Sosyal Bilgiler

Yardımlaşma ve Dayanışma

Birey, toplumu oluşturan en küçük birimdir. Bu nedenle bir toplumda huzurlu yaşam olabilmesi için öncelikle bireylerin huzurlu olması gerekir. Yeterli beslenemeyen, hastalığını tedavi ettiremeyen, çocuğunun eğitim ihtiyaçlarını karşılayamayan bireyler kendilerini yaşadıkları topluma ait hissetmekte zorlanabilirler. Bu bireylerin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için toplumu oluşturan kişiler arasında yardımlaşma ve dayanışma olmalıdır.

Bireylerin çeşitli konularda birbirlerine yardım etmesine ve ortak olarak işlerin üstesinden gelmesine yardımlaşma denir. Önceki sayfada verilen metinde Kızılay’ın yaptığı yardımlarla ilgili bir haber okudunuz. Çanakkale’de yaşanan deprem sonrasında Kızılay görevlileri vakit kaybetmeden olay yerine gitmiş, depremden etkilenen insanların barınma ve beslenme ihtiyacını karşılamıştır. Kızılay’ın yaptığı bu uygulama bir yardımlaşma örneğidir.

Türk Kızılayı 1868 yılından bu yana toplumsal dayanışmayı sağlamak, sosyal refahın gelişmesine katkıda bulunmak, ihtiyaç sahiplerine barınma, beslenme ve sağlık yardımları ulaştırmak için önemli görevler üstlenmiştir.

Türk Kızılayı doğal afetler sonrasında afetzedelere acil olarak beslenme, barınma ve sağlık hizmetleri de sunar. Bu yardımları ülke genelinde bulunan şubeleri aracılığıyla gerçekleştirir. Bunlara ek olarak toplumda yardımlaşma kültürünün yaygınlaşması amacıyla gençlere eğitim hizmetleri de vermektedir. Ülkemizde yaşayan her duyarlı vatandaş imkânları doğrultusunda Kızılay’a destek olmalıdır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Yeni Yurt Anadolu

Bir topluluğu oluşturan bireylerin duygu, düşünce ve ortak amaçlarda birbirlerine karşılıklı olarak bağlanmasına dayanışma denir. Önceki sayfada verilen haber metninde Akçakısrak mahallesinde yaşayan insanların dayanışma içerisinde hareket etmeleriyle ilgili bir haber okudunuz. Akçakısrak mahallesinde yaşayan insanlar birbirleriyle uyum içinde hareket ederek işlerini daha hızlı bitirebilmektedirler.

Ülkemizin çeşitli yerlerinde aşevleri vardır. Aşevi, maddi durumu yetersiz veya bakıma muhtaç kimselere ücretsiz olarak yemek verilen yerdir. İhtiyacı olan insanlar aşevlerine gelerek burada hazırlanan yemeklerden alabilmektedir. Aşevine gelemeyecek durumda olan kişilere de görevliler tarafından yemek ulaştırılabilmektedir. Aşevlerinin faaliyetlerini yürütebilmelerinde hayırseverlerin bağışları etkilidir. Bu durum toplumsal birlikteliğin oluşmasına katkı sağlayan güzel bir yardımlaşma ve dayanışma örneğidir.

İhtiyacı olan insanlara maddi ve manevi yardımda bulunmak, onlara iyi ve kötü günde destek olmak toplumsal uyumu artırır. Toplumsal yardımlaşma ve dayanışma için bizlere de önemli görevler düşmektedir. Bizler de sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı destekleyici faaliyetlere katılmalıyız. Bu amaçla aşağıdaki şemada verilen aşamaları takip edebilirsiniz.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Projesi Hazırlama Aşamaları

1- Proje Ekibini Oluşturma:Sosyal yardımlaşma ve dayanışma projenizi bireysel olarak yapabileceğiniz gibi grup olarak da yapabilirsiniz. Grup olarak hazırladığınız projeyi uygulamak daha kolay olacaktır. Sınıf arkadaşlarınızla gönüllülük esasına dayanarak aranızda 3-4 kişilik gruplar oluşturunuz.
2- Projenin Konusunu Seçme:Sosyal yardımlaşma ve dayanışma proje konusunu, toplumun ihtiyacı olan ve toplumsal birlikteliğin oluşmasına katkı sağlayan bir konuda seçmeye gayret ediniz. Bu konuda aklınıza gelen fikirleri not alınız.
3- Projenin Sloganını Belirleme:Sosyal yardımlaşma ve dayanışma projesi için etkileyici bir slogan seçimi, projenin amacına ulaşmasında önemli bir role sahiptir. Grup olarak kendinize bir slogan belirleyiniz. Bu sloganı okulunuzun panolarına, çevrenizdeki uygun yerlere asarak okuldaki diğer öğrencilerin ve çevrenizdekilerin de sloganınızı görmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede okulda ve çevrenizde bulunan kişiler de projenizin başarıya ulaşmasına katkı sağlayabilirler.
4- Projeyi Uygularken Yapılacakları Belirleme:Sosyal yardımlaşma ve dayanışma projenizi uygularken yapacaklarınızı not alınız. Bunu yapmanız projenizi uygularken planlı hareket etmenizi sağlayacaktır.
5- Projeyi Uygulama:Sosyal yardımlaşma ve dayanışma projenizi uygularken yapacaklarınızı ve belirlediğiniz aşamaların hepsini, belli bir zaman dilimi içinde uygulayınız.
6- Projenin Sonucunu Yazma:Projeyi uyguladıktan sonra bir sonuç raporu yazınız.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Projesi Hazırlama Aşamaları
Yardımlaşma ve Dayanışma

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu