Kimdir

Osman Gazi Kimdir? Hayatı

Osman Gazi’nin Hayatı

Orman Gazi, küçüklüğünde savaş ve din eğitimleri aldı. ata binmek, ok atmak, kılıç kullanmak ve savaşmakta maharetli idi. Gözü pek ve cesurdu. Oğuzların Kayı boyundan, Anadolu Selçukluların uç beyi olan Ertuğrul Bey’in oğludur.

Bizans sınırlarına yakın bir uç beyi olan babasının vefatı üzerine 1288 senesinde Kayı aşiretinin başına geçti. Akçakoca, Konur Alp, Samsa ÇAvuş, ve Gazi Abdurrahman beylerle Bizanslılara karşı çeşitli savaşlar yaptı. Karacahisar, Göynük, Mudurnu, Yarhisar ve İnegöl’ü fethetti.

Anadolu Selçuklu Devleti’nin son bulması üzerine 1299 senesinde bağımsızlığını ilan etti. Bu devlete, kurucusunun adı olan OSMANLI DEVLETİ denildi. Osman Gazi, bundan sonra da savaşlarına devam etti. 1301′de Yenişehir’i alarak, devletin merkezini buraya taşıdı.

Malkara, Kocahisar, Akhisar, Lefke ve Gevye’yi aldı. 1314′de Bursa’yı kuşattı ise de alamadı. Yaşlı ve hasta düşen Osman Bey 1321 senesinde komutayı oğlu Orhan’a verdi. Orhan Bey’in Bursa’yı fethettiği haberini aldığı sırada nıkris (romatizma) hastalığından vefat etti.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Batının Efsanesi Calamity Jane

Naaş’ı Bursa Gümüşlü Kummet’e götürülerek defin edildi. Yerine oğlu Orhan Bey geçti (1326). Babasından aldığı 4800km²’lik toprakları 16.00km²’ye çıkarmıştır. Gazi Osman Bey iyi idaresi, keskin görüşü, yerine göre itidalli, yüksek kabiliyeti ve rakiplerine kendisini sevdirmesi ve mücadelesinde plânlı hareketi, sabırlı, müsamahalı olması ile etrafındaki aşiretleri de nüfuzu altına almış, gerek Selçuklulara gerek İlhanlılara karşı saygısını bozmamıştır. İslam dinine verdiği hizmetten dolayı lakabı Fahreddin’dir. 623 sene sürecek Osmanlı hanedanlığının ve Büyük Osmanlı Devleti’nin kurucusudur.

Kısa Biyografisi

  • Babası: Ertuğrul Gazi
  • Annesi: Hayme Hatun
  • Doğumu: 1258 Söğüt
  • Vefatı: 1326 Bursa
  • Tahta Geçme Yaşı: 41
  • Saltanat Süresi: 27
  • Saltanat Bitiş Yaşı: 68
  • Vefat Yaşı: 68

Sadramzanları

Alâeddin Paşa

Erkek Çocukları

Orhan Bey, Alâeddin Bey, Savı Bey, Melik Bey, Hamid Bey, Pazarlu Bey, Çoban Bey

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu