Dünya Tarihi

2. Dünya Savaşı’nın Başlaması ve Savaşın Seyrini Değiştiren Olaylar

II. Dünya Savaşı’nı başlatan gelişme 1 Eylül 1939’da Almanya’nın Polonya’yı işgal etmesidir.

İngiltere ve Fransa, Polonya’ya verdikleri garanti nedeniyle 3 Eylül 1939’da Almanya’ya savaş ilan ettiler.

II. Dünya Savaşı süreci, kendi içinde üç başlık altında ele alınabilir: Bunlardan birincisi 1939-1941 yılları arasındadır. Bu yıllarda Avrupa’da askerî açıdan Alman üstünlüğü kesin olarak kurulmuştur. “Yıldırım Harbi” yapan Almanya, kısa süre içinde Polonya, Hollanda ve Belçika ve ardından Fransa’yı işgal etti. Avrupa’da Türkiye, İngiltere ve SSCB dışında Almanya ve İtalya’nın egemenliğine girmemiş ülke kalmadı.

Avrupa’da savaş sona ermişti fakat Uzak Asya’da Japonya ile savaş devam ediyordu. Potsdam Konferansı’nda SSCB, Japonya’ya karşı savaşmayı kabul etti. Konferanstan sonra ABD, Japonya’yı kayıtsız şartsız teslim olmaya zorlamak için yeni geliştirdiği atom bombalarını atmayı kararlaştırdı. 6 Ağustos’ta Hiroşima’ya, 9 Ağustos’ta Nagazaki’ye atom bombası atıldı. 14 Ağustos 1945’te Japonya da kayıtsız şartsız teslim oldu.

II. Dünya Savaşı’nın başlaması ile ilgili gazete haberi
II. Dünya Savaşı’nın başlaması ile ilgili gazete haberi

2. Dünya Savaşının İkinci Aşaması

Savaşın ikinci aşaması 1941-1943 yılları arasındadır. 1941’de Almanya’nın İngiltere’ye karşı düzenlediği hava saldırıları başarısız oldu. Bunun ardından Almanya, SSCB’ye saldırdı. Uzak Doğu’da ise Japonya kendisine petrol ambargosu koyan ABD’ye karşı harekete geçti. Japonya 7 Aralık 1941’de ABD’nin Pasifik üstünlüğünü simgeleyen Hawaii takımadalarından Honolulu’daki deniz ve hava üssü Pearl Harlbour’a baskın yaptı.

ABD gibi askerî ve ekonomik gücü yüksek olan bir devlet ile SSCB gibi insan kaynakları ve coğrafyası çok geniş, iklimi sert olan bir devleti savaşa sürüklemek Almanya ve Japonya açısından savaşın seyrini değiştirdi.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Doğu Bloku, Sovyet Bloku, Demir Perde

Savaşın üçüncü aşaması ise 1943-1945 yılları arasında yaşandı. 1943 yılında Alman kuvvetlerinin Stalingrad Kuşatması kırıldı. Çok sayıda Alman askeri, Sovyet ordusuna esir düştü. Alman kuvvetleri geri çekilmeye başladı. Müttefik devletler, Kuzey Afrika’yı ele geçirdikten sonra İtalya’yı savaş dışı bırakmak amacıyla 10 Temmuz 1943’te Sicilya’ya çıkarma yaptılar. Başarısızlığa uğrayan Mussolini iktidardan düştü ve hapsedildi. Ulusal Faşist Parti kapatıldı ve İtalya savaştan çekildi.

6 Haziran 1944’te ABD ve İngiliz kuvvetleri; yüz elli altı bin asker, beş bin gemi ve on bin uçakla Manş Denizi’ni geçerek Fransa’nın Normandiya sahiline çıkarma yaptı. Başarıyla gerçekleştirilen çıkarma harekâtından sonra Müttefik orduları hızla ilerleyerek Fransa, Belçika ve Hollanda’yı Alman işgalinden kurtardı.

Almanya’nın doğusundan SSCB’nin, batısından da Amerikan ve İngiliz kuvvetlerinin saldırıları sonucu Müttefikler başkent Berlin’e kadar ilerlediler. Müttefik askerlerinin başkanlık binasına yaklaştıkları sırada Hitler, intihar ederek hayatına son verdi (30 Nisan 1945). 7 Mayıs 1945’te Alman delegeleri Reims (Rems) kentinde, Almanya’nın kayıtsız şartsız teslim oluşunun belgesini imzaladı. Böylece Avrupa’da II. Dünya Savaşı resmen sona erdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu