Hüseyin Cahit Yalçın Kimdir?
Hüseyin Cahit Yalçın, bir devrin en önemli gazeteci, yazar ve siyasetçisi olarak bilinmektedir. Bu içerik Hüseyin Cahit Yalçın hakkında bilinmesi gereken tüm detaylara yer vereceğim. İyi okumalar.
Hüseyin Cahit Yalçın Kimdir?
Hüseyin Cahit Yalçın, 1875 yılında Balıkesir’de doğmuştur. Gazeteci ve yazar kimliğinin yanında siyasetçi kimliği de bulunmaktadır. Aynı zamanda çevirmenlik de yapmıştır. İstanbullu bir ailenin çocuğudur. Fakat babasının bulunduğu görev yeri nedeni ile Balıkesir’de dünyaya gelmiştir. Hüseyin Cahit’in babası maliye memurudur. İlkokula İstanbul’da lise de ise Serez’de devam etmiştir. Askeri Rüştiye’yi bitirmiştir fakat askerlik yapmamıştır. “Dersadet İdadi Mülkiyesi”ni bitirmiştir. Üniversite yıllarında edebiyat ile tanışmıştır. İlk romanı olan Nadide’yi 1891 yılında yayımlamıştır.
Mektebi Mülkiye’ de yükseköğrenimini tamamlarken “Mektep” isimli dergiyi kendisi çıkarmıştır. Ardından bu dergi üzerinden gazeteciliğe başlamıştır. Edebiyatı Cedide topluluğuna katılmıştır. Edebiyatı Cedide ile gazetecilik hayatı başlamıştır. Ardından Serveti Fünun dergisinde öyküleri yayımlanmaya başlamıştır. Tarik, Sabah, Saadet ve Mütalaa gazetelerinde de yazıları çıkmıştır. Türkçe Öğretmenliği, Fransızca Öğretmenliği ve okullarda idarecilik görevini üstlenmiştir. Yazmaya Serveti Fünun döneminde başlamıştır. 2. Meşrutiyet döneminde ve İsmet İnönü dönemlerinde yazmış olduğu sert tarzda eleştiri yazıları ile de tanınmaktadır.
✅ Gerçek Adı | Hüseyin Cahit Yalçın |
✅ Doğum Tarihi | 7 Aralık 1875 |
✅ Ölüm Tarihi | 18 Ekim 1957 |
✅ Aslen Nereli | Balıkesir |
✅ Meslek | Çevirmen, Öğretmen, Gazeteci, Siyasetçi |
✅ Doğum Yeri | Balıkesir |
Edebi Kişiliği
Hüseyin Cahit, edebi hayatında Ahmet Mithat Efendi’den etkilenmiştir. Onun tercümelerini okuyarak kendi edebi anlayışına da o yönde yön vermiştir. Nadide isimli romanını bu dönemde Ahmet Mithat Efendi’den etkilenerek yazmıştır. Fransız edebiyatı ile çok sonra tanışmıştır. Fakat Fransız edebiyatına da en az Türk edebiyatı kadar hayranlık duymaktadır.
Bunun da etkisi ile Serveti Fünunculara katılarak pek çok Fransız edebiyatı tarzında eserler vermiştir. Servet-i Fünuncular içerisinde eleştirileri ile tanınmaktadır. Ahmet Mithat Efendi Edebiyatı Cedidecileri “Dekadanlık” ile suçlayınca ona da çok ağır eleştiri tarzında yazılar yazmıştır. Yazılarının çoğu tartışma içindedir. Fakat Avrupa edebiyatı ile ilgilenerek bu tarzda da eserler oluşturmuştur. Bu edebiyata ait biriktirdiği yazıları Kavgalarım isimli kitapta toplamış ve yayımlamıştır.
Sanat Anlayışı
Kullanmış olduğu dil Serveti Fünunculara nazaran sadedir. Ayrıca dilinde yapmacıktan uzak bir tarz benimsenmiştir. Hikâye, roman ve eleştiri yazılarında sadelikten yana olmuştur. Bu sadeliği kendinin cahilliğinden ileri geldiği için yazdığını söyleyerek mütevazılık göstermiştir. Romanlarında eserlerinin konularını genellikle azınlık vatandaşlarından yana kullanarak yazmıştır. En çok eserinin kahramanları Rumlar olarak belirlenmiştir.
Eserleri
- Kavgalarım
- Edebi Hatıraları
- Benim Görüşümle Olaylar
- Seçme Makaleler
- Siyasal Anılar
- Türkçe Sarf ve Nahiv
- Talat Paşa
Romanları
- Hayal İçinde
- Nadide
Öyküleri
- Hayat-ı Muhayyel
- Niçin Aldatırlarmış?
- Hayat-ı Hakikiye Sahneleri