Astronominin Diğer Bilimlerle İlişkisi ve Alt Alanları
Keops piramidi’nin kraliçe odası sirius yani Akyıldız’ı görecek şekilde tasarlanmıştır. Bu durum bile Akyıldız’ın Antik Mısır’da ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Ayrıca Akyıldız yani bilimsel adı ile Sirius o dönemde Nil Nehri’nin taşma dönemlerini belirlemek için takvim niteliğinde kullanılırdı.
Meksika’nın Yucatin (Yukatan) Yarımadası’nda Chichen Itza (Çiçen İtza) kentinde bulunan El Castillo (El Kastilo, Kale) Tapınağı Mayalar tarafından yapılmıştır. Rivayetlere göre bu ve buna benzer bir çok tapınak astronomik gözlemler yapmak amacı ile mayalar tarafından kullanılmıştır.
Bu bilgilerin tamamında arkeoloji ve astronomi bilimleri ile ortak bir çalışma yapılarak ulaşılabilmektedir. Bunun yanı sıra astronomlar gözlemevlerinin kuruluşu aşamalrında coğrafya bilimi ve meteoroloji datalarından faydalanmışlardır.
Astronominin bu ilişkileri dikkate alındığı zaman ayrılacağı alt dallar aşağıda ki gibidir.
Astronominin Alt Dalları
- Arkeoastronomi: İnsanların geçmişte gökyüzü ile alakalı olayları nasıl inceleyip yorumladıklarını araştıran alt alandır. Arkeoastronomi; arkeoloMi, antropoloMi, etnografya bilimleri ile ortak çalışır.
- Astromatematik: Gök cisimlerinin yörüngeleri ile alakalı bir takım hesaplamalar yapılmaktadır. Astromatematik ise bu hesaplamaları yapmak için kullanılmaktadır. Bunun dışında gözlemlerden edinilen dataların yorumlanması içinde bu alt daldan faydalanılmaktadır. Bu alt dal öteki adı ile Gök mekaniği olarak anılmaktadır.
- Astrofizik: Gök cisimlerinden yayılan elektromanyetik dalgaların sağladığı dataları yorumlamaya yarayan bu al dal ayrıca Gök fiziği olarak da adlandırılmaktadır. Aynı zamanda madde – ışınım etkileşimi denilen olayda bu alt dalın konularından biridir.
- Astrokimya: Gök cisimleri ile yıldızlar arasında ki ortamın kimyasal yapısını bu alt dal incelemektedir.
- Astrobiyoloji: Evrende oluşması muhtemel yaşam formlarının oluşma sürecini ve gelişim sürecini inceleyen alt daldır.
- Astrojeoloji: Bu alt alan doğal uydu, gezegen, gök taşı ve benzeri gök cisimlerinin oluşum ve yapılarını incelemektedir.