Tayyar Rahmiye Kimdir? Hayatı
Tayyar Rahmiye, Güney Cephesi’nde 9. Tümende gönüllü olarak bir müfrezenin komutanlığını yapmıştır. Osmaniye’de Fransız karargâhına saldırı için görevlendirilen müfreze 1 Temmuz 1920’de harekete geçmiştir.
Fakat bu arada askerlerde bir duraklama meydana gelmiş, bunun üzerine “Ben kadın olduğum hâlde ayakta duruyorum da siz erkek olduğunuz hâlde yerlerde sürünmekten utanmıyor musunuz?” diyerek erkekleri hareketlendiren Tayyar Rahmiye, karargâhın alındığını göremeden şehit düşmüştür.
Tayyar Rahmiye Hanım’ın bulunduğu karargaha yapılan bir saldırı sonrasında Tayyar Rahmiye’nin söylediği sözlerin çok anlamlı olduğunu söylemekte fayda var. Tayyar Rahmiye, saldırının ardından yanındaki erkek askerlere dönerek, “Kadın olmama rağmen ayaktayım, yerde sürünmekten utanmıyor musunuz?” dedi. Rahmiye’nin bu sözleri bile ne kadar cesur bir kadın olduğunu gözler önüne serdi. Bu sözleri sonrasında askerlerin motivasyonunu yükseltmiş ve daha kararlı hücum etmelerini sağlamıştır.
Tayyar Rahmiye’nin Savaştığı Cepheler
Kurtuluş savaşı gibi kanlı bir savaşta Tayyar Rahmiye Hanım, Türk Kurtuluş Savaşı Güney Cephesi’nde bulunmuştur. Savaşta bulunduğu süre boyunca gösterdiği kahramanlıkları nedeni ile tarih boyunca herkes tarafından takdir edilmiş olan bu kahraman yine aynı savaşta kendini arkadaşlarına siper etmesi neticesinde şehit düşmüştür.
Tayyar Rahmiye hakkında kısa bilgiler için: https://kisaca.konuanlatimi.net/tag/tayyar+rahmiye
Tayyar Rahmiye hakkında kısa bilgiler
Milli Mücadelede Tayyar Rahmiye ne yapmıştır?
Başlıca görevi, keşif ve cephe gerisinde kundakçılık yapmaktı. Osmaniye yakınlarındaki demiryolu tünelini patlatarak düşmanın cephane ikmalini büyük sekteye uğrattı. Siperinden çıkıp düşman hattında şehit düşen askerleri sırtında kendi bölgelerine getirmesiyle “uçan” anlamındaki “Tayyar” lakabını aldı.
Tayyar Rahmiye hangi şehirde mücadele etti?
Osmaniye'nin Kaziyeler Köyü'nden olan Rahmiye Hanım 9.Tümenin 1920 yılında Fransızlar ile yaptığı muharebeye müfrezesiyle katılmıştı. 1920'li yıllar da Fransız askerleri güneydoğuyu işgal etmiş ve halka zulmediyordu. Bunun üzerine halk silahlanarak düşmana karşı kurtuluş mücadelesine başladılar.
Tayyar Rahmiye nerede kaç yılında doğmuştur?
Kayalı, Türkiye doğumlu olan Tayyar Rahmiye hanım 1890 yılında dünyaya gelmiştir.
Tayyar Rahmiye Hanım hangi cephede savaşan kadın kahramandır?
Güney cephesinde 9. Tümende gönüllü olarak bir müfrezenin komutanlığını yapmıştır.
Tayyar Rahmiye Hanım nereli?
Tayyar Rahmiye Hanım Osmaniye'nin Kaziyeler Köyü'ndendir.
Tayyar Rahmiye hangi cephede savaşmıştır?
Tayyar Rahmiye 1890 yılında Osmaniye'de doğmuştur. Kurtuluş Savaşı'nın Güney Cephesi'nde Fransızlara karşı savaşan Kuvayı Milliye birliklerine katılarak müfreze komutanlığı yapmıştır.