylerin teknolojinin katkısıyla hızla değişen ve dönüşen dünyaya, gelişmelere uyum sağlayabilmesi için yer ve zaman sınırı olmadan öğrenmesini, eğitim görmesini hedefler.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Uyarılma ve Davranış

Bireyin bu değişim ve gelişmeler karşısında kendisini yeni koşullara hazırlaması zordur. Bu nedenle kurumsal bir anlayışın bireylere eksiklerini giderecek ve yeni beceriler kazandıracak şekilde eğitimde süreklilik ve her yerde eğitim ilkesi gereği bu becerileri kazandırması gerekir.

Kurumsal formel eğitim, bilinen şekliyle süresi ve yaş aralığı belirli olan bireylere eğitim verme anlayışı ile toplumun bütün fertlerini kapsayıcı olmaktan uzaktır. Bireylerin yaşadığı toplumda mutlu olabilmeleri için eğitimin imkânlarından her yer ve yaşta yararlanmaları gerekmektedir.

Çünkü öğrenme hayat boyu devam eden bir süreçtir. Bireylere istek, ilgi, yetenek ve ihtiyaçlarına göre yeni eğitim verme ve öğrenim görme olanakları sunulmalıdır. Bunun için gerekli olan süreklilik ve her yerde eğitim ilkesidir.

Kaynak:12.Sınıf Psikoloji Ders Kitabı (PDF)

Psikoloji Bilimi Ders Notları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu