Lenf Dolaşımı Nedir? Kısaca bilgi edinin
Bu içerikte Lenf Dolaşımı nedir? Lenf sisteminin görevleri nelerdir? Lenf sisteminin kısımları nelerdir? Sorularına kısa ve net verilmiş cevaplar bulacaksınız.
Latince şeffaf, berrak su anlamına gelen lenf, kan dolaşımı ile birlikte dolaşım sisteminde görev alır.
Lenf sisteminin görevleri
- Kılcal damarlarda madde alışverişi sonrasında hücreler arasında biriken fazla sıvı, kılcal lenf damarlarına geçerek lenf sıvısını oluşturur ve buradan tekrar kan dolaşımına kazandırılır.
- Ödem oluşumunu engeller.
- Bağışıklık sisteminde görev alır.
- Yağların sindirimi sonucunda oluşan yağ asitleri, gliserol ve yağda eriyen vitaminlerin emildikten sonra taşınmasında görev alır.
Lenf Sisteminin Kısımları
- lenf sıvısı,
- lenf damarları,
- lenf düğümleri.
Lenf Sıvısı
İnsanda aşağı yukarı 1-2 litre kadar lenf sıvısı bulunur. Lenf sıvısı kana benzer fakat kandan farklı olarak içinde alyuvar ve birçok kan proteini bulunmaz. Lenf sıvısının esas hücreleri akyuvarlardır ve bu hücreler yine bağışıklık sisteminde görev alırlar.
Lenf Damarları
- Kılcal lenf damarları: Tek katlı yassı epitelden oluşması bakımından kılcal kan damarlarına benzerler. Aralarındaki en önemli fark, kılcal lenf damarlarının bir ucunun kapalı olmasıdır. Çünkü lenf atardamarları yoktur ve kılcal lenf damarlarının bir ucu toplardamara bağlıdır. Kılcal lenf damarlarında lenf sıvısının ilerlemesini sağlayan faktörler doku sıvısının basıncı, kılcal lenf damarları içindeki tek yöne açılan kapaklar, damarların yapısındaki düz kasların kasılması, iskelet kasları tarafından lenf damarlarına yapılmış olan basınçtır.
- Lenf toplardamarları: Kılcal lenf damarları birleşerek lenf toplardamarlarını oluşturur. Lenf toplardamarları ise sağ lenf kanalı ve sol lenf kanalı olmak üzere iki ana lenf kanalı şeklinde sağ ve sol köprücük altı toplardamarlardan kan dolaşımına katılır.
Lenf Düğümleri
Lenf damarları üzerinde bulunan, boyutları 1mm ile 25 mm arasında değişen, küçük fasulye şeklindeki oluşumlardır. Lenf düğümleri en çok karın, kasık, boyun, koltuk altı, göğüs benzeri bölgelerde bulunur. Lenf düğümlerinin görevi, lenf sıvısından zararlı mikroorganizmaları ve öteki yabancı maddeleri süzmektir. Bademcikler, dalak ve timüs önemli lenf düğümleridir.
Kaynak:11.Sınıf Biyoloji Ders Kitabı (PDF)