Kadın

Kimyasal peeling nedir?

Kimyasal peeling nedir?

Kimyasal peeling, cildin sorunlu kısmının asitli ürünlerle soyulmasıdır. Bu sayede kişi daha canlı, parlak, genç ve sorunsuz bir cilde kavuşabilmektedir. Bu işlem sonucu kişiler yakındıkları cilt sorunlarından kurtulup, özgüveni artabilir.

Kimyasal peeling yaparken bu işlem için kullanılan bazı kimyasallardan faydalanılır. Cildin sorununa göre kimyasal peeling hafif, orta derin şiddette uygulanabilmektedir. Hangi tür işleme tabi tutulacağı bu işin uzmanları tarafından belirlenmektedir.

Aslında kimyasal peelingte amaç deriye kontrollü bir şekilde hasar vermektir. Verilen bu hasar sonucu, derinin iyileşme gösterme çabası sayesinde sorunlu cilt yapısından kurtulma sağlanır.

Yüzeysel Kimyasal Peeling

Bu kimyasal en hafif soyma işlemi olup meyve asitleri sayesinde yapılan bir peeling çeşididir. Bu peelingi yaparken şeker kamışından elde edilen glikolik asit, sütte bulunan laktik asit vb asitler ile uygulanabilmektedir. En bilinen ismi AHA (alfa hidroksit asitler) dır. Bu asitlerin yapısı çok küçük moleküllerden meydana geldiği için derinin en üst tabakasını kolaylıkla geçer fakat derinin daha alt katmanlarına inememektedir. Derideki hücreler yenilenerek dış etkenlere karşı daha toleranslı hale gelir. Ayrıca epidermisteki lekelerden de kurtulma sağlanır.

Yine yüzeysel peeling için salisilik asitler (BHA) den de faydalanılır. Bu asitler cildin en üst tabakasını etkiler. Genellikle siyah nokta, akne, beyaz butonlar için tercih edilir. Ayrıca yine lekeler için de tercih edilebilir.

Yüzeysel peeling diğerlerine nazaran daha hafif olduğu için yapıldığı gün günlük yaşama devam edilebilir.

Orta Derinlikte Kimyasal Peeling

Bu peelingte TCA (trikloroasetik asit) %10- %35 arası ve glikolik asitler sayesinde yapılmaktadır. Dermisin (kıl kökleri, yağ bezleri ve ter bezlerinin bulunduğu tabaka) derindeki tabakasına inerek ciltte meydana gelen pigment değişikliği, hafif ve orta dereceli kırışıklıklar, fazla güneşlenme nedeniyle yüz, boyun, kol ve ellerde kendisini gösteren, cilt kanserinin öncesi olan aktinik keratoz tedavisi açısından faydalı olan bir peelingtir.

Orta dereceli uygulanan kimyasal peeling sonrası cilt kırmızı bir hale gelir ve daha sonra kahverengi tonunu alarak koyulaşır. Koyulaşan deri iki üç günde dökülmeye başlayarak alttan yeni deri kendisini belli eder. İyileşme süreci hemen hemen bir hafta civarıdır. Bu süreçte cilt temiz tutulmalı, uygun görülen pomatlarla iyileşme desteklenmelidir.

Derin Kimyasal Peeling

Derin peelingte kullanılan kimyasallar %50 TCA, Fenol, Bakers ve Jessner’s solüsyonları kullanılarak yapılır. Ciltte son derece soyulma meydana gelmektedir. Akne ve sivilcelerin meydana getirmiş olduğu izler, yara izleri, ciltteki leke ve kırışıklıklarda oldukça etkilidir. Acılı bir işlem olması nedeniyle yapılacak kişiye lokal anestezi uygulanır. Peeling sonrasındaki süreç de ağrılı geçmektedir. Bu dönem ağrı kesici kullanılarak atlatılır. Yüzde 1-2 hafta civarı şişlikler meydana gelir. İyileşme süreci 1 ay civarı olmakla beraber yüzdeki kızarıklığın tamamen yok olması 3 ayı bulabilir. En etkili kimyasal peeling yöntemidir. Koyu cilt rengine sahip kişilerde meydana gelebilecek kalıcı renk açılması nedeniyle daha çok beyaz tenli kişilere uygundur. Aksi halde yüzdeki derinin rengi ile vücut farklılık gösterebilir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Oje Sürmenin Püf Noktaları

Kimyasal peelinge karar verilmesinde göz önüne alınacak kıstaslar;

  • Ciltte açık yara bulunması ve aktif olan enfeksiyon
  • Aktif olan uçuk virüsü
  • Son zamanlarda (3-12 ay) yaptırılan kimyasal peeling
  • Kişide yaraların geç iyileşme durumu, alışılmadık skar oluşumu, keloid öyküsü
  • Fazla sigara tüketilmesi
  • Hamilelik veya emzirme döneminde olup olunmaması
  • Aspirin alerjisinin bulunması
  • Radyoterapi geçmişi
  • Yakın dönemde geçirilen yüz cerrahisi

Vb. durumlar yapacak kişi tarafından değerlendirilir.

Kimyasal Peeling Seans Süre ve sayıları

Peelingin uygulanacağı alanın genişliğine göre farklılık gösteren seans süreleri, 30-60 dk civarı değişmektedir.

Seans sayıları ise kimyasal peeling türüne, cilt yapısına, sorunun çeşidine göre farklılık gösterir. Fakat ortalama sürelerden bahsedecek olursak;

Yüzeysel peeling, 2-4 hafta arası, 4-8 seans civarı,

Orta derinlikte uygulanacak peeling, 2-4 ay arası 2-4 seans civarı,

Derin peeling işlemi ise genellikle tek seansta yapılmaktadır.

Kimyasal peeling yaptırmadan önce uyulması gerekenler;

Kimyasal peeling yaptırmadan en az bir hafta önce saç boyama, perma vb kimyasal işlem yaptırılmamalı,

Peeling için en uygun vakit ise kış ve bahar ayları olmaktadır.

 Kimyasal peeling sonrası uyulması gereken kurallar

Güneşlenme ve solaryumdan uzak durulmalı, dışarı çıkmadan önce yüksek korumalı güneş kremleri kullanılmalıdır. Şapka ve güneş gözlüğü kullanılması da korumayı arttıracaktır. Bu uyarılara en az altı ay dikkat edilmeli.

Peeling yapılan ilk gün duş alınmamalı, sonrasında ise ılık su ile duş yapılmalıdır.

Makyaj ise ilk günler çok tercih edilmemeli ancak hassas dönemden sonra yapılabilir. Dudak ve göz makyajı yapılmasında sakınca yoktur. Bu konular hakkında doktorunuzdan bilgi almanız faydalı olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu