Sağlık

Vajinismus ve Tedavisi

Vajinismus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinusmus konusunda yapılan tıbbi açıklamalara geçmeden önce, vajinismus’un psikolojik bir sorun olduğunu ve tedavisinin son derece basit olduğunu belirtmek istiyorum. Uygulanan tedavi yöntemleri %99 oranında olumlu sonuçlar vermektedir.

Vajinismus illeti ile karşılaşan her kadın, seks hayatının bittiğini ve eşiyle asla cinsel ilişkiye giremeyeceğini düşünür. Halk arasında bilinen “İlk gece korkusu”, tıp dilinde “vajinismus” olarak adlandırılır. Bu psikolojik sorunla karşı karşıyaysan, şu anda bu satırları okurken kendini rahatlatmaya başlayabilirsin. Çünkü; az öncede belirttiğim gibi bu illetle karşılaşan kadınların hemen hemen hepsi çok kısa bir sürede bu sorunlarından kurtuldular. Hem de aylarca ne yapacaklarını bilmeden bu sorunla yaşadıktan sonra. 1 hafta gibi kısa bir sürede mutlu bir cinsel hayatın kapılarını araladılar.

Önce Vajinismus nedir? Sorusunu yanıtladıktan sonra türleri, belirtileri, tedavisi ve bilinmesi gerekenler üzerinde durmayı planlıyorum. internet’te bulduğum ve faydalı olacağını düşündüğüm vajinismus yorumlarını da seninle paylaşıyor olacağım. Yol haritamızı aşağıda görebilirsin.

Vajinismus Nedir?

Vajinismus kadınlarda görülen bir cinsel işlev bozukluğudur. Vajinal kasların korku, endişe, yanlış bilgi vb. duygularla kasılması ve cinsel ilişkiye izin vermemesine vajinismus denir. Kasların istem dışı olarak kasılması, cinsel birleşmenin tamamen önüne geçebilir ya da çok ağrı verici bir cinsel birleşmeye sebep olabilir.

Vajina bölgesi farklı kas guruplarını barındırmaktadır. Bilindiği üzere insan vücudunda istemli (kontrol edilebilen) ve istemsiz (kontrol edilemeyen) kas gurupları vardır. Vajinismus yaşayan kadınlara iyi bir haberim var. Cinsel ilişkinin oluşmasını (penetrasyon – Penisin vajinaya girmesi) engelleyen ya da penetrasyon sırasında aşırı acı duyulmasına sebep olan vajinal kaslar İSTEMLİ – KONTROLLÜ kas gurubuna dahil kaslardır. Yani, kasların hareketleri kontrol edilebilir. İstemsiz kaslara örnek olarak kalp kasları gösterilebilir.

Vajinismusa sebep olan vajinal kaslar, kadınlar tarafından her gün farkında olmadan kullanılır. Bu farkında olmama durumu İSTEM DIŞI anlamına gelmemektedir. Alışkanlık haline getirilmiş pek çok davranışla bu kas gurubu kontrol edilir.

Örneğin; İdrar yaparken bu kaslar kasılır ya da gevşetilir. Tuvalete gitme imkanı yokken kadın bu kasları kullanarak idrarını tutabilir. İdrar sırasında da gevşek bırakarak hatta ıkınma hareketiyle idrarın dışarı atılmasına yardımcı olur.

Vajinal kasların diğer fonksiyonlarını aşağıdaki gibi sayabiliriz;

  • Cinsel birleşme sırasında vajina girişini açmak
  • Orgazm sırasında alınan hazzı en yüksek seviyeye çekmek
  • Normal doğum sırasında bebeğin dışarıya doğru itilmesini sağlamak
  • Dışkılama sırasında

Görüldüğü üzere bu kasların kullanımı bacak ya da el kaslarının kullanımı gibi kontrol altındadır. İstendiğinde kasılabilir ya da gevşetilebilir. “Vajinismus” bilinçaltında oluşmuş korkular sebebiyle kadının cinsel birleşme sırasında ya da öncesinde kontrolünü kaybetmesidir.

Vajinismus Türleri Nelerdir?

Vajinismus tedavisi üzerine çalışan kliniklere gelen vakalar üzerinde yapılan incelemeler, bu rahatsızlığa ait pek çok hayat hikayesini de ortaya çıkarmıştır. Elde edilen bulgular ana başlıklar altında toplanarak Vajinismus Türlerinin literatüre girmesini sağlamıştır. 5 temel vajinismus türünden bahsedebiliriz.

  1. Birincil Vajinismus – Primer Vaginismus : İlk gece korkusu olarak bilinen durumdur. Yani vajinismus hastası bakiredir ve hayatında hiçbir cinsel birleşme yaşamamıştır (Penetrasyon gerçekleşmemiştir).
  2. İkincil Vajinismus – Sekonder Vaginismus: Daha önceden sağlıklı bir cinsel birleşme yaşayan ancak geçirdiği bir takım travmalar sonucu artık cinsel birleşme yaşayamayanlar bu guruba dahil olur. Yaşanan travmalar kadın üzerinde korku, endişe ve acı hissi uyandırarak cinsel birleşmenin olmasını engeller. Travmalara örnek olarak; taciz, tecavüz, zor doğum, jinekolojik muayene, kötü bir cinsel deneyim gösterilebilir. İkincil vajinismus (Sekonder Vaginismus) daha nadir görülen bir durumdur.
  3. Aparoni: Aparoni Nedir? Diğer başka sebeplerden dolayı cinsel birleşmenin olmamasına Aparoni denir. Vajinismus’da sık görülen bir Aparoni çeşididir.
  4. Disparoni: Cinsel birleşmenin çok fazla ağrı, acı, yanma gibi hisler uyandırması durumuna Disparoni denir. Aparoni cinsel ilişkinin olmasına engellerken, disparoni cinsel ilişkiden zevk almama, cinsel isteksizlik gibi sorunlara sebep olur. Psikolojik temelli olabilieceği gibi jinekolojik muayene sırasında tespit edilebilecek olan başka bir rahatsızlığında göstergesi olabilir. Tedavi teşhise bağlıdır.
  5. Vulvar Vestibuil – Vulvar Vestibulitis: Vajinanın içinde yer alan VESTİBULM olarak bilinen bölümde duyarlılık, acı, hassasiyet oluşması durumudur. Yaşanan bu olumsuzluklar kadının kendisini kasmasına ve cinsel birleşmeye izin vermemesine sebep olur. Basit cerrahi bir yöntemle tedavi edilebilir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Kolesterol Nedir?

Vajinismus Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Çok istiyorum ama elimde değil yapamıyorum, acımasından korkuyorum” gibi cümleler aslında vajinismusun temel belirtileri arasında gösterilebilir. Cinsel ilişki sırasında kadının kontrolünü kaybederek istem dışı olarak penetrasyona engel olması durumudur. Temel belirtiler olarak;

  • Penetrasyonun (Penisin vajinaya girişinin) acı vermesi ya da çok zor olması
  • Çiftin zevksiz ve acı veren bir birleşme yaşaması
  • Penetrasyon sırasında yanma, batma ve gerginlik duygusunun yaşanması
  • Jinekolog tarafından yapılan muayenede zorlanma ya da muayeneye izin vermeme
  • Tampon kullanamamak
  • Cinsel birleşme sırasında eşini, kocasını ya da partnerini kendinden uzağa itmek, bacakları kapatmaya çalışmak
  • Diğer kontrollü kasların (bacak- kol vb) cinsel ilişki sırasında kasılması
  • Korku, endişe vb sebeplerden ötürü cinsel soğukluk
  • Cinsel birleşmenin acı vereceğine inanıyor olmak

İlk Gece Korkusu

Vajinismus psikolojik temelli cinsel birleşmenin önüne geçmektir. Vajinal kaslar kasılarak penetrasyona izin vermez. İlk gece korkusu Primer vajinismus gurubuna girer ve yanlış bilgilendirme, acıyacağına inanmak, başarısız olmak vb. gibi etkilerle cinsel birleşmenin olmaması ya da çok sancılı olmasıdır. İlk gece korkusunu yaşamamak için çiftlerin kendi vücutlarını ve partnerlerinin vücutlarını iyi tanımaları gerekir. Aynı ilk gece korkusu erkekler üzerinde de erekte olamama sorununu da beraberinde getirir.

Vajinismus Tedavi Edilir mi?

Evet vajinismus tedavi edilebilir bir psikolojik rahatsızlıktır. Pek çok klinik bunu tedavisine yönelik çalışmalar yapmaktadır.

Vajinismus Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Jinekolojik muayenede fiziksel bir engel olmadığı tespit edilirse, psikolojik tedavi yöntemleri vardır. Temel olarak bakıldığında ağır bir travma geçirilmemişse, yanlış bilgilendirme ve cinsellikten soğutan korkutmalar sonucu ortaya çıkan vajiismusun tedavisi 6-7 gün gibi kısa bir sürede tamamlanabilmektedir. Önemli olan nokta kadının kendi vücudunu tanıması ve kontrol altında tutuyor olabilmesidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu