Kimdir

Isaac Newton Kimdir? Hayatı

Isaac Newton 25 Aralık 1642’de Woolsthorpe’ta (Vuilsintorb) (Lincolnshire (Linkılnşayr)) doğan Isaac Newton, Grantham’da King School’da (Grentım King Skul) okula başlamış, eğitimini 1661’den itibaren Cambridge Trinity College’da (Kembriç Trinity Kalıç) sürdürmüştür.

Trinity College’dayken Isaac Barrow (Ayzek Barrov) adında seçkin bir matematik profesöründen ders almış, öğrencisinin çok yetenekli olduğunu anlayan Barrow, kürsüsünü ona bırakmak için görevinden istifa etmiş ve böylece Newton’un öğretim üyesi olmasına ve henüz yirmi altı yaşındayken Lucasian (Lukejyan) Matematik Kürsüsü’ne seçilmesine olanak tanımıştır.

Üniversitenin 1665’teki büyük veba salgını nedeniyle kapanmasından dolayı, annesinin Woolsthorpe’taki evine çekilen Newton burada evrensel çekim yasasını keşfetmiş, ışığın özellikleri ve doğası üzerine çok sayıda deney yapmış, Galileo’nun (Galileyo)yer bilimiyle; Kepler’in gök kuramını birleştiren evrensel mekâniğin ilkelerini geliştirmiştir.

Newton, temel düşüncelerini ve matematiksel kanıtlarını geliştirdiği deneysel araştırma ürünü olan bu çalışmalarının sonuçlarını iki temel yapıtında kaleme almıştır. Önce mekâniğin ve kozmolojinin sorunlarını tartıştığı büyük yapıtı Philosophiae Naturalis Principia Mathematica’yı (Filozofiya Naturali Prinsipiya Meysömetikö) (Doğa Felsefesinin Matematik İlkeleri, 1687), ardından da gün ışığının bize beyaz görünmesine karşın, aslında pek çok rengin karışımından oluştuğunu belirten buluşunun yer aldığı Opticks (Optik, 1704) adlı kitabını yayımlamıştır.

Bu iki kitap 17. yüzyıl biliminin gelişimini doğrudan etkileyen temel bilim eserleridir. Öyle ki Newton bu kitaplarında hem fizik bilimine doğrudan katkı getirmiş, hem de bilimin ne tür bir araştırma süreciyle ilerleyebileceği konusunda yetkin örnekler vermiştir. Yaşamının sonlarına doğru teoloji ve simya konularına da ilgi göstermiş olan Newton, hiçbir bilim insanına nasip olmayan bir üne sahip olarak 1727’de ölmüştür.

Isaac Newton Kimdir?

İngiliz asıllı olan bilim insanı, 1642 senesinde Lincolnshire şehrinde dünyaya gelmiştir. Eğitiminin devam ettiği sırada meydana gelen veba salgını yaşamını olumsuz yönde etkilemiş ve lisansüstü çalışmalarına ara vermek zorunda kalmıştır. Ara verdiği 2 yılda oldukça önemli bilimsel çalışmalar gerçekleştirmiş olan Newton 1667 yılına gelindiğinde birçok çalışmada imzası olan biriydi. 27 yaşı O’nun için Cambridge Üniversitesi’nde matematik profesörü olduğu bir dönemi tanımlıyordu.

Tarihe iz bırakan ve önemli çalışmalara imza atan bilim insanlarından biri olan Isaac Newton’un bilime yaptığı katkılardan günümüzde de halen yararlanılmaktadır. Doğa bilimleri konusunda yasaların keşfi Newton ve kendisi gibi araştırmalar yapan bilim insanları sayesinde gerçekleşmiştir. Aydınlanma döneminde aklın ve gözlemin değer kazandığı fark edilmektedir.

  • Newton’a ait olan evrensel çekim yasası, evreni ve olguları açıklamak için kullanılan bir kaynak olmuştur
Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Kösem Sultan Kimdir?

Isaac Newton’un Çalışmaları Nelerdir?

Isaac Newton’un çalışmaları nelerdir? Hangi alanlarda insanlığın hizmetinde olmuştur? Newton’un bilimsel çalışmalarında etkilendiği bilim insanları kimlerdir? Newton’un ortaya koyduğu eserler incelendiğinde bu bilgilere ulaşmak oldukça kolaydır. İngiliz bilim insanı, dünya tarihinin en önemli çalışmalarını da yapan kişilerden biridir. İlgilendiği konular arasında ilahiyat da vardır.

  • 1687 yılı fizik tarihi bakımından değerlendirildiğinde oldukça önemlidir. Principia (İlkeler) Newton’a ait bir eserdir ve bu eser kozmoloji görüşünü insanlara detaylı olarak anlatır. Klasik mekanik temellerini bu kitapta bulacaktır. Newton’un oluşturduğu eser temelde Kepler, Kopernik, Galileo gibi bilime katkısı olan insanların çalışmalarını esas alıyordu. Newton’un bilimsel çalışmalarının dayanağı deney ve gözlemdi. Aynı zamanda bu ikiliye matematik de eşlik ediyordu. Galileo tarafından kullanılan deneycilik Newton için de geçerli olmuştur. Galileo’yu örnek aldığı bilinir.
  • Evrensel çekim yasası sayesinde dünyanın yörüngesindeki hareketini açıklamayı başaran Newton insanlık için de önemli bir gelişmeyi kayıt altına alıyordu. Newton’un bilimsel çalışmaları Aydınlanma dönemine giden yolun da kapısını aralamış oluyordu.
  • Newton hareket yasaları olarak adlandırılan eylemsizlik ilkesi de fizik bilimi için oldukça önem taşıyan yasalardandır.
  • Hareket yasaları ile fizik alnında değerlendirilen tüm cisimlerin hareketlerinin açıklanması bir yasayla gerçekleşmiştir.
  • Hareket yasalarının sonucuna göre Newton evrenin mevcut bir düzende olduğunu anlamıştır.
  • Çalışmaları arasında renk kuramını oluşturması da önemlidir. Gökkuşağının oluşumunu açıklayan Newton’dur. Bu bilgiyi güneşle ilgili yaptığı bir takım deneysel çalışmalar sonucunda elde etmiştir.
  • İlk yansımalı teleskop onun geliştirdiği bir şeydir.
  • Matematik alanındaki çalışmaları da oldukça önem taşır. Analitik geometri konusunda geliştirdiği birtakım yöntemleri mevcuttur.
  • Fizik yasalarının evrensel olduğu onun çalışmalarının sonucu açıklanmıştır.
  • Newton yasaları insanlara evreni akıl yoluyla kavramanın mümkün olduğunu anlatmıştır.

Evrensel Yasaların Keşfi

Isaac Newton’un evrensel çekim ve hareket yasaları sayesinde başta sosyal bilimler alanında olmak üzere birçok konuda evrensel yasaların keşfine yol açmıştır. Isaac Newton kimdir? Merkezli bir sorunun yanıtı onun bilimsel çalışmalarının sonucunda oluşan felsefi düşünce sisteminin içinde kendisine yer bulmaktadır. Geliştirdiği düşünce biçiminde çekim denen olguyu açıklarken onu bir gerçek olarak değerlendirmiş ve inşa ettiği yasalarını da bu temele oturtmuştur. Newton’a göre doğayı meydana getiren şey maddedir maddenin hareketleri de güç yasaları ile belirlenir. Büyük bir bilim insanı olan Isaac Newton sadece fizik bilimine katkı sağlamamış aynı zamanda düşünsel açıdan, insanlık için çalışmaları yol gösterici olmuştur. Oluşan felsefi düşünce sistemi onun çalışmalarının sonuçları doğrultusunda izah edilmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu