Avrupa’daki Gelişmeler ve Osmanlı Devleti’ne Etkileri

Avrupa’daki Gelişmeler
Osmanlı Devleti, 16. yüzyılda Asya, Avrupa ve Afrika’ya yayılmış topraklarıyla gücünün zirvesine ulaşmıştı. Siyasi ve askerî açıdan üstünlüğünü komşularına, Avrupa’ya kabul ettirmişti. İpek ve Baharat ticaret yollarının önemli bir bölümünü kontrol ediyordu. Buna karşılık Orta Çağ’da karanlık bir dönem yaşayan Avrupa, bilim, sanat ve ticaret gibi alanlarda Osmanlı Devleti’nin gerisinde kalmıştı. Ancak Avrupa 15. yüzyıldan itibaren önemli bir ilerleme sürecine girdi.
Haritada hangi kıtalar yer almaktadır?
Avrupa, Asya ve Afrika
Martellus hangi kıtaların varlığını bilmemektedir?
Amerika ve G. Amerika, Avusturalya, Antarktika
Haritada hangi kıtalar gerçekte olduğundan çok daha farklı çizilmiştir? Neden?
Afrika ve Asya… Çünkü O dönemde Avrupa’da coğrafya-haritacılık alanında ileri değillerdi.
Coğrafi keşifler, İpek ve baharat yolu Türklerin eline geçince, Avrupa’ya gelen mallar yüksek vergiler ve çok yüksek fiyata gelmeye başladı. Avrupalıların 15. ve 16. yy.da Hindistan’ ve Çin’e yeni ticaret yolları bulmak amacıyla çıktıkları; yeni kıtaların, yeni okyanusların, yeni ticaret yollarının bulunmasıyla sonuçlanan yolculuklardır.
Avrupalıların uzun ve zorlu deniz yolculuklarına çıkabilmelerini sağlayan bilimsel –teknik gelişmeler neler olabilir?
- Haçlı seferleri ile Müslümanlardan öğrendikleri pusulayı denizcilikte kullanmaları
- Okyanus şartlarına dayanıklı gemiler inşa etmeleri
- Coğrafya ve haritacılık alanında gelişmeleri
- Yeni ticaret yollarının bulunması ile Avrupa’da ticaret çok gelişti, tüccar sınıfı çok zenginleşti. Bu sınıf bilim ve sanatı destekledi, böylece Rönesans’ın başlamasında etkili oldular.
- Coğrafi keşifler soncunda dünyanın düz bir tepsi şeklinde olduğuna şeklindeki görüş çöktü dünyanın yuvarlak olduğu kanıtlandı. Bu nedenle kiliseye duyulan güven azaldı.
Coğrafi keşiflerin Osmanlı Devleti’ne etkileri
Avrupalılar Hindistan’a yeni yol bulunca, Osmanlı’nın elindeki ticaret yollarının önemi-işlerliği azaldı, vergi (gümrük) gelirleri de büyük oranda düştü. Hint Okyanusu’ndan Portekizlileri kovmak için Hint Deniz Seferleri yapıldı ancak başarılı olunamadı. Akdeniz limanlarının önemi azaldı.
Kaynakça
naber