Neşet Ertaş Kimdir? Hayatı ve Biyografisi

Yaşar Kemal’in “Bozkırın Tezenesi” olarak adlandırdığı Ertaş, 1938 yılında Kırşehir’de dünyaya gelir. Babası saz ustası Muharrem Ertaş, annesi Döne Ertaş’tır. Annesinin ölümünden sonra babası ve kardeşleriyle birlikte köye yerleşen Ertaş, ilkokula gittiği yıllarda önce keman, sonra da bağlama çalmayı öğrenir. Neşet Ertaş, babası Muharrem Ertaş ile birlikte yörenin düğünlerinde saz çalıp türküler söylemeye başlar. Kırşehir’den sonra iki yıl da Kırıkkale’de bulunan Ertaş, 1957 yılının sonunda İstanbul’a gelerek ilk plağını “Neden Garip Garip Ötersin Bülbül” adı ile çıkarır. Plakta okuduğu türkü babası Muharrem Ertaş’a aittir. Halk tarafından çok beğenilen bu plağı; diğer plak, kaset ve halk konserleri takip eder.
Neşet Ertaş, daha sonra Ankara’ya yerleşir. Burada yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle kardeşinin daveti üzerine Almanya’ya gider. Sanatsal çalışmalarından ve çocuklarının eğitiminden dolayı uzun bir süre Almanya’da kalır. Sanatçı, 2000 yılında İstanbul’da verdiği konserle Türkiye’deki sahne hayatına geri döner. UNESCO tarafından, “Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri” ne alınarak yaşayan insan hazinesi kabul edilen Ertaş, 25 Nisan 2011 tarihinde İTÜ Devlet Konservatuvarı tarafından fahri doktora unvanına layık görülür. Bağlamadaki tavrı ve türküleri konservatuvarlarda ders olarak okutulur. Neşet Ertaş, 25 Eylül 2012 tarihinde İzmir’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeder.
NİYE ÇATTIN KAŞLARINI
Niye çattın kaşlarını Bilmiyom yâr suçlarımı Ölürsem ben saçlarını Yolma gayri yolma leyli leyli Ben yandım aşkın narına Meyletmem dünya malına Ölürsem ben mezarıma Gelme gayri gelme leyli leyli Bir garibim düştüm dile Gerçeklerde olmaz hile Zalımlar elinden bile Alma beni alma leyli leyli