Adolf Hitler Kimdir? Hayatı
Orta hâlli, devlet memuru bir ailenin çocuğu olarak 1889 yılında Almanya-Avusturya sınırda küçük bir kasaba olan Braufnaum Inn’de doğmuştur. Viyana’da ressamlık ve mimarlık eğitimine başlamış ancak eğitimini tamamlayamamıştır. Viyana’da geçirdiği sıkıntılı günler ileride nasyonal sosyalist ideolojisinin gelişmesine kaynaklık etmiştir.
1919’da Münih’e giderek tasarladığı siyasal hareketi başlatmıştır. 1923 yılında “Birahane Darbesi” adıyla bilinen darbe girişiminin başarısız olması neticesinde yandaşları ile birlikte tutuklanarak hapsedilmiştir. Hapsedildiği Landsberg Kalesi’nde Nazi ideolojisini ve hayatını anlattığı Mein Kampf (Kavgam) adlı kitabını kaleme almıştır.
Dünyanın kaderini belirleyen dev siyasi liderler. Bunları genellikle siyasi arenalarda gördük. Bu nedenle bazen dünyanın en güçlü ülkelerini yönetenlerin bizimki gibi bir hayatları olduğunu unutuyoruz.
“Fotoğrafta Bir Politikacının Hayatı” projesi, yirminci yüzyılın en korkunç diktatörü olan ve siyasi doktrini nedeniyle Yahudilere olan nefretini durduran Adolf Hitler’in hikayesini anlatacak.
Adını tarihe yazdırmayı başardı. Dünya, Hitler’i İkinci Dünya Savaşı’nı başlatan diktatör olarak tanıyor. Bazıları onu bıyıktan konuşma tarzına kadar tamamen farklı bir karaktere sahip, kötü bir üne sahip biri olarak hatırlıyor.
Biraz tarihe bakalım.
Hayatı boyunca Yahudilerden nefret etmiş olan Hitler’in kendisi de bir Yahudiydi. Alois, Hitler’in büyükbabası, hizmetçisi büyükannesi Maria’nın bir Yahudi ev sahibiyle evliliğinden doğdu.
Eski bir komplocu ve daha sonra gümrük memuru olan Alois Hitler, Clara Polz ile üçüncü kez evlidir. Böylece 20 Nisan 1889’da altı çocuklu bir ailenin dördüncü çocuğu olan Adolf Hitler doğdu. 4 kardeş erken yaşta çeşitli hastalıklardan öldü.
Lisede başarısız olan Hitler, iyi bir sanatsal yeteneğe sahipti. Mezun olduktan sonra Viyana Sanat Akademisi’ne başvurdu. Akademi Hitler’i reddediyor. Hitler’in yıllar sonra dünyasını çizen ve kendi “şaheserini” yaratan en ünlü sanatçı olacağını kim bilebilirdi.
Alman tarihçilere göre Hitler’in Yahudi nefreti burada başladı. Ona sanatçı olmayacağını söyleyen öğretmen bir Yahudiydi.
Hitler hayatı boyunca birçok başarısızlık ve kayıp yaşadı. Büyükbabası Alois 13 yaşında tüberkülozdan öldü. Beş yıl sonra, Hitler hayatının en büyük kaybını yaşadı – çok yakın olduğu annesi Clara artık uzun bir hastalıkla başa çıkamadı. Hitler annesini 20 yaşında kaybetti.
Hitler’in Yahudi nefreti bununla bağlantılıdır. Diktatör, annesini tedavi eden Yahudi doktoru ölümünden sorumlu tuttu.
Sarsıntıları geride bırakarak 1913’te Münih’e taşındı. Masraflarını karşılamak için suluboya satmak zorundalar. Almanya’nın Birinci Dünya Savaşı’na katıldığı Eylül 1914’te cepheye gönüllü oldu. Dört yıl sonra, savaşlardan birinde, İngilizlerin Almanlara karşı kullandığı göz yaşartıcı gaz nedeniyle geçici olarak görüşünü kaybetti. Bu olaydan sonra Hitler’in vizyonu büyük ölçüde zayıfladı. Kasım ayında hastanedeyken Almanya’nın koşulsuz teslim olduğu haberini aldı.
1920 yılında ordudan terhis olan Hitler, Alman İşçi Partisi’ne katıldı. Yüksek liderlik vasıfları sayesinde kısa sürede cumhurbaşkanlığına yükseldi ve 1919’da partinin adını Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi olarak değiştirmeyi başardı. Partinin savunucuları, ateşli konuşmaları ve kararlılığı nedeniyle Almanca’dan “lider” haline gelen Hitler’e “Führer” diyorlar. Güçlü kişilikleri parti liderliğine çekerek iktidarı ele geçirmeyi planlıyor.
Uzun bir mücadeleden sonra Adolf Hitler, 30 Ocak 1933’te iktidara geldi. Bundan sonra, Naziler Almanya’da çok daha güçlü hale geldi. Hitler ilk günlerden itibaren ülkedeki demokratik özgürlükleri ortadan kaldırmaya başladı.
Mart 1933’te Hitler, federal devletin parçası olan Alman topraklarının özerkliğini kaldırdı. Başkan Hindenburg’un Ağustos 1934’te ölümünden sonra, tüm güç Hitler’in elinde toplandı. Nazi Führer – Hitler, fanatik Almanya’sının Birinci Dünya Savaşı’ndaki yenilgisinin intikamını almaya karar verir.
18 1933’ün ortalarında, Versailles Antlaşması’nın tüm askeri yönetimi kaldırmasını, Alman birliklerinin sayısını artırmasını, tüm silahların üretimini yeniden başlatmasını ve askerden arındırılmış Rheinland’ı işgal etmesini talep etti. Hitler’in çabaları sonucunda Almanya, Avrupa’da bir savaş alanı haline geldi. Sonunda, 1 Eylül 1939’da Alman birlikleri Polonya II’yi işgal etti. Birinci Dünya Savaşı başladı.
Savaş 1945’te Hitler karşıtı koalisyonun zaferiyle sona erdi. Altı yıllık savaş sonucunda 50 milyona yakın insan hayatını kaybetmiş ve dünyanın siyasi haritası değişmiş, güç dengeleri kökten değişmiştir. Sonunda faşizmin küresel bir akıma dönüşmesi engellendi.
Ölüm ..
Yenilgiye dayanamayan Nazi Führer, 30 Nisan 1945’te eşi Eva Braun ile birlikte Berlin’de intihar etmeye karar verdi. Önce eşi, sonra kendisi. Faşist lider de kendini vurdu.
Sovyet ordusunun cesedini geri almasını istemeyen Hitler, cesedinin yakılmasını emretti.
Hitler’in siyasi ve kişisel olmak üzere iki vasiyeti vardır. Siyasi vasiyetinde, Alman halkının ve genel olarak tüm ulusların, gelecek için en büyük tehdit olarak gördükleri Yahudiler ve Bolşevizm ile savaşmaktan asla çekinmemeleri gerektiğini söyledi.
Hitler kişisel vasiyetinde ülkesinde kendi adına bir müze açılmasını ve hayatı boyunca topladığı eserlerin sergilenmesini talep etti.
Nazi vahşeti 1998’de açıldıktan sonra, 1942’deki gizli dosya da dahil olmak üzere Hitler hakkında üç milyona yakın gizli dosya gün ışığına çıktı. Bu dosyalar Hitler hakkında çok ilginç bilgiler içeriyordu.
Hitler’in “Kavgam” (Kavgam) kitabı hala popüler. Büyük liderlerin kitaplarını okumayı severdi: Büyük İskender, Solon, Julius Caesar, Peygamber Muhammed, İsa, Napolyon, Kutusov, Bismarck ve diğerleri. büyük şahsiyetlerin eserlerini okuyun.
Hayatı boyunca savaşmaktan çekinmeyen faşist liderin en büyük korkusu su idi. Suyu hiç sevmedi ve yüzmedi.
Bıyıkların gaz maskesinin yüzüne uyacak şekilde bu şekilde kesildiği söyleniyor. Danışmanların değişmesi gerektiğini söylese de, “Bu benim tarzım, yarın herkes aynı olacak” diye ısrar etti.
Serbest bırakıldıktan sonra bira ve diğer alkollü içecekleri içmeyi reddetti. Alkollü içeceklerini sıcak çay ve kahve ile değiştirdi.
Hitler boş zamanlarında konuşma pratiği yaptı. Konuşabilmek için sigarayı bıraktığı bildirildi. Etrafında ve konuşması sırasında sigara içmek yasaktı.
Hitler’in en sevdiği yemek çikolataydı.
Kaynak:12.Sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı (PDF)