Kimdir

Fatma Seher Erden Hanım (Kara Fatma) Kimdir? Hayatı

Asıl adı Fatma Seher olan “Kara Fatma”, Sivas Kongresi’nde Mustafa Kemal’in karşısına dikildi: “Kadın isem Türk de değil miyim? Bana iş göster!” Çoğunluğu kendisi gibi dul kalan kadınlardan oluşan 300 kişilik müfrezesiyle üç meydan savaşına (İzmit ve Batı Cephesi) katılan bu kahraman Türk kadını, bir savaş alanında birlik yöneten dünyanın ilk kadın zabitiydi.)

Milli Mücadele Döneminde yararlık gösteren kadınlar içerisinde yer alan Kara Fatma, Mustafa Kemal Paşa ile Sivas’ta görüşmüş ondan aldığı yetki ve emirle İstanbul’a gitmişti. “Kara Fatma” adı Mustafa Kemal tarafından o görüşmede verildi. Daha sonra Topkapılı Pire Mehmet ve Laz Tahsin ile birlikte 15 kişilik bir çete kurdu ve daha sonra Milli Mücadele’ye katıldı. İlerleyen dönemlerde kahramanlıklarından dolayı teğmen rütbesine yükseltilmişti. Amerika’da yayım yapan The New York Times gazetesi bu haberi “Orduda Savaşan Türk Kadını Teğmenliğe Yükseldi” şeklinde yayımlamıştı.50 Milli Mücadele başarıyla sonuçlanmış, vatan toprakları düşman işgalinden kurtarılmıştı fakat toprakların her tarafında başta sosyal ve ekonomik sorunlar olmak üzere birçok sorun mevcuttu. İlerleyen yıllarda bu sorunlardan Kara Fatma da etkilendi. Öyle ki 9 Ağustos 1933 tarihli Yenigün gazetesinde neşredilen ve “Kara Fatma Rus Manastırında” başlıklı röportaj Kara Fatma’nın vahim hayatı hakkında önemli bilgiler vermekteydi. Kara Fatma, yaşadığı ekonomik sorunlar ile mücadele etmekte zorluk çekmekteydi. Bu nedenle 26.06.1944 tarihli bir dilekçe ile Başvekâlet Yüksek Makamına yardım başvurusunda bulundu. Dilekçesinde geçen şu ifadeler vahim hayatının kanıtı niteliğindeydi:

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  II.Mahmut Kimdir? Hayatı

Yardım Dilekçesi oku

Kara Fatma, dilekçesinde vatan ve istiklalin kurtarılması için düşman ile mücadele ettiğini, ekonomik sorunları olduğunu, sefalet içerisinde bir hayatı olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle vatana hizmet tertibinden kendisine maaş bağlanarak yardım edilmesini istemiştir. Fakat Kara Fatma, yardım dilekçesinden beklediği sonucu alamamıştır.

Bahsi geçen dilekçeden yaklaşık 6 yıl sonra, 10 Nisan 1950 tarihinde Kadın Gazetesi’nde neşredilen “Kara Fatma Yardım Bekliyor” haberi Kara Fatma’nın ekonomik sorunlarının devam ettiğinin âdete delili niteliğindedir. Kara Fatma’nın Başvekâlete gönderdiği dilekçesi üzerinden 10 yıl geçtikten sonra 3.11.1954 tarihinde Kars mebusu Tezer Taşkıran ve Rize mebusu İzzet Akçal, Kara Fatma’nın içler acısı halinin giderilmesi amacıyla vatani hizmet tertibinden aylık bağlanması için kanun teklifinde bulunmuşlardı. Bu kanun teklifi şu şekildeydi:

“Milli Mücadeleye çete kumandanı olarak katılmış ve bu hizmet mukabili kendisine Milis Subay unvanı verilmiş olan Erzurum’lu Kara Fatma’ya vatani hizmet tertibinden maaş tahsisine ait kanun teklifi bağlı olarak sunulmuştur.”

Kanun teklifi ve gerekçeleri mecliste görüşüldükten sonra üst komisyona havale edilmiştir. Yapılan incelemeler neticesinde Kara Fatma’ya vatani hizmet tertibinden, hayatta kaldığı sürece aylık 170 lira maaş bağlanmış ve bu kanun 22.11.1954 tarihli 8640 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Hak ettiği maaşı hayatının son dönemlerinde alan Kara Fatma, 3 Temmuz 1955 tarihinde vefat etmiştir.58 Kara Fatma, iç ve dış politikada yaşanan gelişmelerden dolayı Nene Hatun kadar ilgi görmemiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu