İş Fikri Nedir? Nasıl Bulunur?

İş Fikri Nedir?
Girişimcilerin başarılı olabileceklerine inandıkları, yetenekleri, bilgi ve beceri düzeylerine göre sahip olduğunu düşündükleri ve uygulamaya karar verdikleri fikirlere iş fikri adı verilir. İyi bir iş fikrine sahip olmak girişimcilik açısından önem taşır.
İş fikrinin gelişimini birçok unsur etkilemektedir. Geçmiş deneyimler, yaşanılan başarı ya da başarısızlıklar, gözlemlenen olaylar, işletmeler ve bireylerle olan ilişkiler iş fikrinin doğmasına kaynaklık edebilir.
İş Fikrinin Başlıca Kaynakları
- Mevcut işletmeler
- Patentler ve lisans anlaşmaları
- Tüketiciler
- Devlet
- Dağıtım kanalları
- Sanayi ve ticaret bağlantıları ile fuarlar
- Araştırma ve geliştirme
- Gazete, dergi ve ekonomik bültenler
- Yenilikler
- İnternet
- Araştırma kurumları
- Televizyon ve radyo
İş fikirlerinin yazılı hâle getirilmesi, önemli hususlardandır. Çünkü yazılı olmayan birçok iyi fikrin unutularak hayata geçirilemediği bilinmektedir. Ancak her fikrin ticari potansiyeli olduğunu da söylemek doğru değildir. Girişimci açısından iyi bir fikrin mutlaka ticari potansiyeli ve pazarlanabilirliği olmalıdır.

İş Fikri Bulma
Bir iş fikri bulabilmek için öncelikle yapılması gerekenleri sırasıyla izleyelim:
1- Beyin fırtınası yaparak fikirleri sentezlemek
Başarılı bir beyin fırtınası uygulaması için, öncelikle bir grup insanı bir araya getirmek gerekir. Bir araya gelecek kişilerin yapacağı ilk iş, beyin fırtınası yapılacak konuyu seçmek ve belli bir zaman belirlemektir. Bu insanlar aile fertleri, meslektaş veya dostlar olabilir.
Beyin fırtınası yapılırken üretilen tüm fikirler mutlaka not edilmeli, hiçbir fikre karşı olumsuz tepki vermemeye gayret gösterilmeli ve son bahsedilen fikirden yeni fikirler çıkarmaya çalışılmalıdır. Beyin fırtınasına benzeyen bir başka yöntem de fikirler haritası üretmektir. Bunun için önce büyük bir kutu veya daire içine bir anahtar kelime ya da düşünce yazılır.
Bu kelime ile alakalı bir fikir kişinin aklına geldikçe kutu içine yazıldıktan sonra fikirler arasında bağlantı kurmaya çalışılır ya da fikirlerden yeni fikirler üretme yolu denenir. Bu yöntem, kişinin bulduğu iş fikirlerini görselleştirmek, sınıflamak, karar almak, problem çözmek, organizasyon yapmak ve üzerinde çalışmak için oldukça faydalıdır.
Girişimci, beyin fırtınası ve fikir üretme haritaları dışında kendine ilham veren ve aklına yeni gelen her konuyu not etmeli, zaman zaman bunlara dönerek yeni fikirler üretme yoluna gitmelidir.
2- Sorun çözmeye çalışmak
Hırsız alarmı, güvenlik kamerası, cep telefonu kılıfı, alışveriş sepeti benzeri birçok ürün ve hizmet, belli sorunlara çözüm bulmak için geliştirilmiş ve tasarlanmıştır. Bazı sorunların çözümü çok açık olmakla birlikte, çözümsüz bazı sorunlarla da karşılaşılabilir. Bu nedenle sorunun çözümünü bulmak amacıyla aşağıdaki aşamaları kullanmak gerekir:
- Olguları / gerçekleri belirleme
- Sorunun nedenini öğrenme
- Çözümler hakkında düşünme
- Olabilecek çözümleri bir elemeden geçirme
- En iyi çözümü seçme
- Seçtiğiniz çözümü uygulama
- Başarı veya başarısızlığı değerlendirme
3- Kişisel becerileri kullanmak
Birçok insan sahip oldukları iş becerilerine dayalı bir iş kurmayı düşünür. Bunlar turizmcilik, lokantacılık, tekstilcilik olabilir. Çoğu zaman insanın işinde edindiği becerilere dayalı bir iş kurması mümkündür, özdeş başarıyı gösterebilecek rekabetin de olması söz konusudur.
Bunun için yapılacak işe farklı bir özellik ya da dikkat çekici bir başkalık vermek gerekir. Örneğin turizmle alakalı bir işyeri açmayı düşünen kişinin henüz keşfedilmemiş güzellikleri olan bir bölgede, herkesçe bilinenden farklı turizm faaliyetlerini organize etmesi daha başarılı olmasını sağlayacaktır.
4- Yeni iş fikirleri bulunabileceğine inanmak
Girişimci, yeni iş fikirleri bulmaktan aciz olduğunu düşünüyorsa başarılı olamaz. Kişi kendisi ve yetenekleri konusundaki olumsuz düşünceleri bir kenara bırakmalı, yeni iş fikirleri için açık olmalıdır.
5- Açık fikirli olmak
Girişimci yeni iş fikirleri keşfetmeye ve bakış açısını değiştirmeye hazırlıklı olmalıdır.
6- Her gün yeni bir şey öğrenmek
Girişimci, çevresindeki iş adamlarıyla, sürekli fikir alışverişinde bulunmalı, internet sitelerinde araştırmalar yapmalı, gazete, dergi ve kitap okumalıdır. İş adamlarının ve girişimcilerin biyografilerini okumalı, onların özellikle fikirlerini ve yaptıkları işleri anlatan kitapları tercih etmelidir.
7- Fikirler hakkında konuşmak
Girişimci, dinleyen herkese, etrafta dinleyecek kimse yoksa kendisine fikirlerini anlatmalıdır. Fikirler herhangi bir kişiye anlatıldıkça, kusurlarını bulup düzeltmek, geliştirmek, onları daha iyi bir hâle getirmek kolaylaşacaktır.
8- Sorular sormak ve dinlemek
Girişimci, çevresindekilerin umutlarını, hayallerini, özlemlerini, problemlerini dinlemelidir. Bu umutlardan, hayallerden ya da özlemlerden değişik iş fikirleri çıkabilir.
9- Araştırma yapmak
Girişimci özdeş konularla alakalı benzer fikirler, işler ve ürünleri araştırmalı, potansiyel rekabetleri değerlendirmeli ve bunlarla alakalı dikkat çekici olabilecek notlar tutmalıdır.
10- Ara vermek
Girişimci fikir üretirken bir süreliğine ara vermeli ve başka şeylerle meşgul olmalıdır. Bu yöntemle bir süre sonra yapılmış olan plandaki detaylar şekillenecek ya da yeni iş fikirleri doğabilecektir.