Filozofların Felsefe Tanımları
Filozofların felsefe tanımları, felsefenin tanımını yaparken genellikle farklı yaklaşımlar sergilerler. Ancak, felsefenin temel amacı insan düşüncesini araştırmak ve anlamak, evrenin doğası ve gerçeği üzerine düşünmek, etik değerleri araştırmak ve bilgiyi ele almak olarak kabul edilir. Antik Yunan filozofu Sokrates, felsefeyi “insanın kendisiyle ilgili bilgisi” olarak tanımlamıştır. Ona göre, insanın kendisiyle ilgili bilgisi, diğer her türlü bilginin temelidir ve insanın en önemli görevi kendisini tanımaktır. Aristoteles, felsefeyi “bilgiyi ele alma sanatı” olarak tanımlamıştır. Ona göre, felsefe, bilginin doğasını, bilginin kaynaklarını ve bilginin sınırlarını araştırmaktır. Bu nedenle, felsefe, bilimsel düşünme ile birlikte var olmuştur. Modern çağın önemli filozoflarından biri olan Immanuel Kant, felsefeyi “insan aklının sınırlarını keşfetmek” olarak tanımlamıştır. Ona göre, felsefe, insan aklının doğası ve sınırları hakkında araştırmalar yapar. Bu araştırmalar, bilimsel düşüncenin yanı sıra insan aklının farklı yönlerini de içerir. Alman filozof Hegel ise felsefeyi “tarihin felsefesi” olarak tanımlamıştır. Ona göre, felsefe, tarihi anlamak ve tarihsel gelişmeleri anlamlandırmak için kullanılır. Hegel’e göre, felsefe, tarihin ilerleyişinde belirleyici bir rol oynar ve tarihsel gelişmelerin doğası hakkında anlayış kazanmamıza yardımcı olur. Filozoflar felsefeyi farklı şekillerde tanımlamışlardır, ancak genellikle felsefenin amacı, insan düşüncesini araştırmak ve anlamak, evrenin doğası ve gerçeği üzerine düşünmek, etik değerleri araştırmak ve bilgiyi ele almak olarak kabul edilir Filozofların felsefe tanımları.
“Philosophos” sözcüğünü ilk olarak İsa’dan önce altıncı yüzyılda yaşayan Yunan düşünürü Pythagoras’ın (Pisagor) (M.Ö. 570–495) kendisi için kullandığı söylenir. Pythagoras, “philosophos“un her bilgiye ulaşan değil bilgiyi arayan, bilgelik âşığı olduğunu belirtmek istemiştir (Bu sözcüğü, ilk olarak Herakleitos’un kullandığı da söylenir.).
Felsefenin doğruyu ve gerçeği arayışı filozoflar tarafından çeşitli biçimlerde gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle filozoflara bağlı olarak farklı felsefe tanımları vardır. Bu tanımlardan bazıları aşağıda verilmiştir.
Platon’a (MÖ 427-347) göre felsefe, düşünme yoluyla ideaların (formların) bilgisini kavramadır.
Aristoteles’e (MÖ 384-322) göre felsefe, var olanın ilk temellerini ve ilkelerini araştırma bilimidir.
El-kindî’ye (801-873) göre insan sanatlarının değer ve mertebe açısından en üstünü olan felsefe, insanın gücü ölçüsünde varlığın hakikatini bilmesidir.
Fârâbî’ye (870-950) göre felsefe, var olmaları bakımından varlıkların bilinmesidir.
İbn Sînâ’ya (980-1037) göre felsefe, insanın, eşyanın ve bütün var olanların hakikatına vakıf olmak suretiyle yetkinleşmesidir.
Immanuel Kant’a (İmanuel Kant, 1724-1804) göre felsefenin görevi yanlış anlamadan doğan aldanmaları ortadan kaldırmaktır.
Karl Jaspers’a (Karl Yespırs, 1883-1969) göre felsefe, yolda olmak demektir.
Hilmi Ziya Ülken’e (1901-1974) göre felsefe, bir eleştirme ve tespit etme faaliyetidir.
Takiyettin Mengüşoğlu’na (1905- 1984) göre felsefe, insanın kendisinin ne olduğunu, onun varlık alanlarıyla olan bağlarını, insanın kozmostaki problemini incelemeye, anlamaya çalışır.
İç Bağlantılar:
Dış Bağlantılar: