Uçuk nasıl geçer? Bu yazımızda uçuk yaraları, kabarcıkları ve uçuk geçtikten sonra kalan leke ve kızarıklar için alternatif yöntemler paylaştık. Uçuk için evde ne yapılabilir? En bilinen yöntemlerden biri olan uçuğa ruj sürmek gerçekten faydalı mı? Uçuğa ruj sürülür mü? Uzmanlar tarafından rujun uçuk tedavisi için herhangi bir katkı sağlamadığı açıklanmıştır. Peki evde doğal yollarla uçuk tedavi edilebilir mi?
Uçuk nasıl geçer?
Temas yoluyla, tükürük veya dolaylı şekilde bulaşabilen uçuk virüsü Herpes kişinin vücuduna bir kez girdiğinde ömür boyu vücutta kalır ve kesin çözümlü bir tedavisi yoktur. Uçuk için doktorlara başvurulduğunda bu probleme ve şikayetlerine uygun tedavi edici kremler ve ilaçlar reçete ediliyor. Uçuğun tedavisinde antiviral, antimikrobiyal ve bağışıklık güçlendirici bileşikler genellikle fayda sağlar, virüsün yayılmasına engel olur. Enfeksiyonun tekrarlama olasılığını azaltan bu bileşikler aynı zamanda ağrı ve rahatsızlığı hafifletir. Uçuk tedavisi episodik ve supresif olarak uygulanır.
- Episodik uçuk tedavisi; akut ataklarda kullanılan tedavi yöntemidir.
- Supresif uçuk tedavisi; sık sık uçuk geçiren kişilerde tercih edilen bu yöntem hem atak süresini kısaltmak hem de atakları önlemek için kullanılır. 1 yıla kadar, düşük dozda yapılan bu tedavide kullanılan ilaçlar krem ve hap formunda olabilmektedir.
Fakat uçuk için evde doğal yöntemler de oldukça faydalı olabilen bir seçenek olabiliyor. Uçuğun meydana getirdiği şikâyetleri azaltmak ve gelecekteki alevlenmeleri önlemek için doğal yollar tercih edilebilir. Uçuğa iyi gelen doğal ürünler ve yiyeceklerin özellikleri aşağıdaki gibi olmalıdır.
- E vitaminince zengin içerikler: İçinde E vitamini bulunduran besinler cildi rahatlatarak uçuk kaynaklı ağrı ve rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olabilir. E vitamini antioksidan özelliği taşır. Bu nedenle hasar görmüş cildi onarır ve iltihaplanmayı azaltmakta oldukça etkilidir. (Badem, avokado, zeytinyağı, ıspanak, ayçiçeği çekirdeği, tatlı patates)
- Çinko: İnflamasyonu azaltmak ve bağışıklığı güçlendirmek için birebir olan çinko önemli bir mineraldir. Alternatif tıp tedavileri alanında yayınlanan bir çalışmada, çinko oksit kreminin oral herpes enfeksiyonu için etkili bir tedavi olduğu tespit edilmiştir.
- Probiyotikler: Bağışıklık sistemini doğal olarak güçlendiren probiyotik grubu ürünler düzenli olarak tüketildiğinde uçuk çıkması önlenebileceği düşünülüyor. (Yoğurt, elma sirkesi, lahana turşusu)
- Aloe vera jeli: Antioksidan vitaminler, enzimler, mineraller, yağ asitleri gibi önemli bileşenler içeren aloe vera jeli aynı zamanda enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan çeşitli hormonlar da içerir. Bu nedenle aloe vera jeli, uçuk yaraları gibi cilt koşullarını tedavi etmek için kullanılabilir.
- C vitamini içeren besinler: Vücudu enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olan beyaz kan hücrelerinin sayısını artırmakta önemli rol oynayan C vitamini bağışıklığı güçlendirmek, cilt sağlığını geliştirmek ve uçuğun iyileşmesini hızlandırmak için kullanılabilecek en güzel alternatiflerden biridir. (Portakal, çilek, greyfurt, kivi, lahana, brüksel lahanası, brokoli, kırmızı ve yeşil biber)
Uçuğa ne iyi gelir?
Birincil belirtiler gözlemlendikten ve bilgi sahibi olunduktan sonra erken müdahale, aktif bir uçuğun daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Dudağın karıncalanması, kaşınması birçok kişi için uçuğun ortaya çıkabileceğinin ilk işareti olarak kabul edilebilir. Uçuğun tıpta henüz kesin tedavisi mümkün değildir. Virüs enfeksiyonuna karşı antiviral ilaçlar enfeksiyonu kontrol altına alır ve mevcut uçuğun kaybolmasını sağlar ancak virüsü vücuttan tam olarak yok edemez. Uçuk kişinin direncinin düşmesi veya duygusal stres anında uykusundan uyanır ve aktif hale gelir. Bunu engellemek için evde doğal yollarla uçuk tedavi edilebiliyor.
- Uçuğa sarımsak sürmek:
Sarımsak antiviral özelliklere sahip olan ve alternatif tıpta yıllardır doğal antibiyotik olarak kullanılan bir besindir. Sarımsak uçuğunuzu tedavi etmekle kalmaz, uçuğun sebep olduğu şişkinliğe de iyi gelir. 1 diş sarımsağı iyice ezdikten sonra uçuğa uygulayarak 5 dakika bekletebilir veya günde 4-5 kez sürüp fazlasını silerek de uygulayabilirsiniz. Bu yöntem uçuk geçene kadar tekrar edilebilir.
- Uçuğa bal sürmek:
Bal özellikle diğer antiviral besinler ile kullanıldığında etkisini daha fazla gösterebilen şifa deposudur. Arı sütü veya sirke ile kullanılan bal uçuğa sürüldüğünde uçuğun sebep olduğu kaşıntıyı ortadan kaldırır ve iyileşme sürecini hızlandırır. Bir yemek kaşığı bal ve sirkeyi karıştırıp macun haline getirerek uçuklu bölgeye uygulayabilir, günde 2-3 kez tekrarlayabilirsiniz.
- Uçuğa kantaron yağı sürmek:
En etkili yöntemler arasında yer alan kantaron yağı uygulaması büyük ölçüde uçuğun iyileşmesini hızlandırır. Kantaron yağı uçuğa sürülür mü? sorusu sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor. Uçuğunuza günde 3 defa kantaron yağı uygulayarak uçuk probleminizi giderebilirsiniz.
Tüm önlemlere rağmen hala şiddetli şekilde seyreden uçuk probleminiz varsa ve sık sık tekrarlıyorsa bir uzmana başvurulmalıdır.
Uçuğa ne sürülür?
Bu bölümde uçuk için sürülmesi önerilen doğru ve yanlış ürünlere yer verdik. Uçuk açık yaraya sahip enfeksiyonlu lezyonlardır. Bu nedenle uçuğa herhangi bir şey kullanılırken çok dikkatli olunmalıdır. Ayrıca kulaktan dolma her önerilen uçuk tedavisi için kullanılmamalıdır.
Ruj uçuğa iyi gelir mi?
Halk arasında sürekli önerilen ve herkesin uyguladığı uçuğa ruj sürmek gerçekten faydalı mı? Uçuğa ruj sürülür mü? Uzmanlar tarafından rujun uçuk tedavisi için herhangi bir katkı sağlamadığı açıklanmıştır. Ancak bazı rujlar veya dudak kremleri C vitamini içerikli olduğu için fayda sağlayabiliyor. Bunun yerine daha kesin bir etkisi olması için C vitamini içeren nemlendirici ve besleyici kremler tercih edilebilir. Bu sayede hem uçuğun oluşturduğu kuruluk ve kaşıntı azalır hem de iyileşme süreci hızlanabilir.
Vazelin uçuğa iyi gelir mi?
Halk arasında daha çok nemlendirici olarak kullanılan vazelin uçuğa sürülür mü? Bu konuda akıllara gelen ilk soru vazelinin iyileştirici etkisi uçukta da görülür mü? Vazelin yüksek nemlendirme özelliğine sahip olduğu gibi iyileştirici etkiler de gösteren bir benzin türevdir. Vazelin uçuğunuzu yumuşatır. Uçuğun üzerini kaplayarak ve bakterilerden korunmasına yardımcı olur. Kaşıntısı için de fayda sağlayan vazelin temiz bir kulak pamuğu ya da parmak ucunuz yardımıyla uçuğun üstüne gün boyu uygulanabilir.
Aseton uçuğa iyi gelir mi?
Oldukça yaygın ve bir o kadar da tehlikeli olan uçuğa aseton sürme uygulaması önerilmeyen bir yöntemdir. Sadece uçuk değil hiçbir hastalıkta ve açık yaralara aseton uygulanmaz. Uçuğa aseton sürülür mü? Ojeleri silerken bile ellere temas etmesi önerilmeyen aseton güçlü bir kimyasal içeriktir. Bu nedenle uçuğa sürülmez.
Uçuğa diş macunu sürülür mü?
Uçuğun herhangi bir yöntemle kesin tedavi vermesi mümkün değildir. Uçuğa diş macunu sürmek ne kadar şikayetleri hafifletse de uçuğu tedavi etmez. Olabildiğince kimyasal içerikli ürünlerin uçuklu bölgeye, uçuk yaralarına sürülmesi önerilmez. Ancak diş macunu uçuk için oldukça sık denenen ve fayda görülen bir yöntemdir.
Uçuktan kalan kızarıklık nasıl geçer?
Uçuk genellikle iz bırakmayan lezyonlara sahiptir. Ancak şiddetli geçen uçuk süreci arkasında kızarıklık bırakabilir. Bunun için doğal yöntemlere başvurabilirsiniz. Cilt bakımları için önemli yer tutan bazı yağlar uçuk kızarıklıkları için de kullanılabilir. Cildinize uygulayacağınız E vitamini desteği hem cilt bakım rutininizi zenginleştirir hem de uçuk sonrasında meydana gelen can sıkıcı kızarıklıkları giderir.
- Hindistan cevizi yağı
Mikrodalgada veya benmari yöntemiyle ısıtılan Hindistan cevizi yağı doğrudan uçuk izine ve etrafındaki alana sürmeli ve nazikçe masaj yapmalısınız. Bu yöntemin zamanla uçuk lekelerini azaltmaya yardımcı olabileceği iddia ediliyor. Günde 1-2 kez uygulayabileceğiniz bu yöntemi sonuçlarından memnun kalana kadar tekrarlayabilirsiniz.
- Aloe vera
Serinletici özelliği ile kullananları memnun eden Aloe vera içerisindeki jel genellikle yanıkların tedavisinde tercih edilir. Anı zamanda ameliyat izleri, sivilce izleri gibi leke tedavisi içinde vazgeçilmez bir ürün olan Aloe vera jel hem uçuğun yara döneminde hem de sonrasında kullanılarak şikayetler ve olumsuz sonuçlar azaltılabilir. Aloe vera jelini direk yara izlerine uygulayarak 30 dakika kadar izler üzerinde bekletin. Ardından ılık su ve sabunla yıkayıp durulayın.
Uçuk izleri için önerilen tüm bu alternatif yöntemler genellikle izlerden tamamen kurtulmanızı sağlamamakla birlikte geçici çözümlerdir. Eğer uçuk izleriniz çok belirginse ve sizi rahatsız ediyorsa bunun için bir dermatoloğa başvurulmalıdır.