Bilim

Sosyoloji nedir? Sosyolojinin Amacı Nedir?

Sosyoloji nedir? günümüzde toplumu ilgilendiren olay ve olguları anlamlandırmak için kullanılan sosyal pozitif bir bilim dalıdır. Sosyoloji, gerçek anlamı ile içinde yaşadığımız dünyada, yaşam nasıl gelişti ve bu gelişim nasıl sağlandı? Bizim şu an ki koşullarımız, ailemizin ve onların anne – babalarının yaşamından neden farklı? Gelecek zaman da yaşam değişiminin yönü nasıl olacak? Toplumsal olarak toplumlar hangi boyutta olacak? Topluma etki edecek olaylar nasıl gelişecek? gibi soruların mevcut kültürde oynayacağı rollerin cevabını aramaktadır. Sosyoloji nedir? denildiğinde toplumu ilgilendiren, gelecek, şimdiki zamanda olayların kültüre etkisini araştıran bilim olduğunu anlamamız gerekir.

Daha dar anlamıyla sosyolojiyi tanımlayacak olursak toplumun genel yapısına, kuramlarına, ilişkilerine, gruplarına, kültürüne veya bunlardan meydana gelen gelişimlere ve değişimlere bakan sosyal bilim dalıdır.

Daha geniş anlamıyla sosyolojiye bakacak olursak, insanların kendi aralarında oluşturdukları sosyal ilişkileri, sosyal kurum ve gruplar ile örgütsel münasebetleri, toplu eylem, direniş vb. topluluk ve fert davranışları, farklı düzeyde sosyal etkileşim alanlarına, sosyal özellikler ve yapıda ortaya çıkacak değişimlerin belirli yöntemleri inceleyen gerçekler ve süreçleri sistematik, bilimsel olarak mercek altına alan bir bilim dalıdır

Sosyoloji Nedir?

.

Sosyoloji ve Sosyal Hayat İlişkisi

Sosyoloji, sosyal hayatımızda olan gerçek sosyal olaylar ve olguları insanların ortaya çıkardığı grupları, bu grupların kendilerine has davranışlarının var olduğu gibi inceleyen pozitif sosyal bilim dalıdır. Başka bir şekilde ifade edecek olursak sosyoloji, belli olasılıklardan çok; gerçekte var olanları meydana çıkaran, sosyal gerçekleri araştıran bir bilim dalıdır.

Sosyoloji mezunu olan arkadaşlar kariyer fırsatlarını buradan inceleyebilirler

Sosyoloji tüm bu tanımlarının dışında sosyal olayların bilimi olarakta tanımaktadır. Bunun haricinde de Sosyal ve sosyal değişim bilimi adıyla da hitap edilir. Ancak en tanınmış ve bilindik adı ise toplum bilimi adıyla da anılmaktadır. Kısacası toplumu ilgilendiren olayları, değişimleri ve gelişimleri inceleyen bir bilim dalıdır.

Topumun yaşamının var olmasını, bu yaşamın tüm koşullarını, bu koşulları ve toplumu etkileyen değimleri, gelişimleri araştırarak; bunları toplum yararına sunmaktadır. Bu yüzdendir ki toplumun normal hayatını ve gündelik yaşamını oluşturan tüm insan, olay ve ilişkiler özellikle araştırılır. Bunu incelerken de insanın yaşamına etki eden çevre, sosyal farklılıklar, ekonomi, politika, inanç sistemleri, hukuksal durumlar ve bunlara ek olarak nüfusun çoğunluğu, yetişmişliği, örf, adet, normlar ve değerlerin tümüne bakar. Bunların kendi aralarındaki ilişkileri ise en temel sosyal hayat ilişkisini belirleyen kural olarak görür.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Operasyon Fareli Köyün Kavalcısı

Sosyolojinin Amacı Nedir?

Sosyolojinin amacı nedir? sorusunu anlayabilmek için sosyolojiyi öncelikle bilmemiz gerekiyor. Ancak en temel tanımı ile sosyoloji; toplumu ilgilendiren tüm olayları inceleyen bir bilim dalıdır.

Asıl amacı ise toplumun içinde bulunduğu yaşam koşullarını ve değişimlerini, gelişimlerini ve yapısını araştırarak açıklayıp gün yüzüne çıkarıp genellemeler yapmaktadır. Sosyoloji psikoloji gibi toplumu oluşturan bireyler ile tek tek ilgilenmez, o sadece toplumun kendisi ile ilgilenir. Yani tek tek bireylerden ziyade bireylerin birbiriyle kurduğu ilişki sonucu doğan durumları, olayları inceler. Bunun yanında bireylerin toplamı olan toplumun, günün getirisine göre hangi yönde uyum sağlaması gerektiği ile ilgilenir.

Yani kısaca sosyoloji; toplumun kendisi ile ilgilenir ve asıl amacı da toplumu ilgilendiren olayları tespit edip birtakım genellemeler, açıklamalar yapmak üzere vardır.

Sosyoloji sayesinde devletler toplumun genel yapısını tanımlar. Toplumun genel yapısı çözüldükten sonra asıl oluşturulmak istenen toplum için gerekli olanları saptayıp, uygun koşullu toplum oluşturulması amaçlanmıştır. Tabi burada toplumsal olayları toplayıp bunları tanımlayacak olan bilim dalı da sosyolojiden başkası olamaz.

Sıkça Sorulan Sorular

Sosyoloji Nedir?

Sosyoloji, insanların kendi aralarında oluşturdukları sosyal ilişkileri, sosyal kurum ve gruplar ile örgütsel münasebetleri, toplu eylem, direniş vb. topluluk ve fert davranışları, farklı düzeyde sosyal etkileşim alanlarına, sosyal özellikler ve yapıda ortaya çıkacak değişimlerin belirli yöntemleri inceleyen gerçekler ve süreçleri sistematik, bilimsel olarak mercek altına alan bir bilim dalıdır.

Sosyoloji Neyi Amaçlar?

Sosyoloji; toplumun kendisi ile ilgilenir ve asıl amacı da toplumu ilgilendiren olayları tespit edip birtakım genellemeler, açıklamalar yapmak üzere vardır. Sosyoloji sayesinde devletler toplumun genel yapısını tanımlar. Toplumun genel yapısı çözüldükten sonra asıl oluşturulmak istenen toplum için gerekli olanları saptayıp, uygun koşullu toplum oluşturulması amaçlanmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu