Kimdir

II. Osman (Genç Osman) Kimdir? Hayatı

Genel Bilgiler

1604 yılında İstanbul’da dünyaya gelen II. Osman, Osmanlı Devleti’nin 16. Padişahıdır ve İslam Halifesi’dir. Babası I. Ahmet, annesi ise Mahfiruz Haseki Sultan’dır.

II.Osman’ın eşleri Şeyhülislam Esad Efendi’nin kızı Rukiyye Hanım ve Pertev Paşa’nın torunu Ayşe Hatun’dur. Genç Osman diğer Osmanlı padişahlarından farklı olarak ilk defa saray dışından evlendi ve sarayda ki kadınların yönetim üzerinde ki etkinliklerini azalttı.

Genç Osman’ın erkek çocuklarının adları Ömer ve Mustafa’dır. Kız çocuğunun adı ise Zeynep Sultan’dır.

II. Osman’dan sonra tahta tekrar amcası I.Mustafa geçti.

Padişahlık Öncesi

Genç Osman iyi bir tahsil gördü. Arapça, Farşça, Yunanca ve İtalyanca ve Latince gibi doğu ve batı dillerini çok iyi derecede öğrendi. Edebiyat, tarih ve coğrafya konularında eğitim almıştı. Amcası I.Mustafa’nın tahttan inmesi üzerine çok genç yaşta tahta çıktı.

Padişahlık Dönemi

Osmanlı Devletin’de sadrazamdan sonra gelen ikinci yetkili Şeyhülislam’dı. Genç Osman tahta geçer geçmez Şeyhülislam’ın fetva vermek dışında ki tüm yetkilerini kaldırdı.

İran ile İlişkiler

Genç Osman tahta çıktığı dönemde Sadrazam Halil Paşa İran seferindeydi ve İranlılar için büyük önem taşıyan Erdebil şehrinin Osmanlı topraklarına katılması ihtimalinden çekinen İran’lılar için Osmanlı Devleti’nden barış istediler. Bunun üzerine I.Ahmet döneminde imzalanan Nasuh Paşa antlaşması temel alınarak yeni bir antlaşma yapıldı. İran ve Osmanlı Devleti arasında 1618 yılında Serav antlaşması imzalandı.

Serav Antlaşması (1618 Osmanlı Devleti-İran Safevi Devleti)

Serav Antlaşması ile:

  • Ahıska ve Kars kaleleri Osmanlı Devleti’nde kalacaktı,
  • 1555 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde imzalanan Amasya Antlaşması ile belirlenen sınırlar esas alınacaktı,
  • İki ülkede esirleri serbest bırakacaktı,
  • İran Safevi Devleti Şah’ı Osmanlıya her yıl 100 yük ipek kumaş ve kıymetli eşyalar gönderecekti.
  • Serav Antlaşmasının Nasuh Paşa Antlaşması’ndan tek farkı 200 yük ipek gönderilmesinin 100 yüke indirilmiş olmasıdır.

Serav Antlaşması’ndan sonra IV.Murat döneminde 1639 yılında imzalanan Kasr-ı Şirin antlaşması ile bugünkü Türkiye – İran sınırı çizilecekti.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Ömer Hayyam kimdir? Eserleri Nelerdir?

İtalya Seferi

1620 yılında Osmanlı Donanması Akdeniz üzerine sefere çıktı. Osmanlı Donanması Dıraç’ta iki İtalyan gemisini ele geçirdi ve bundan sonra İtalya’ya asker çıkardı ve liman şehri olan Manfredoni’yı fethetti.

Lehistan ile ilişkiler

Genç Osman (II.Osman) 1621 yılında Lehistan üzerine sefere çıktı. Lehler Avusturya’dan askeri destek aldılar. Osmanlı Ordusu Hotin kalesini kuşattı. Fakat bu savaşta düşman siperlerinin ele geçirilememesinden ötürü askerlerin şevkler kırıldı. Yeniçerilerin’de bu savaşta çok çaba harcamamaları ve gevşek davranmaları nedeniyle kesin bir sonuç alınamadı. Savaş 1621 yılında imzalanan Hotin Antlaşması ile sona erdi.

Hotin Antlaşması (1621 Osmanlı Devleti-Lehistan)

Hotin Antlaşmasına göre:

  • Lehler ve Osmanlı birlikleri birbirlerinin topraklarına saldımıyacaklardı,
  • Hotin Osmanlı eğemenliğinde ki Boğdan’a verilecekti,
  • Lehistan eskiden olduğu gibi Osmanlılara vergi ödemeye devam edecekti.

Bakınız: Hotin Savaşı ve Genç Osman

Genç Osman’ın Öldürülmesi

Sultan II.Osman Lehistan seferinde ki başarısızlığın nedenini askerin yeterince çaba harcamaması olarak görüyordu. Kapıkulu ocağını disiplinsizlikleri nedeniyle kaldırmak istedi. Ocaklarının kaldırılacağını duyan yeniçeri askerleri bir isyan çıkardılar.

Yeniçeriler pek çok devlet adamını öldürdüler ve II.Osman’ın yerine tahta amcası I.Mustafa’yı geçirdiler. O ana kadar Genç Osman’ın öldürülmesi konusu yoktu fakat yeniçeriler Genç Osman’ın çok dirayetli ve güçlü olduğunun bildiklerinden ileride kendilerine sorun çıkmaması için Yedikule zindanlarında Genç Osman’ı boğarak öldürdüler.

  • Genç Osman Osmanlı tarihinde bir isyan sonucu öldürülen ilk padişahtı.
  • Genç Osman’ın naaşı Sultan Ahmet Camii’nde babası I.Ahmet’in türbesine defnedildi.

Genç Osman iyi bir terbiye ve tahsil görmüş bir Osmanlı Padişahıydı. İyi derecede Arapça, Latince, Farsça, Yunanca ve İtalyanca biliyordu. Kendinden önceki Osmanlı Padişahları gibi güzel şiir yazardı. Genç Osman zeki, atılgan, cesur, yenilikçi ve gözü pek bir padişahtı. Ayrıca Genç Osman, Osmanlı Devleti’nin ilk ıslahatçı padişahıydı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu