Kimdir

Muzaffer Sarısözen Kimdir? Hayatı ve Biyografisi

Muzaffer Sarısözen, 1899 yılında Sivas’ta doğdu. İlkokulu aynı şehirde bitirdi. Küçük yaştan itibaren müzikle ilgilenmeye başladı. Kardeşleri de kendisi gibi müzik zevki olan kişilerdi. Birçok Sivas türküsü, kardeşi Sırrı Sarısözen’den alınmıştır. Onun çocukluk yılları, Osmanlı Devleti’nin ve dünyanın çalkalandığı yıllardır. Lisenin sekizinci sınıfındayken askere alınır ve Çanakkale Savaşı’na katılır. Askerliğinin geri kalan kısmını İstanbul’da tamamlar. Askerden geldikten sonra Sivas’ta ilkokul öğretmenliğine başlar. Bu arada halk müziğine olan yakınlığı ve kabiliyetiyle dikkat çeker. Bunun üzerine okuması için Sivas Valiliği hesabına 1925’te İstanbul Belediye Konservatuvarına gönderilir. Konservatuvarda keman bölümünü bitirir.

Sivas’ta önce Öğretmen Okulunda, arkasından Sivas Lisesinde müzik öğretmenliği yapar. Bir arkadaşıyla müzik okulu açar. Okulu bir yıl sonra kapatmak zorunda kalır. 1930 yılının Eylül ayında ünlü şair Ahmet Kutsi Tecer ile tanışır. Aynı yıl Halk Şairleri Koruma Derneği’ni kurar. Bir yıl sonra ilk Halk Şairleri Bayramı düzenlenir. 1937 yılında Halil Bedi Yönetken, Ulvi Cemal Erkin, Hasan Ferit Anlar, Necil Kazım Akses ve Arif Etikan; derleme yapmak amacıyla Sivas’a gelince, Ahmet Kutsi Tecer gelenlere Muzaffer Sarısözen’i tavsiye eder ve Sarısözen’in gruba katılmasını sağlar. Böylece resmî olarak türküler derlenmeye başlar.

Sarısözen, gruba dâhil olduktan sonra Erzurum, Erzincan, Kemaliye, Malatya, Rize ve Trabzon derlemelerine katılır.1938 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Folklor Arşiv Şefliği’ne tayin edilir. Sarısözen 1953 yılına kadar bütün derleme gezilerine katılır. On binin üzerinde türkü ve sözsüz eserin derlenmesini sağlar. 1940 yılının Ağustos ayında Sarısözen; Mahmut Gazi Kösemihal, Mithat Fenmen ve Rıza Yetişen’le birlikte Konya’da derlemeler yapar. 420 türkü derlenir. Bir yıl sonra Sarısözen, Halil Bedi Yönetken ve Rıza Yetişen’den oluşan grup; Kayseri, Niğde, Maraş ve Seyhan civarından 412 türkü derler.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Batının Efsanesi Calamity Jane

1943’te Sarısözen, Halil Bedi yönetken ve Rıza Yetişen’le birlikte Tokat, Amasya, Samsun, Giresun, Ordu ve Trabzon’da; 1944’te Elazığ, Tunceli, Bingöl ve Muş’ta; 1945’te Ankara, Çankırı, Yozgat ve Çorum’da; 1946’da İçel, Antalya ve Antakya’da; 1947’de Çanakkale, Bursa ve Tekirdağ’da; 1948’de Bolu, Sinop ve Zonguldak’ta; 1949’da Bilecik ve Eskişehir’de; 1950’de Van, Kars ve Çorum’da; 1951’de İzmir, Siirt, Mardin ve Bitlis’te derlemeler yapar. Sarısözen, sadece Anadolu ile ilgilenmez, özellikle Rumeli türkülerine çok önem verirdi. Tamburacı Osman Pehlivan ile birlikte, Kemal Altınkaya’dan çok sayıda türkü derlemiştir.

Sarısözen, 1958’de İzmir’de Yurttan Sesler Korosu’nu kurarak başına Mustafa Hoşsu’yu getirir. İzmir Yurttan Sesler Korosu, Ege halkının zevkine hitap etmek amacıyla kurulmuştur. Koro çok sayıda efe ve zeybek türküsü icra etmiştir. 4 Ocak 1963’te vefat eden Sarısözen, Yurttan Sesler programı ile o kadar özdeşleşmiştir ki Sarısözen denince akla, Yurttan Sesler; Yurttan Sesler denince Sarısözen gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu