Kimdir

Carl Gustav Jung kimdir?

Yaşadığımız yüzyılı derinden etkileyen bir bilim adamı, İsviçreli bir tıp profesörü olan Carl Gustav Jung kimdir? Psikoloji bilimine yaptığı katkılar nelerdir? Tüm bu sorulara yanıt olabilecek bilgiler yazımızın ilerleyen satırlarında karşınıza çıkacak. Carl Gustav Jung’un hayatına dair bilmek isteyeceğiniz en önemli noktaları sizin için bir araya getirdik.

1875 senesinde İsviçre’de dünyaya gelmiş olan Carl Gustav Jung, 1961 yılında yaşama veda etmiştir. 1895’de başladığı tıp eğitiminin ve ardından, okült fenomenler ile onların patoloji ve pisikoloji ile olan bağlantıları konusunda doktora çalışması yapmış, ardından gelen mesleki çalışmalarını sürdürmüştür. Carl Gustav Jung, Freud’un da yakın arkadaşıydı ve ortak çalışmalar yapmışlardı. İlerleyen zamanlarda Freud ile görüş farklılıkları yaşamışlar ve yolları ayrılmıştır.

  • Carl Gustav Jung tıp eğitimi ve psikiyatri eğitimi almıştır.

1911 yılında Uluslararası Psikanaliz Birliği’ne başkan oldu. Psikoloji bilimine büyük katkılar sağlayan Carl Gustav Jung’un bulduğu kavramlar bu alanda herkesin kabulünü gördü. Bilim adamı, yaptığı başarılı çalışmaların sonucunda sadece kendi alanında değil farklı disiplinlerde de etki yarattı. Çalışmalarının sonuçları teoloji, edebiyat, güzel sanatlar gibi dallara da etki etti.

Psikoloji Bilimine Katkıları Nelerdir?

  • Carl Gustav Jung, derinlik psikolojisinin kurucularından biridir. Diğer kurucular ise Sigmunt Freud ve Alfred Adler’dir.
  • Analitik psikolojiyi kuran kişi de yine kendisidir.
  • Bulduğu kavramlar psikolojide herkes tarafından kabul edildi.
  • Arketip, gölge, kolektif, dışadönük, içedönük, anima, animus, bilinçdışı ve kompleks kavramları kendisinin buluşudur.
  • Psikolojik tiplemeler, kompleksler teorisi kendisine aittir.
  • Sözcük çağrışım testi oldukça özgün bilimsel çalışmasıdır.

Analitik Psikoloji Yaklaşımı Nedir?

Analitik psikoloji yaklaşımında ruhsal yaşantılar çeşitli bileşenlere ayrılarak incelenir. Ortak bilinçdışı, arketipler kişiliğin bütünleştirici gücüdür.

Arketip Nedir?

  • Arketipler gerçek yaşamda bir karşılık bulduğu takdirde canlı birer varlık haline dönüşebilirler. Normal şartlar altında belirsiz birer imge olan arketipler sınırsız sayıdadır.
  • Arketipler bilincin ortaya çıkışından önce vardırlar ve insana özgü kavrayış biçimleridir.
  • Arketiplerin en önemli özelliği bizi büyülemeleri ve üzerimizde iz bırakmalarıdır.
  • Günlük yaşamda birey doğrudan arketiplerin farkında olmaz.
  • Arketipler masallarda, mitoslarda ya da edebi eserlerde görülür.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Ali Kuşçu Kimdir?

Carl Gustav Jung’un analitik psikolojisinde kolektif bilinçdışı ve onun içeriğinde bulunan arketipler son derece orjinaldir. Bu arketipler arasında bulunanlardan biri aşama arketipidir. Bu arketip aynı zamanda kahraman arketipi olarak da anılır ve masal, rüya, edebiyat eserlerinde karşımıza çıkar.

Bazı Arketipler Nelerdir?

  • Persona
  • Anima
  • Animus
  • Kendilik
  • Gölge
  • Kahraman (Aşama)

Carl Gustav Jung’ın psikoloji bilimine en önemli katkısı sembol bilim dalında yaptığı çalışmalarıdır. Bilim insanına göre sembolün tanımı günlük yaşamımızda anlamını bildiğimiz ama bunun yanına ek olarak bize yeni bağlantılar kurduran bir çeşit resimdir.

Kahraman (Aşama) Arketipi

Carl Gustav Jung’un analitik psikolojisinde kolektif bilinçdışı ve onun içeriğinde bulunan arketipler son derece orijinaldir. Bu arketipler arasında bulunanlardan biri aşama arketipidir. Aşama arketipinin formülleşmiş hali ayrılma-aşama ve dönme şeklindedir. Arketiplerin en ilginçlerinden biri bu arketiptir.  Bu arketip aynı zamanda kahraman arketipi olarak da anılır ve masal, rüya, edebiyat eserlerinde karşımıza çıkar.

Aşama arketipinde yer alan bu semboller insanın en derin dürtülerini harekete geçirebilme etkisine sahiptirler. Bireylerin yanı sıra kitleleri ve uygarlıkları da etkisi altına alabilecek nispette güçleri vardır.

Carl Gustav Jung ve Psikoloji

Kişinin kendi olma macerasını tanımlarken psikoloji bilimine bulduğu birçok kavramla katkı sağlayan Carl Gustav Jung kimdir? Sorusunu cevaplamak istediğimizde, psikolojiye yeni birtakım bakış açıları getirmiş bilim insanlarının ilki ve belki de en önemlisidir diyebiliriz. Kendisi psikolojiden ziyade teolojiye yakın bir duruş sergilenmekle suçlanmış olsa da psikoloji bilimine katkıları hiç kimsenin inkar edemeyeceği bir gerçektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu